Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Podľa ISW Putin zveličuje ukrajinské straty v Kurskej oblasti, aby zakryl neschopnosť znovu dobyť región​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Podľa ISW Putin zveličuje ukrajinské straty v Kurskej oblasti, aby zakryl neschopnosť znovu dobyť región​ SITA/AP Photo/Alex Babenko Horiaca bytovka po ruskom útoku v Kyjeve, 25. 10. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Pri ruských útokoch na Dnipro a Kyjev zahynulo šesť ľudí
  • Moskva za jediný deň stratila takmer 1 700 vojakov
  • Ruské útoky počas uplynulého dňa zabili šesť civilistov
  • Rusko nasadilo do vojny 1500 severokórejských vojakov, tvrdia holandské spravodajské služby

17:50 ISW: Putin zveličuje ukrajinské straty v Kurskej oblasti, aby zakryl neschopnosť znovu dobyť región

Ruský vodca Vladimir Putin podľa analytikov americkej neziskovej organizácie Inštitút pre štúdium vojny (ISW) zámerne zveličuje štatistiky o ukrajinských stratách v ruskej Kurskej oblasti. Snaží sa tak ospravedlniť neschopnosť svojej armády znovu dobyť región, konštatujú analytici, ktorých cituje spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Analytici ako príklad spomenuli Putinovo vyhlásenie pre ruské médiá o údajnom obkľúčení 2-tisíc ukrajinských vojakov v Kurskej oblasti. ISW však poukazuje na to, že ruské ministerstvo obrany verejne neinformovalo o údajne úspešnom „preniknutí ruských jednotiek na niektoré ukrajinské pozície v Kurskej oblasti“.

Podľa odhadov hlavného veliteľa ukrajinskej armády Oleksandra Syrského pritom straty ruských vojakov od začiatku ukrajinskej operácie v Kurskej oblasti stúpli na takmer 18-tisíc.

„Putinove prehnané štatistiky o ukrajinských stratách sú pravdepodobne súčasťou jeho pokusu po takmer troch mesiacoch vysvetliť ruskú neschopnosť rozhodne odraziť ukrajinskú inváziu do Kurskej oblasti," dodáva ISW.

Ofenzívu v ruskej Kurskej oblasti Kyjev odštartoval začiatkom augusta. Ukrajina získala kontrolu nad približne stovkou obcí a viac než 1 300 štvorcovými kilometrami ruského územia. Podľa Oleksandra Syrského Rusko do oblasti presunulo približne 50-tisíc vojakov, čím oslabilo svoje pozície na bojiskách na ukrajinskom území.

13:15 Pri ruských útokoch na Dnipro a Kyjev zahynulo šesť ľudí

Štyri osoby vrátane dieťaťa prišli o život v noci na sobotu pri ruských raketových útokoch v ukrajinskom meste Dnipro. Ďalší dvaja ľudia zahynuli pri útokoch na hlavné mesto Kyjev a okolitú oblasť, uviedli v sobotu ukrajinskí predstavitelia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak informoval, že pri útoku sa zranilo aj ďalších 20 ľudí vrátane štyroch detí. Ruské rakety podľa jeho slov zároveň poškodili viacero budov vrátane obytného domu či nemocnice.

Pri ďalších nočných ruských útokoch na Kyjev a okolitú rovnomennú oblasť zahynuli dvaja ľudia vrátane tínedžerky, ktorá prišla o život pri útoku dronom, uviedli miestne úrady. 

K útokom došlo necelých 48 hodín po tom, ako sa skončil trojdňový summit skupiny BRICS v ruskej Kazani, počas ktorého svetoví lídri vyzývali ruského prezidenta Vladimira Putina na ukončenie konfliktu na Ukrajine. 

„Po všetkom, čo sa v Kazani povedalo, sa ruskí vrahovia vrátili k svojej obvyklej činnosti,“ reagoval v sobotu na správy o nových útokoch ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „To len opäť dokazuje, že agresiu nemožno zastaviť rozhovormi, ale iba rozhodnými činmi na obranu štátu,“ dodal.

10:30 Moskva za jediný deň stratila takmer 1 700 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 690 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 687 600, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 12 tankov, 45 obrnených bojových vozidiel pechoty, 29 delostreleckých systémov a dva raketomety

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 9 109 tankov, 18 332 obrnených bojových vozidiel pechoty, 19 782 delostreleckých systémov a 1 240 raketometov

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite