Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Raketový úder na Kryvyj Rih zabil jednu ženu a šesť mužov zranil

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Raketový úder na Kryvyj Rih zabil jednu ženu a šesť mužov zranil Dnipropetrovsk Oblast Prosecutor's Office

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Úder na Kryvyj Rih zabil jednu ženu a šesť mužov zranil
  • Rusko zničilo všetky tepelné elektrárne na Ukrajine a mnohé z jej vodných elektrární
  • Ruský nočný útok na mesto Izmajil si vyžiadal tri obete a 11 zranených

14:10 Úder na Kryvyj Rih zabil jednu ženu a šesť mužov zranil

Jedna žena prišla o život a šesť mužov utrpelo zranenia pri piatkovom ruskom raketovom útoku, ktorý zasiahol okresné policajné oddelenie v ukrajinskom meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti. Uviedol to šéf vojenskej administratívy mesta Oleksandr Vilkul.

Pod troskami môžu byť uväznení ďalší traja ľudia, dodal. Pátracie a záchranné operácie pokračujú. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Kryvyj Rih zažil od vypuknutia otvorenej ruskej vojny proti Ukrajine viacero ničivých útokov ruskej armády. Pri raketovom údere začiatkom júla zomrelo desať obyvateľov mesta a najmenej 53 bolo zranených.

13:50 Rusko zničilo všetky tepelné elektrárne na Ukrajine a mnohé z jej vodných elektrární

Všetky ukrajinské tepelné elektrárne a významná časť kapacity vodných elektrární boli v dôsledku ruských útokov zničené, takže potenciálne milióny ľudí môžu zostať v zime bez tepla. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to tamojší prezident Volodymyr Zelenskyj.

V dôsledku ruských útokov bolo zničených 80 % výroby energie. „Takto sa ruský diktátor Vladimir Putin pripravuje na zimu. Dúfa, že bude trápiť milióny a milióny Ukrajincov. Obyčajné rodiny - ženy a deti. Obyčajné mestá a obyčajné dediny. Putin ich chce počas zimy nechať v tme a chlade, prinútiť Ukrajinu trpieť a vzdať sa,“ vyhlásil ukrajinský líder.

Zelenskyj tento týždeň povedal, že nedávno dostal spravodajskú informáciu o tom, že Putin plánuje útoky na ukrajinské jadrové zariadenia a infraštruktúru s cieľom odpojiť jadrové reaktory od elektrickej siete. „Rusko dostáva snímky a podrobné informácie o infraštruktúre našich jadrových elektrární pomocou svojich satelitov a satelitov iných krajín,“ skonštatoval Zelenskyj.

Prezident poznamenal, že akýkoľvek ruský útok rakety alebo dronu, akýkoľvek kritický incident v energetickom systéme môže viesť k jadrovej katastrofe. „Takýto deň by nikdy nemal prísť. A Moskva to musí pochopiť. Toto sú jadrové elektrárne a musia byť bezpečné,“ vraví Volodymyr Zelenskyj.

8:40 Ruský nočný útok na mesto Izmajil si vyžiadal tri obete a 11 zranených

Pri ruskom dronovom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Izmajil ležiace v Odeskej oblasti zahynuli tri osoby a ďalších 11 vrátane dieťaťa utrpelo zranenia. Podľa agentúry Reuters to uviedol tamojší gubernátor Oleh Kiper na platforme Telegram, informuje TASR.

„Rozsiahly teroristický útok“ sa podľa Kipera odohral v piatok skoro ráno. Medzi obeťami sú dve ženy a jeden muž.

V dôsledku útoku boli poškodené rodinné domy, obytné bloky a ďalšie budovy a vozidlá. Vypuklo tiež niekoľko požiarov. K príspevku na Telegrame priložil Kiper aj snímky zničených domov. Stanica BBC uviedla, že nedokázala nezávisle potvrdiť informácie o následkoch ruského útoku. Ruská armáda sa k nemu bezprostredne nevyjadrila.

Prístav v Izmajil i ďalšie ukrajinské prístavy na Dunaji sú dôležité pre dovoz pohonných hmôt na Ukrajinu. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite