Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Námorníctvo zničilo tony ruskej munície pri Mariupoli

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Námorníctvo zničilo tony ruskej munície pri Mariupoli Tthe Ukrainian Navy

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Námorníctvo zničilo tony ruskej munície pri Mariupoli
  • Rusko v auguste na železničnú infraštruktúru krajiny zaútočilo takmer 50-krát
  • ISW: Na zvýšenie bojových schopností Ukrajina potrebuje viac obrnených vozidiel a tankov
  • Kyjev získal späť pozície pri obci Torske v Doneckej oblasti
  • Nočné útoky poškodili energetickú infraštruktúru v Sumskej oblasti

17:30 Námorníctvo zničilo tony ruskej munície pri Mariupoli

Príslušníci ukrajinského námorníctva zničili ruské muničné sklady pri okupovanom meste Mariupoľ v Doneckej oblasti. Ako informuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na tlačovú službu ukrajinského námorníctva, pred niekoľkými dňami raketový útok zasiahol ruské sklady munície, ktoré predtým odhalilo ukrajinské obranné spravodajstvo.

Podľa potvrdených správ úder zničil aj infraštruktúru skladov aj tony ruskej munície.

15:00 Rusko v auguste na železničnú infraštruktúru krajiny zaútočilo takmer 50-krát

Rusko v auguste podniklo 46 útokov na ukrajinskú železničnú infraštruktúru. Cieľmi úderov boli železničná energetická infraštruktúra, stanice a koľajové vozidlá. Najviac postihnuté boli objekty vo frontových oblastiach, konkrétne v Doneckej a Charkovskej oblasti a tiež v južných regiónoch Ukrajiny. Pri augustových útokoch jeden železničný pracovník zahynul a traja ďalší utrpeli zranenia. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje ukrajinskú štátnu železničnou spoločnosťou Ukrzaliznycia.

12:00 ISW: Na zvýšenie bojových schopností Ukrajina potrebuje viac obrnených vozidiel a tankov

Ukrajinská armáda potrebuje zvýšiť počet obrnených vozidiel a tankov, aby posilnila svoje bojové schopnosti. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Ukrajinská armáda čiastočne zmiernila nedostatok delostreleckej munície spôsobený meškaním západnej pomoci používaním FPV dronov na potlačenie útokov ruskej pechoty a obrnených vozidiel. Tieto drony však nie sú schopné úplne nahradiť tradičné delostrelectvo, konštatuje ISW. Kyjev podnikol kroky na zvýšenie domácej výroby delostreleckej munície kalibru 155 mm, avšak tento priemysel musel počas vojny vybudovať od základov. Okrem toho Ukrajina od roku 2022 pracuje na rozšírení výroby obrnených vozidiel, ale stále nie je schopná vyrábať tanky, dodáva inštitút.

11:00  Kyjev získal späť pozície pri obci Torske v Doneckej oblasti

Ukrajinskí vojaci podľa analytického projektu DeepState získali späť svoje pozície pri obci Torske v Doneckej oblasti na východe krajiny. Analytici však konštatovali, že ruská armáda v regióne postúpila pri piatich obciach. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

9:00 Nočné útoky poškodili energetickú infraštruktúru v Sumskej oblasti

Ukrajinské vzdušné sily v noci na utorok zostrelili 34 z 51 ruských dronov vypustených smerom na územie Ukrajiny. Ruské útoky v Sumskej oblasti poškodili energetickú infraštruktúru, uviedli miestni predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Okrem toho sa vďaka protiopatreniam ukrajinských obranných síl v oblasti elektronického boja stratilo nad rôznymi časťami Ukrajiny 12 ďalších ruských dronov, uviedli ukrajinské vzdušné sily na sociálnej sieti Telegram.

Protivzdušná obrana zasahovala nad piatimi ukrajinskými oblasťami - nad Mykolajivskou, Chersonskou, Sumskou, Poltavskou a Charkovskou oblasťou.

Nad Sumskou oblasťou zostrelila 16 dronov, ktoré boli zamerané na energetickú infraštruktúru, uviedli miestni predstavitelia. V niektorých okresoch boli v dôsledku útokov prerušené dodávky energetickej energie a objekty kritickej infraštruktúry, ako napríklad vodárne, museli spustiť záložné systémy.

SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ruské útoky spôsobili škody v Konotopskom, Ochtyrskom a Sumskom rajóne. Starosta miestnej metropoly Sumy Artem Kobzar  uviedol, že v meste neboli hlásené nijaké obete a pracovníci energetického sektora odstraňujú následky útokov.

Rovnako aj Rusko hlásilo v utorok zostrelenie ukrajinských dronov. Podľa ruského ministerstva obrany zostrelila ruská obrana v noci 16 dronov z toho 15 nad pohraničnou Brianskou oblasťou a jeden nad susednou Kurskou oblasťou.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite