Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšie dve dediny na východe Ukrajiny

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšie dve dediny na východe Ukrajiny SITA/Iryna Rybakova via AP

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ukrajina v noci zneškodnila 18 z 19 ruských dronov
  • Ruské sily údajne vstúpili na predmestie Torecka v Doneckej oblasti
  • KĽDR môže nasadiť vojenské jednotky na Ukrajinu
  • Ukrajinská rozviedka tvrdí, že zničila ruskú mínolovku
  • Útok na mesto Sumy zranil štyroch civilistov
  • Rusko tvrdí, že v noci zneškodnilo 21 ukrajinských dronov 
  • Holanďania Kyjevu dodali prvé stíhačky F-16 
  • Rusko v noci podniklo dronové útoky na viaceré oblasti vrátane Kyjeva 

17:00 Len cez Mariupoľ Rusko vyviezlo viac ako 180-tisíc ton ukradnutého obilia

Len cez prístav okupovaného ukrajinského mesta Mariupoľ Rusko od začiatku tohto roka vyviezlo viac 180-tisíc ton ukradnutého obilia. Povedal to ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Dodal pritom, že Moskva okráda okupované územia Ukrajiny, aby odcudzenými peniazmi financovala agresiu. „Nepochybne, ruský ekonomický teror bude jednou z oblastí práce špeciálneho tribunálu pre zločiny ruskej agresie proti Ukrajine,“ vyhlásil premiér. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

16:30 Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšie dve dediny na východe Ukrajiny

Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že ruské sily prevzali kontrolu nad ukrajinskými dedinami Zoryane a Zolota Nyva v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že ruské sily "oslobodili dediny" v Doneckej oblasti. Dediny sa nachádzajú južne od dopravného uzla Pokrovsk, ležiaceho na križovatke cesty, ktorá je kľúčová pre zásobovanie ukrajinských jednotiek a miest na celom východnom fronte a ktorá je dlhodobo cieľom ruskej armády. Rusko uviedlo, že obsadením týchto dedín pokračuje vo svojom postupe hlbšie do ukrajinskej obrany a zlepšilo tak svoju taktickú pozíciu.

V utorok pri ruskom útoku na mesto Cherson zahynula jedna osoba a zranenia utrpelo ďalších päť ľudí, uviedol na sociálnych sieťach gubernátor oblasti Olexandr Produkin. Pri útoku v Chersone sa zranilo 21 ľudí vrátane 16-ročného tínedžera. Podľa tamojšieho starostu Ihora Terechova útok spôsobil rozsiahly požiar. 

Rusko vo februári 2022 začalo vojenskú inváziu na susednú Ukrajinu a v súčasnosti podľa AFP okupuje 18 percent krajiny. Hoci ukrajinské ozbrojené sily 6. augusta vtrhli do ruskej Kurskej oblasti, Moskva naďalej získava v Doneckej oblasti nové pozície.

15:00 Francúzsko dodá Ukrajine stíhačky Mirage v prvom štvrťroku 2025

Francúzsko dodá Ukrajine sľúbené stíhačky Mirage v prvom štvrťroku 2025. Oznámil to v utorok francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu, píše TASR podľa agentúry DPA.

Lecornu uviedol, že do stíhačiek sa momentálne inštaluje nová technika vrátane vybavenia na boj proti ruskému tzv. elektronickému rušeniu. Dodal, že vo Francúzsku bude pokračovať výcvik ukrajinských pilotov aj mechanikov zameraný na zvládnutie obsluhy týchto strojov. Dodanie stíhačiek na Ukrajinu prisľúbil začiatkom júna francúzsky prezident Emmanuel Macron. 

Stíhačky Mirage 2000-5 sú určené predovšetkým na protivzdušnú obranu, pričom môžu niesť francúzsko-britské strely s plochou dráhou letu Storm Shadow/SCALP, ktoré už Ukrajina od svojich západných spojencov dostala. 

Francúzske vzdušné sily chcú Mirage zo svojho arzenálu do roku 2030 vyradiť a nahradiť ich modernými stíhačkami Rafale. Momentálne disponujú 40 kusmi Mirage 2000-5. Tento typ bojového lietadla už bol exportovaný aj do iných krajín, dodáva DPA.

14:20 Na okupovanom Kryme už druhý deň horí sklad ropy

Na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym už druhý deň horí sklad ropy. Ukrajinský generálny štáb v pondelok uviedol, že sklad v meste Feodosija zasiahla ukrajinská armáda dronmi. Šéf ruskej okupačnej správy Igor Tkačenko v utorok na komunikačnej platforme Telegram konštatoval, že hasiči pokračujú v boji proti požiaru. Z okolia podľa neho do dočasných ubytovacích centier evakuovali 1 047 ľudí.Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Russian Astra Telegram channel

9:40 Ukrajina v noci zneškodnila 18 z 19 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na utorok zneškodnila 18 z 19 ruských bezpilotných lietadiel nad viacerými oblasťami krajiny, uviedla armáda. Posledný dron sa vrátil späť na územie Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim na Telegrame uviedol, že nad oblasťou boli zneškodnené tri drony Šáhid iránskej výroby. Odeský gubernátor Oleh Kiper povedal, že v dôsledku dronového útoku vypukol v meste Čornomorsk požiar v obytnej budove. Dodal, že neboli hlásené žiadne obete na životoch. Požiar, ktorý sa medzičasom podarilo uhasiť, vypukol aj vo výrobnej hale. Uviedol, že jeden dron spadol na otvorené priestranstvo bez toho, aby explodoval.  

Ruská raketa v pondelok zasiahla v prístave v meste Odesa na juhu Ukrajiny aj civilnú loď plaviacu sa pod vlajkou Palau. Pri útoku zahynul 60-ročný ukrajinský občan a päť členov posádky utrpelo zranenia.

8:00 Ruské sily údajne vstúpili na predmestie Torecka v Doneckej oblasti

Ruské sily vstúpili na predmestie východoukrajinského frontového mesta Toreck. V pondelok neskoro večer to uviedla predstaviteľka ukrajinskej armády. Oznámenie prichádza necelý týždeň po páde mesta Vuhledar, ktoré bolo jednou z bášt ukrajinskej obrany na Donbase. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

„Situácia je nestabilná, boje prebiehajú doslova pri každom vstupe (do mesta),“ uviedla pre ukrajinský rozhlas Anastasia Bobovniková, hovorkyňa operačno-taktickej skupiny Luhansk. „Rusi vstúpili na východný okraj mesta,“ dodala.

Ruskí vojenskí blogeri vrátane skupiny vojenských analytikov, ktorí viedli známy kanál Rybar Telegram, uviedli, že ruské jednotky pokračujú v postupe smerom k centru mesta.

Toreck je už 10 rokov frontovým mestom, keďže sa nachádza v blízkosti území, ktoré v roku 2014 obsadili Ruskom podporovaní separatisti. Odvtedy sa stalo dôležitou súčasťou ukrajinských obranných línií. Rusko postupuje smerom k Torecku od augusta a dobýva dedinu za dedinou. Ruskej pechote v jej postupe významne pomáhajú mimoriadne ničivé navádzané bomby, pripomína Reuters.

Pre Moskvu by obsadenie mesta, ktoré bolo do roku 2016 známe pod sovietskym názvom Dzeržinsk, podľa Felixa Dzeržinského, zakladateľa sovietskej tajnej polície, znamenalo priblíženie sa k cieľu prezidenta Vladimira Putina ovládnuť celý Donbas.

Podľa ukrajinských vojenských analytikov by pád Torecka umožnil Moskve zablokovať kľúčové logistické trasy spájajúce operačné tylo kyjevských síl v oblasti s bojovou zónou vrátane hlavnej cesty medzi mestami Pokrovsk a Kosťantynivka.

7:50 Juhokórejský minister obrany: KĽDR môže nasadiť vojenské jednotky na Ukrajinu

Severná Kórea (KĽDR) v budúcnosti môže vyslať príslušníkov svojich pravidelných ozbrojených síl na Ukrajinu, aby v bojoch podporili Rusko. V utorok to uviedol juhokórejský minister obrany Kim Jong-hjun. Pchjongjang a Moskva prehlbujú vojenskú spoluprácu od začiatku celoplošnej invázie na Ukrajinu. TASR informuje podľa agentúry Jonhap. 

Úvaha juhokórejského ministra prichádza v čase, keď KĽDR posilňuje vzťahy s Ruskom, čo zdôrazňuje bilaterálna dohoda, ktorá zahŕňa aj doložku o vzájomnej obrane. Dohodu podpísali lídri oboch krajín Kim Čong-un a Vladimir Putin na júnovom stretnutí.        

„Rusko a Severná Kórea podpísali vzájomnú zmluvu podobnú vojenskému spojenectvu, možnosť takéhoto nasadenia je preto veľmi pravdepodobná,“ povedal juhokórejský minister obrany poslancom počas výstupu v parlamente.

V tejto súvislosti Kim uviedol, že nedávna správa o úmrtí severokórejských vojakov na Ruskom okupovanom území neďaleko východoukrajinského mesta Doneck je pravdepodobne tiež pravdivá.

Jonhap pripomína, že minulý týždeň denník Kyiv Post s odvolaním sa na spravodajské zdroje informoval, že pri ukrajinskom raketovom útoku vo štvrtok zahynulo šesť severokórejských dôstojníkov a traja ďalší sa zranili.

7:40 Moskva stratila ďalších viac ako 1 300 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 340 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 662 970, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o sedem tankov, 30 obrnených bojových vozidiel pechoty a 47 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 940 tankov, 17 740 obrnených bojových vozidiel pechoty a 19 203 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 7. 10. 2024:

20:45 Putin oslávil 72. narodeniny, v obsadenom ukrajinskom meste Vuhledar však na ruskú armádu počkalo len zhruba sto ľudí

Ruský prezident Vladimir Putin mal v pondelok narodeniny. Krátko pred 72. narodeninami ruský vodca dostal darček v podobe obsadenia ukrajinského mesta Vuhledar v Doneckej oblasti. Išlo však o dobytie opusteného mesta. V meste, ktoré pred otvorenou vojnou Moskvy proti Ukrajine malo približne 14-tisíc obyvateľov, počkalo na ruskú armádu len zhruba 100 civilistov.

V deň Putinových narodenín britské vojenské spravodajstvo na mikroblogovacej sieti X uviedlo, že priemerné denné straty ruskej armády na Ukrajine v septembri stúpli na nový rekord 1 271 zabitých a zranených. Doterajší rekord, pokiaľ ide o straty ruských síl, bol v máji tohto roka, keď denne v priemere zomrelo alebo utrpelo zranenia 1 262 ruských vojakov. 

sita/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP

Podľa prieskumov, ktoré v septembri uskutočnili startupy ExtremeScan a Chronicles, 49 % Rusov podporuje okamžité stiahnutie jednotiek z Ukrajiny a mierové rozhovory s Kyjevom. To je nárast o takmer 10 % v porovnaní s tromi predchádzajúcimi prieskumami, ktoré sa konali od februára minulého roka.

Na otázku o ukrajinskej operácii v ruskej Kurskej oblasti respondenti uviedli, že je pre nich dôležitejšie, aby ukrajinské jednotky odišli z Ruska (53 %), ako zabratie území na východe Ukrajiny. Ďalšie územné zisky Rusov na Ukrajine podporuje len 15 % ruského obyvateľstva a len 29 % Rusov uviedlo, že by podporili novú vlnu ruskej mobilizácie.

17:25 Ukrajinská rozviedka tvrdí, že zničila ruskú mínolovku 

Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) v pondelok oznámila, že sa jej podarilo poškodiť mínolovku ruskej Baltskej flotily. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

„V dôsledku úspešnej operácie HUR bola vyradené mínolovka ruskej Baltskej flotily Alexandr Obuchov,“ uviedla HUR na sociálnej sieti Telegram. Nespresnila dátum tejto operácie, ale priblížila, že bol poškodený lodný motor a v súčasnosti preto na plavidle prebiehajú opravy.

„Obuchov je už druhá loď Baltskej flotily Ruskej federácie, ktorá bola zneškodnená za posledných šesť mesiacov,“ uviedla HUR. Pripomenula, že v apríli tohto roka vyradila z prevádzky pri inej operácii ruskú korvetu Serpuchov v prístave Baltijsk.

Rusko sa k tvrdeniam Ukrajiny bezprostredne nevyjadrilo. Ruské ministerstvo obrany však v pondelok oznámilo, že jeho sily dobyli ukrajinskú obec Hrodivka v Doneckej oblasti. Obec leží východne od mesta Pokrovsk, ktoré je dôležitým logistickým centrom ukrajinskej armády v Doneckej oblasti. 

15:00 Ukrajinci zasiahli ropný terminál na okupovanom Kryme 

Ukrajinská armáda v noci na pondelok zasiahla ruský námorný ropný terminál v meste Feodosija na okupovanom Kryme. Uviedol to ukrajinský generálny štáb, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

„V blízkosti zariadenia vznikol požiar. Následky úderu sa zisťujú,“ konštatoval štáb. Generálny štáb dodal, že terminál Feodosija je najväčší na Kryme z hľadiska objemu prekládky ropných produktov, ktoré sa využívajú na zásobovanie potrieb ruskej armády.

13:00 Ruský útok na mesto Sumy zranil štyroch civilistov 

Štyria ukrajinskí civilisti vrátane jedného dieťaťa utrpeli zranenia, keď ruské jednotky v nedeľu večer podnikli útok dronmi na obytnú štvrť v meste Sumy. Uviedla to štátna záchranárska služba na komunikačnej platforme Telegram, referuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Útok spôsobil značné škody na jednoposchodovej obytnej budove, pričom vypukol požiar, ktorý však rýchlo uhasili. „Poškodených je deväť rodinných domov, dve garáže a tri autá,“ dodala záchranárska služba.

9:00 Rusko tvrdí, že v noci zneškodnilo 21 ukrajinských dronov 

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že protivzdušná obrana krajiny zničila počas noci celkovo 21 ukrajinských dronov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. 

Protivzdušná obrana zostrelila 12 dronov nad anektovaným polostrovom Krym, šesť nad Kurskou oblasťou a po jednom drone zničila nad Belgorodskou, Brianskou a Voronežskou oblasťou. Ministerstvo o tom informovalo prostredníctvom sociálnej siete Telegram. 

Na Kryme zároveň v noci došlo k požiaru skladu ropy. Požiar vypukol v meste Feodosija, pričom podľa miestnej ruskom dosadenej správy k obetiam na životoch údajne nedošlo. Dočasne bola v meste obmedzená doprava. Podľa spravodajského kanála Baza Telegram došlo k požiaru niekoľkých palivových nádrží. Mestom sa podľa svedectiev obyvateľov ozývali silné výbuchy.

Z dôvodu požiaru v meste Feodosija následne vyhlásili stav technickej núdze, cituje Reuters. 

Prvotne nebolo známe, či požiar skladu ropy spôsobili ukrajinské drony. Neskôr sa k útoku prihlásila ukrajinská armáda, podľa ktorej terminál z veľkej časti slúži ruským jednotkám. 

8:30 Holanďania Kyjevu dodali prvé stíhačky F-16 

Na Ukrajinu dorazili prvé stíhačky F-16 z Holandska. Potvrdil to na mikroblogovacej sieti X holandský minister obrany Ruben Brekelmans po svojej návšteve Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

sita/AP Photo/Efrem Lukatsky

Brekelmans zároveň oznámil, že jeho krajina bude investovať do spoločnej iniciatívy v oblasti výroby dronov. „Vďaka 400 miliónom eur poskytneme pokročilé bezpilotné lietadlá na prieskum, obranu a útok. Takmer polovica z nich bude vyvinutá v Holandsku,“ konštatoval Brekelmans.

8:00 Moskva za jeden deň stratila viac ako tisíc vojakov 

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 160 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 661 630, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 14 tankov, 31 obrnených bojových vozidiel pechoty, 64 delostreleckých systémov a sedem raketometov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 933 tankov, 17 710 obrnených bojových vozidiel pechoty, 19 156 delostreleckých systémov a 1 223 raketometov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite