Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Po útoku ukrajinského dronu horí ďalší sklad zbraní na severozápade Ruska​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Po útoku ukrajinského dronu horí ďalší sklad zbraní na severozápade Ruska​ SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ruský útok na Kryvyj Rih zabil chlapca a dve ženy
  • Ukrajinci zakazujú používanie Telegramu u predstaviteľov vlády, armády a kritickej infraštruktúry
  • Ruský raketový útok zasiahol v Odese civilnú loď plaviacu sa pod vlajkou Antiguy
  • Morálka ruských vojakov v Kurskej oblasti sa zhoršuje, Rusi páchajú samovraždy 

15:00 Po útoku ukrajinského dronu horí ďalší sklad zbraní na severozápade Ruska

Po útoku ukrajinského bezpilotného lietadla vypukol v noci na sobotu požiar v Tverskej oblasti hlboko na území Ruska. Útok vyvolal explózie a uzatvorenie hlavnej ruskej diaľnice po tom, ako podľa ruských spravodajských správ a tamojšieho ministerstva obrany Ukrajina vypustila na Rusko a okupovaný ukrajinský polostrov Krym viac ako stovku bezpilotných lietadiel.

Zasiahnutý sklad sa nachádza len niekoľko kilometrov od ďalšieho skladu, na ktorý v stredu ráno zaútočili ukrajinské drony, pričom zranili 13 ľudí a spôsobili obrovský požiar.

Ruské úrady v sobotu uzavreli 100-kilometrový úsek diaľnice a evakuovali cestujúcich z neďalekej železničnej stanice po tom, čo požiar spôsobil sériu výbuchov. Príspevky na telegramových kanáloch uviedli, že zasiahnutý sklad s ruskými raketami sa nachádza neďaleko mesta Toropec v Tverskej oblasti, asi 380 kilometrov severozápadne od Moskvy a približne 500 kilometrov od ukrajinských hraníc.

Požiar a explózie nastali aj v muničnom sklade na juhozápade Ruska v Krasnodarskom kraji. Videá na sociálnych sieťach ukazovali oranžové mraky stúpajúce nad obzorom, pričom takmer nepretržite bolo počuť tupé zvuky detonácií.

Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že jeho sily protivzdušnej obrany v noci na sobotu zostrelili 101 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad ruským územím a okupovaným Krymom. Neboli žiadne správy o obetiach.

12:00 Ruský útok na Kryvyj Rih zabil chlapca a dve ženy

Pri ruskom raketovom útoku na Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny zahynul v noci na sobotu 12-ročný chlapec a dve ženy vo veku 75 a 79 rokov, oznámil gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Lysak na sociálnej sieti Telegram dodal, že ďalší traja ľudia utrpeli stredne ťažké zranenia a previezli ich do nemocnice. Po útoku ostali úplne zničené dve budovy a ďalších 20 je poškodených.

Kryvyj Rih mal pred začiatkom ruskej invázie vo februári 2022 približne 635 000 obyvateľov. Počas vojny je však častým terčom útokov. Mesto leží v priemyselnej Dnepropetrovskej oblasti a od najbližšieho územia okupovaného Ruskom je vzdialené len niečo vyše 60 kilometrov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 20. 9. 2024:

19:45 Ukrajinci zakazujú používanie Telegramu u predstaviteľov vlády, armády a kritickej infraštruktúry 

Ukrajinské národné koordinačné centrum pre kybernetickú bezpečnosť v piatok zakázalo používanie aplikácie Telegram messenger pre vládne agentúry, armádu a zariadenia kritickej infraštruktúry. Referuje o tom web Kyiv Independent.

Telegram zostáva medzi Ukrajincami jednou z najpopulárnejších platforiem sociálnych médií. Prieskum Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie zo septembra 2023 ukázal, že 44 % Ukrajincov používa Telegram na prijímanie informácií a správ.

Aplikáciu aktívne používa aj Rusko, jeho vojenské sily a spravodajské služby, aby podkopali vojnové úsilie Ukrajiny a podporili svoje vlastné. Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov predtým označil aplikáciu za „škodlivú“ a „hrozbu pre národnú bezpečnosť“.

Počas nedávneho zasadnutia Rady národnej bezpečnosti a obrany Budanov poskytol „podložené dôkazy“, že ruské spravodajské služby majú prístup k osobnej korešpondencii používateľov Telegramu, dokonca aj k vymazaným správam a ich osobným údajom. „Vždy som obhajoval slobodu prejavu, ale otázka Telegramu nie je vecou slobody slova, je to vec národnej bezpečnosti,“ povedal Budanov.

Podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Rusko aktívne využíva Telegram na kybernetické útoky, šírenie phishingu a malvéru, geolokalizovanie používateľov a prípravu raketových útokov na ukrajinské mestá a dediny.

17:25 Ruský raketový útok zasiahol v Odese civilnú loď plaviacu sa pod vlajkou Antiguy 

Ruský raketový útok poškodil infraštruktúru prístavu a civilnú loď v ukrajinskom meste Odesa, informoval v piatok gubernátor Odeskej oblasti, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.  

Pri útoku utrpeli zranenia štyria ľudia, napísal gubernátor Oleh Kiper na sociálnej sieti Telegram. „Podľa predbežných zistení trosky z rakety Iskander-M poškodili prístav a civilnú infraštruktúru, ako aj civilnú loď plaviacu sa pod vlajkou Antiguy,“ informoval gubernátor. 

Iskander-M je balistická raketa s dosahom do 500 kilometrov, ktorá sa dokáže pohybovať rýchlosťou, ktorá je násobkom rýchlosti zvuku. 

K útoku došlo týždeň po tom, ako Ukrajina obvinila Moskvu z toho, že v blízkosti rumunských vôd raketou s plochou dráhou letu zasiahla civilnú loď prevážajúcu obilie z Odesy do Egypta. 

10:30 Von der Leyenová pricestovala do Kyjeva 

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok oznámila, že pricestovala do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími predstaviteľmi krajiny. Rokovať bude o podpore EÚ pre Ukrajinu, jej pripravenosti na zimu, obrane či pôžičkách od štátov G7. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Moja ôsma návšteva Kyjeva prichádza v čase, keď sa čoskoro začne vykurovacia sezóna a Rusko sa aj naďalej zameriava na energetickú infraštruktúru (Ukrajiny),“ uviedla von der Leyenová na sociálnej sieti X. 

sita/Christoph Soeder, Pool via AP

Predsedníčka EK vo štvrtok ozrejmila, že 160 miliónov eur z ruských zmrazených aktív sa vyčlení na pokrytie humanitárnych potrieb Ukrajiny počas tejto zimy.

Rusko vyradilo z prevádzky približne deväť gigawattow (GW) ukrajinskej energetickej infraštruktúry, čo podľa von der Leyenovej predstavuje "energetický ekvivalent troch pobaltských štátov". Podľa jej slov je cieľom EÚ obnoviť 2,5 GW výrobnej kapacity a zároveň zvýšiť vývoz s cieľom dodať Ukrajine dva GW energie. 

9:45 Morálka ruských vojakov v Kurskej oblasti sa zhoršuje, Rusi páchajú samovraždy 

Morálka medzi ruskými vojakmi v Kurskej oblasti, kde čelia ukrajinskej protiofenzíve, sa čoraz viac zhoršuje. Pre mnohých ruských vojakov je situácia natoľko zničujúca, že si neváhajú siahnuť na vlastný život. Ako referuje web The Guardian, vyplýva to zo zozbieraných dokumentov, o ktorých ukrajinskí vojaci tvrdia, že sa ich zmocnili na opustených ruských pozíciách.

„Analýza súčasnej situácie týkajúca sa samovrážd ukazuje, že otázka smrti vojakov v dôsledku samovražedných incidentov zostáva napätá,“ uvádza sa v jednom zázname ruských veliteľov v Kurskej oblasti.

Ďalší záznam podrobne opísal detaily o samovražde jedného ruského vojaka. „Vyšetrovanie incidentu určilo, že príčinou samovraždy a smrti bolo nervové a psychické zrútenie spôsobené jeho dlhotrvajúcim stavom depresie v dôsledku služby v ruskej armáde,“ uvádza sa v správe.

Ruskí velitelia tiež zosumarizovali pokyny, ako zlepšiť morálku v ruských jednotkách, vrátane jedného návrhu, že vojaci by mali denne dostávať politické lekcie „zamerané na udržanie a zvýšenie politického, morálneho a psychologického stavu personálu“.

Velitelia jednotiek sú tiež inštruovaní, aby identifikovali vojakov, ktorí „sú duševne nepripravení plniť svoje povinnosti alebo majú sklon k deviantnému správaniu, a zorganizovali ich preradenie a presun do vojenských zdravotníckych zariadení“.

9:30 Veľká Británia: Ruskí velitelia varovali pred plánmi na ukrajinskú operáciu v Kurskej oblasti mesiace vopred 

Ruskí velitelia predpokladali, že Ukrajina plánovala operáciu v Kurskej oblasti mesiace predtým, ako k nej došlo. Ako referuje web The Guardian, vyplýva to zo zozbieraných dokumentov, o ktorých ukrajinskí vojaci tvrdili, že sa ich zmocnili na opustených ruských pozíciách. Súčasťou dokumentov boli tlačené rozkazy a ručne písané záznamy od veliteľov.

Ukrajina na začiatku minulého mesiaca spustila svoju protiofenzívu v ruskej Kurskej oblasti, pričom uviedla, že získala kontrolu nad približne stovkou obcí a viac než 1 300 kilometrami štvorcovými ruského územia. Zdá sa, že Rusko bolo touto aktivitou Ukrajincov zaskočené, čo umožnilo ukrajinským silám rýchlo prejsť cez hranicu a postúpiť hlboko na ruské územie.

Podľa skonfiškovaných dokumentov, ktorých pravosť podľa The Guardian „nemohli nezávisle overiť“, ruskí velitelia upozorňovali, že potenciálna cezhraničná operácia Ukrajincov by mohla nastať už v januári 2024.

Zatiaľ čo predchádzajúce varovania boli do značnej miery vágne, tieto boli čoraz podrobnejšie. Obsahovali tiež konkrétne hrozby, že Ukrajina sa pokúsi dobyť mesto Sudža, čo sa napokon aj stalo a Ukrajina ho v auguste obsadila.

Zadržané dokumenty tiež odhalili, že ruskí velitelia sa pokúsili posilniť bezpečnosť na hranici v Kurskej oblasti a „zorganizovať dodatočné cvičenia pre vedenie jednotiek a oporných bodov týkajúcich sa správnej organizácie obrany“ pred možným ukrajinským útokom.

9:00 Zelenskyj: Ukrajine sa podarilo stiahnuť asi 40-tisíc ruských vojakov na front v Kurskej oblasti 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že na front v ruskej Kurskej oblasti bolo nasadených asi 40-tisíc ruských vojakov, aby tam čelili ukrajinskej protiofenzíve. Uviedol to prostredníctvom vyhlásenia na webe svojej kancelárie.

„Do tejto oblasti sa nám podarilo stiahnuť asi 40-tisíc ruských vojakov. Naše aktívne akcie pokračujú. Došlo aj k doplneniu výmenného fondu zajatcov pre nás, pre Ukrajinu. Toto všetko sú dôležité veci, ktoré ovplyvňujú celkovú situáciu vo vojne, ďakujem všetkým našim bojovým brigádam, každému vojakovi, rotmajstrovi a veliteľovi za ich statočnosť,“ poznamenal ukrajinský líder.

Zelenskyj tiež poznamenal, že sa uskutočnila séria stretnutí s vojenským vedením s cieľom vytvoriť program rokovaní s partnermi, najmä pokiaľ ide o Doneckú oblasť. „Ukrajinským obranným silám sa teraz podarilo znížiť útočný potenciál nepriateľov v Doneckej oblasti. Situácia je naďalej mimoriadne zložitá, na kurachovskom a pokrovskom fronte každý deň prebiehajú ťažké boje.“ 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite