Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusi prenikli k centru opusteného mesta Vuhledar​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusi prenikli k centru opusteného mesta Vuhledar​ SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Pri ruských úderoch na Záporožie jeden civilista zomrel a piati utrpeli zranenia
  • Rusko tvrdí, že sa zmocnilo ďalšej dediny pri Pokrovsku
  • Útok na Cherson zabil najmenej sedem civilistov
  • Ukrajina zostrelila 29 z 32 ruských dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila
  • Ruskí okupanti prišli o ďalších takmer 1 400 vojakov

19:20 Rusi prenikli k centru opusteného mesta Vuhledar

Ruskí vojaci podľa šéfa vojenskej administratívy Doneckej oblasti Vadyma Filaškina v utorok prenikli k centru opusteného mesta Vuhledar, v ktorom pred otvorenou vojnou Moskvy proti Ukrajine žilo približne 14-tisíc ľudí. Filaškin uviedol, že v meste zostalo 107 obyvateľov. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Nepriateľ je teraz takmer v centre mesta a preto je pre úrady a policajné zložky veľmi ťažké dostať sa k tým ľuďom, ktorí zostali v meste," konštatoval Filaškin.

Monitorovací projekt DeepState v utorok uviedol, že ruskí vojaci sa k Vuhledaru dostali z juhu a zo západu. Vuhledar sa nachádza zhruba 60 kilometrov juhozápadne od Donecka.

17:45 Pri ruských úderoch na Záporožie jeden civilista zomrel a piati utrpeli zranenia

Jeden ukrajinský civilista prišiel o život a ďalších päť utrpelo zranenia, keď ruská armáda v utorok zaútočila na mesto Záporožie. Uviedol to v sociálnych médiách gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Fedorov konštatoval, že podľa prvých správ ruskí vojaci proti mestu podnikli šesť úderov, pričom zasiahli obytné oblasti a infraštruktúru. „Poškodené sú výškové budovy a rodinné domy,“ dodal Fedorov.

13:25 Rusko tvrdí, že sa zmocnilo ďalšej dediny pri Pokrovsku

Ruské jednotky obsadili ďalšiu dedinu v blízkosti mesta Pokrovsk v ukrajinskej Doneckej oblasti, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP. 

Jednotky ruskej armády „oslobodili obec Krutyj Jar“, ktorá sa nachádza len 13 kilometrov od Pokrovska.

11:55 Ruský útok na Cherson zabil najmenej sedem civilistov

Najmenej sedem ukrajinských civilistov zahynulo a ďalší traja utrpeli zranenia potom ako ruská armáda v pondelok zaútočila na centrálnu časť mesta Cherson. O život prišli tri ženy a štyria muži. Uviedla to generálna prokuratúra Ukrajiny, referuje spravodajský web Kyiv Independent.

Bombardovanie zasiahlo miestny trh a zastávku verejnej dopravy. Rusko na Cherson zaútočilo okolo deviatej hodiny ráno, keď si Ukrajina na Deň obrancov celonárodnou minútou ticha pripomínala padlých vojakov, uviedla polícia.

10:10 Ukrajina zostrelila 29 z 32 ruských dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ukrajinské letectvo zostrelilo 29 z 32 dronov, ktorými Rusko zaútočilo v noci na utorok. Uviedli to Vzdušné sily Ukrajiny, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Dronmi typu Šáhid Moskva zaútočila z ruského mesta Primorsko-Achtarsk, ktoré leží na juhu ruského Krasnodarského kraja pri Azovskom mori a z mysu Čauda na okupovanom polostrove Krym.

Drony ukrajinskí vojaci zostrelili nad siedmimi oblasťami krajiny. Tri ruské bezpilotné lietadlá zmizli z radarov vďaka zásahu prostriedkov elektronického boja, údajne bez ďalších následkov.

9:50 Ruskí okupanti prišli o ďalších takmer 1 400 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 654 430 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 370 vojakov, deväť tankov, 44 bojových obrnených vozidiel, 33 delostreleckých systémov a 73 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 883 tankov, 17 547 bojových obrnených vozidiel, 25 621 vozidiel a autocisterien, 18 855 delostreleckých systémov, 1 204 odpaľovacích raketových systémov, 963 systémov protivzdušnej obrany, 328 vrtuľníkov, 369 lietadiel, 16 322 dronov, 2 613 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 3 314 kusov špeciálnej techniky.

Informácie z predchádzajúceho dňa 30. 9. 2024:

14:00 Niektoré detaily ukrajinského víťazného plánu zostanú utajené

Víťazný plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bude zverejnený, ale niektoré časti zostanú utajené. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na šéfa prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka.

Zelenskyj minulý týždeň predstavil päťbodový plán víťazstva svojmu americkému náprotivkovi Joeovi Bidenovi v Bielom dome. Diskutoval o ňom aj s prezidentskými kandidátmi Donaldom Trumpom a Kamalou Harrisovou a tiež s členmi Kongresu. V Bielom dome boli na víťazný plán údajne pozitívne odozvy.

Plán zahŕňa vojenské a diplomatické zložky vrátane pozvania Ukrajiny do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), ale všetky podrobnosti mierového rámca ešte neboli zverejnené. Cieľom plánu je posilniť budúcu vyjednávaciu pozíciu Ukrajiny a prinútiť Rusko, aby uzavrelo spravodlivý mier, uviedol Kyjev.

Jermak v celoštátnej televízii uviedol, že plán bude predstavený Ukrajincom bez nejakých „citlivých“ podrobností, aby sa zabránilo úniku informácií do Ruska.

„Všetko, čo sa dostane na verejnosť, si vypočuje nielen náš ľud, ale aj nepriateľ. Preto sú niektoré detaily tohto plánu utajené. Je však dôležité vidieť realizáciu tohto plánu na nepriateľskom území,“ skonštatoval Jermak.

12:00 Ruské sily údajne dobyli dedinu Nelipivka v Doneckej oblasti

Ruské sily údajne obsadili dedinu Nelipivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v pondelok podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany, napísala agentúra Reuters. Tvrdenie nedokázala bezprostredne overiť, informuje TASR.

Obec Nelipivka sa nachádza vedľa mesta Niu-Jork, ktoré ruská armáda dobyla ešte koncom augusta. Pred spustením celoplošnej ruskej invázie žilo v Nelipivke takmer 1000 ľudí. Dobytá dedina sa zároveň nachádza v bezprostrednej blízkosti mesta Toreck, ktoré je jedným z dôležitých centier ukrajinskej obrany na Donbase.

Prvé dva roky od začiatku invázie v roku 2022 zaznamenalo Rusko v tejto časti Donbasu postup iba o niekoľko kilometrov. V uplynulých mesiacoch však pomaly postupuje na Toreck.

Od pádu kľúčovej obce Avdijivka vo februári tohto roka sa zároveň ruským silám darí prelamovať ukrajinskú obranu aj južne od Torecka a postupujú smerom do Pokrovska, ktoré je kľúčovým logistickým uzlom ukrajinskej armády. Ukrajina sa postup Ruska pokúsila spomaliť začiatkom augusta, keď vpadla do ruskej Kurskej oblasti.

Reuters pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že taktickým cieľom ruskej armády na Ukrajine je dobytie celého Donbasu. V súčasnosti Rusko okupuje približne 80 percent tohto regiónu, ktorý sa skladá z ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti. Moskva v roku 2022 oznámila ich anektovanie po zmanipulovanom referende.

9:15 Rusi prišli o sklad s iránskymi raketami vo Volgogradskej oblasti

Ukrajinským silám sa v noci na sobotu podarilo zničiť sklad používaný na skladovanie a modernizáciu ruských raketových a delostreleckých zbraní pri obci Kotluban vo Volgogradskej oblasti. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl na Facebooku.

„Podľa dostupných informácií dorazil do skladu deň pred útokom vlak s iránskymi raketami. Vojenský objekt bol silne chránený systémom elektronického boja a protivzdušnej obrany, ale naše jednotky úspešne splnili bojový cieľ,“ uvádza sa vo vyhlásení Ukrajincov.

Generálny štáb uviedol, že obranné sily naďalej oslabujú vojenské kapacity Ruska. Operáciu vo Volgogradskej oblasti údajne vykonali sily obsluhujúce bezpilotné systémy v spolupráci s jednotkami určenými pre špeciálne operácie, obranným spravodajstvom a Ukrajinskou bezpečnostnou službou.

7:40 Rusko zaútočilo na Kyjev dronmi

Rusko zaútočilo v pondelok nadránom dronmi na ciele v Kyjeve, nálety odrážala ukrajinská protivzdušná obrana. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú armádu.

Svedkovia pre agentúru Reuters opísali, že počuli viaceré výbuchy typické pre paľbu protivzdušných systémov a pozorovali lietajúce objekty, zasiahnuté vo vzduchu. V Kyjeve, jeho okolí ako i v celej východnej časti Ukrajiny vyhlásili letecký poplach, pričom ukrajinské letectvo varovalo pred ruskými útočnými dronmi.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite