Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: V Doneckej oblasti zostrelili ruské bojové lietadlo Su-25

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: V Doneckej oblasti zostrelili ruské bojové lietadlo Su-25 RUSSIA’S DEFENCE MINISTRY

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Pri bombardovaní v Chersonskej oblasti zomreli dvaja civilisti
  • Estónsko dodalo Ukrajine protilietadlové systémy Mistral
  • Ruské útoky v Doneckej oblasti zabili 11 civilistov
  • Rusko oznámilo, že dobylo obec Sokil v Doneckej oblasti
  • Ukrajina v noci zneškodnila 24 z celkových 27 ruských dronov
  • Ruský útok prerušil dodávky vody v meste Sumy
  • Lotyšsko plánuje v júli Ukrajine dodať 2 500 dronov
  • Orbán pricestoval do Moskvy a stretol sa s Putinom
  • Na zastavenie postupu Ruska je nutné zničiť jeho bombardéry, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí

16:50 V Doneckej oblasti zostrelili ruské bojové lietadlo Su-25

Ukrajinskí vojaci zostrelili v Doneckej oblasti ruské bojové lietadlo Su-25. Uviedla to v nedeľu na komunikačnej platforme Telegram ukrajinská operačná strategická skupina Chortycia, podľa ktorej ruský stroj zničili príslušníci ukrajinskej 110. samostatnej mechanizovanej brigády na fronte pri meste Pokrovsk. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Naše ukrajinské jednotky zostrelili na pokrovskom fronte ruské lietadlo Su-25, ktoré útočilo na pozície obranných síl," uviedla skupina Chortycia.

14:20 Vo ruskej Voronežskej oblasti explodoval sklad s výbušninami

Séria explózií v sklade s výbušninami v ruskej Voronežskej oblasti, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou, nastala po tom, ako trosky zo zostreleného ukrajinského dronu spôsobili požiar skladu. Uviedli to miestni predstavitelia. Gubernátor oblasti Aleksandr Gusev povedal, že padajúce trosky vyvolali „detonáciu výbušných predmetov". Nijaké obete nehlásili, ale evakuovali obyvateľov susednej dediny.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu ráno o výbuchoch v sklade vo Voronežskej oblasti neinformovalo. Konštatovalo len, že ruské systémy protivzdušnej obrany zničili ukrajinský dron v susednej Belgorodskej oblasti.

Predstaviteľ ukrajinskej bezpečnostnej služby, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, však pre agentúru The Associated Press povedal, že Ukrajinci podnikli úder na sklad munície v dedine Serhijivka vo Voronežskej oblasti. Podľa jeho slov Rusko v napadnutom objekte „skladovalo rakety zem-zem a zem-vzduch, muníciu pre tanky a delostrelectvo a škatule s nábojmi do ručných strelných zbraní". Dodal, že sklad Moskve slúžil na dodávky munície pre ruských vojakov na Ukrajine.

13:20 Pri ruských útokoch počas uplynulého dňa zomrelo osem civilistov

Osem ukrajinských civilistov prišlo o život a ďalších 16 utrpelo zranenia počas uplynulého dňa pri ruských útokoch. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje nedeľňajšie správy regionálnych úradov.

Za uplynulých 24 hodín Rusko celkovo zaútočilo na desať ukrajinských oblastí, pričom obete hlásili v Chersonskej, Charkivskej, Doneckej a Dnipropetrovskej oblasti.

V Chersonskej oblasti ruské sily zaútočili na 17 obcí vrátane regionálneho centra Cherson. Podľa gubernátora oblasti Oleksandra Prokudina o život prišli štyria ľudia. Dvaja civilisti zahynuli v Doneckej oblasti, uviedol jej šéf Vadym Filaškin. Ruské útoky si vyžiadali aj život 47-ročného muža v Charkivskej oblasti a 65-ročnej ženy v Dnipropetrovskej oblasti.

8:30 Zelenskyj oznámil novú stratégiu na zatlačenie Ruska v Čiernom mori

Ukrajina plánuje potlačiť ruský vplyv v západnej časti Čierneho mora prostredníctvom novej národnej námornej stratégie, uviedol v sobotu večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videopríhovore. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

„Jasne chápeme, že vojna zmenila rovnováhu síl v našom čiernomorskom regióne a že ruská flotila už nikdy nebude v týchto vodách opäť dominovať,“ povedal Zelenskyj. Ukrajina bude na mori presadzovať svoje národné záujmy a záujmy svojich partnerov, a chrániť dopravné trasy, povedal.

Rusko sa zmocnilo veľkej časti ukrajinskej flotily, keď v roku 2014 nezákonne anektovalo Krymský polostrov. Ukrajina prišla o svoje ďalšie lode krátko po tom, ako Rusko vo februári 2022 začalo svoju rozsiahlu inváziu, keď moskovské sily dobyli prístavné mesto Berďansk v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

V prístavnom meste Mykolajiv sa potopila vlajková loď ukrajinského vojenského námorníctva Hetman Zahajdačnyj. Hoci ukrajinské námorné sily v súčasnosti nedisponujú žiadnymi veľkými vojnovými loďami, Kyjevu sa podarilo vytlačiť ruskú Čiernomorskú flotilu zo západnej časti Čierneho mora. Tento vývoj čiastočne oživil námorný obchod cez Odesu.

Ukrajinské vojenské námorníctvo sa má v blízkej budúcnosti modernizovať aj vďaka dodávkam od západných partnerov. Okrem posilnenia vlastnej námornej sily Zelenskyj prisľúbil aj ďalšie zlepšenie protivzdušnej obrany Ukrajiny, pričom naznačil, že v nadchádzajúcom týždni pribudne ďalšia jednotka Patriot z Nemecka a ďalšie posily.

8:00 Rusko tvrdí, že zničilo dve odpaľovacie zariadenia pre systémy Patriot

Ruské balistické strely Iskander zničili dve odpaľovacie zariadenia pre systém protivzdušnej obrany Patriot v ukrajinskej Odeskej oblasti. V nedeľu o tom informovala ruská štátna tlačová agentúra s odvolaním sa na tvrdenia tamojšieho ministerstva obrany. TASR píše podľa agentúry Reuters.

K útoku došlo v oblasti prístavu Južne, uviedla štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva obrany. Informácie nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

Prístavy v Odeskej oblasti sú počas vojny na Ukrajine častým cieľom útokov ruských síl a mnohé údery boli zamerané na tamojšiu prístavnú infraštruktúru. Rusko opakovane popiera, že by svoje útoky na Ukrajine cielilo na civilistov alebo civilnú infraštruktúru.

Protivzdušná obrana je pre Ukrajinu kľúčová, nakoľko je to jediný spôsob, ako sa chrániť pred neustálymi leteckými útokmi zo strany Ruska.

Správy z predchádzajúceho dňa 6. 7. 2024:

20:30 Pri bombardovaní v Chersonskej oblasti zomreli dvaja civilisti

Dvaja ukrajinskí civilisti zomreli v sobotu pri ruskom útoku na obec Chreščenivka v Chersonskej oblasti. Uviedla to ukrajinská štátna záchranná služba. „Nepriateľské bombardovanie dediny Chreščenivka zničilo obytnú budovu, v ktorej troskách záchranári našli telá muža a ženy," dodala záchranná služba.Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

18: 15 Estónsko dodalo Ukrajine protilietadlové systémy Mistral

Ukrajina dostala z Estónska niekoľko protilietadlových raketových systémov krátkeho doletu Mistral. Oznámilo to v sobotu na mikroblogovacej sieti X estónske ministerstvo obrany. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Systémy protivzdušnej obrany krátkeho doletu Mistral a rakety pre ne poskytnuté Estónskom boli dopravené na Ukrajinu," napísal estónsky rezort obrany.

Francúzsky systém Mistral má dosah do 6 kilometrov a je určený na ochranu pozemných cieľov pred relatívne nízko letiacimi lietadlami a vrtuľníkmi.

MINISTRY OF DEFENCE OF ESTONIA

16:00 Ruské útoky v Doneckej oblasti zabili 11 civilistov

Ruské útoky v Doneckej oblasti počas uplynulého dňa zabili 11 civilistov. Podľa vojenskej administratívy oblasti o život prišli piati civilisti v meste Selydove, traja v meste Časiv Jar, jeden v dedine Komar, jeden v meste Toreck a jeden v obci Ukrajinka. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ďalších 43 ľudí v Doneckej v oblasti pri ruských útokoch v piatok utrpelo zranenia.

Celkový počet civilistov v Doneckej oblasti, ktorí pre ruské útoky od začiatku vojny zomreli, stúpol na 2 064. Tento počet obetí na životoch však nezahŕňa mestá Mariupoľ a Volnovacha.

14:30 Rusko oznámilo, že dobylo obec Sokil v Doneckej oblasti

Rusko v sobotu oznámilo, že jeho sily dobyli obec Sokil v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho vojaci "oslobodili" obec Sokil, ktorá leží asi 30 kilometrov severozápadne od regionálnej metropoly mesta Doneck.

Ukrajina uviedla, že najintenzívnejšie boje na celom fronte v súčasnosti prebiehajú práve v Doneckej oblasti, odkiaľ sa ruskí vojaci snažia vytlačiť ukrajinské sily. Moskva v roku 2022 po sporných referendách anektovala Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť na juhu a východe Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin pritom v piatok zopakoval svoju požiadavku, aby sa Ukrajina úplne stiahla z týchto štyroch oblastí, ak chce koniec vojny. 

Ruským silám sa podarilo tento rok dosiahnuť na bojisku menšie územné zisky v ťažení proti horšie vyzbrojeným a vyčerpaným ukrajinským vojakom, ktorí sú v početnej nevýhode, píše AFP.

9:50 Ukrajina v noci zneškodnila 24 z celkových 27 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že v noci na sobotu zostrelila 24 z celkových 27 ruských dronov cielených na 12 oblastí na Ukrajine. Zo žiadneho z miest neboli bezprostredne hlásené žiadne obete, informuje agentúra Reuters. 

Drony však v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny zasiahli a poškodili energetické zariadenie. Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho informovala, že v dôsledku tejto skutočnosti boli prerušené dodávky elektriny do mesa Sumy, avšak snaží sa o ich obnovenie. Ukrenerho ohlásila v dôsledku útoku aj odstávky elektriny na území celej krajiny plánované v priebehu celej soboty, ktorými sa snaží vykryť spôsobený deficit. 

Agentúra Reuters vo svojej skoršej správe s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov informovala, že v meste Sumy bolo v dôsledku útoku dočasne vyradené z prevádzky aj zásobovanie vodou. Nijaké ďalšie škody zo zasiahnutých oblastí nehlásili. 

Rusko zintenzívnilo od marca útoky zamerané na ukrajinský energetický sektor, vďaka čomu sa mu podarilo aj zapríčiniť pomerne dlhé výpadky energie na rôznych miestach Ukrajiny. V dôsledku ruských raketových aj dronových útokov prišla tamojšia energetická sieť za ostatné štyri mesiace približne o polovicu svojej výrobnej kapacity.

8:20 Ruský útok prerušil dodávky vody v meste Sumy

Ruský útok dronmi na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny prerušil dodávku elektriny do miestnej vodovodnej siete a vyradil tak z prevádzky zásobovanie vodou, informovala v sobotu agentúra Reuters.

Sumská oblasť je takmer denne ostreľovaná spoza rusko-ukrajinskej hranice. 

Ruské jednotky v máji uskutočnili cezhraničný vpád do susednej Charkovskej oblasti. Miestni predstavitelia odvtedy hlásia pravidelné hromadenie ruských vojakov v blízkosti Sumskej oblasti.

Kĺzavá bomba pod krídlom bombardéra Su-34 ruského letectva. Ruská armáda sa stále viac spolieha na kĺzavé bomby, ktoré môžu byť odpálené v bezpečnej vzdialenosti od ukrajinskej protivzdušnej obrany.SITA/Russian Defense Ministry Press Service via APKĺzavá bomba pod krídlom bombardéra Su-34 ruského letectva. Ruská armáda sa stále viac spolieha na kĺzavé bomby, ktoré môžu byť odpálené v bezpečnej vzdialenosti od ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Správy z predchádzajúceho dňa 5. 7. 2024:

18:30 Ruské útoky v Doneckej oblasti si vyžiadali štyri obete

Štyria ľudia zahynuli a ďalších vyše 20 utrpelo zranenia pri ruských útokoch v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to v piatok tamojší gubernátor Vadym Filaškin, napísala agentúra AFP.

Ruské ostreľovanie obce Komar si vyžiadalo život 32-ročnej ženy, zranenia utrpelo 20 ľudí, informoval Filaškin. Dodal, že poškodené boli domy, obchody a administratívna budova.

Ďalšiu obeť si vyžiadal ruský raketový úder v obci Ukrajinsk. „Zdržiavať sa tu je nebezpečné, rovnako ako vo zvyšku Doneckej oblasti,“ napísal gubernátor v príspevku na sociálnej sieti.

Dve osoby zahynuli a ďalšie dve utrpeli zranenia v meste Selydove, ktoré leží neďaleko sektora frontovej línie, kde postupujú ruské sily, dodal Filaškin.

18:00 Lotyšsko plánuje v júli Ukrajine dodať 2 500 dronov

Lotyšsko v júli dodá Ukrajine 2 500 dronov za zhruba 4 milióny eur. Prvá dodávka 300 bezpilotných lietadiel by mala prísť už počas nasledujúcich dní. Oznámilo to lotyšské ministerstvo obrany, informuje portál Ukrajinská pravda.

Spomenuté bojové drony rôznych typov a na rôzne účely údajne vyrobilo sedem lotyšských spoločností.

Dodávka je súčasťou úsilia dronovej koalície, ktorú vedie Lotyšsko. Je v nej 14 krajín, ktoré vyzbierali už viac ako pol miliardy eur na bezpilotné lietadlá pre Ukrajinu a pracujú na zriadení spoločného fondu na rýchlejšie a efektívnejšie financovanie výroby dronov.

Lotyšské ministerstvo obrany vyčlenilo na aktivity v rámci koalície počas tohto roku 20 miliónov eur. Viac ako 10 miliónov eur je na kúpu dronov z lotyšského obranného priemyslu.

17:35 Putin: Vojna sa skončí, ak sa Kyjev vzdá štyroch oblastí

Ruský prezident Vladimir Putin rokoval v piatok s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o možných spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine. Orbán ho informoval o svojej utorňajšej návšteve v Kyjeve. Obaja politici to po skončení stretnutia uviedli na spoločnej tlačovej konferencii v Moskve, informujú svetové agentúry.

SITA/VIVIEN CHER BENKO/HUNGARIAN PRIME MINISTER'S OFFICE/MTI VIA AP

Kyjev obvinil, že nie je pripravený ukončiť vojnu a nepripúšťa prímerie, pretože tým pominie dôvod na predĺženie stanného práva a budú sa musieť konať prezidentské voľby. Putin tvrdí, že na Ukrajine by sa nemalo dosiahnuť len prímerie alebo dočasné zastavenie paľby, ktoré by umožnilo opätovné vyzbrojenie Kyjeva, ale konflikt treba definitívne ukončiť.

Celý článok si môžete prečítať tu.

12:10 Rusko za uplynulý deň prišlo o ďalších 1 110 vojakov

Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa podľa Kyjiva počas uplynulých 24 hodín zvýšil o 1 110. Ako uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ruské straty na personále predstavujú už 548 580 ľudí. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu predošlého dňa prišlo aj o 10 tankov, 11 obrnených bojových vozidiel pechoty, 54 delostreleckých systémov, 57 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 54 vozidiel a cisterien a päť kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú 8 142 tankov, 15 611 obrnených bojových vozidiel pechoty, 14 831 delostreleckých systémov, 11 751 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 19 977 vozidiel a cisterien a 2 473 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite