Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusi pokračujú v obsadzovaní mesta Toreck, jednu zo štvrtí úplne zničili delostrelectvom

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusi pokračujú v obsadzovaní mesta Toreck, jednu zo štvrtí úplne zničili delostrelectvom SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ukrajinské sily v noci zostrelili 12 ruských dronov
  • Ruský útok na juhu Ukrajiny má jednu obeť a najmenej 23 zranených
  • Ruskí vojaci obsadili obec Levadne v Záporožskej oblasti 
  • Od začiatku vojny zo Sumskej oblasti evakuovali takmer 37-tisíc obyvateľov 
  • Severná Kórea podľa Zelenského dodáva ruskej armáde personál
  • Rusko v sobotu útočilo na Ukrajinu viac ako 4 200-krát
  • Ukrajinské sily majú späť pozície pri Novohrodivke v Doneckej oblasti

15:00 Rusi pokračujú v obsadzovaní mesta Toreck, jednu zo štvrtí úplne zničili delostrelectvom

Rusko plánuje túto jeseň a zimu zapojiť Severnú Kóreu priamo do rozsiahlej vojny proti Ukrajine. Ako referuje web Kyiv Independent, v pondelok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odvolaním sa na informácie tajných služieb.

Oznámenie prichádza deň po tom, ako Zelenskyj varoval pred „silnejúcou alianciou" medzi Moskvou a Pchjongjangom. Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky ruské plány na jeseň a zimu zahŕňajú „skutočné zapojenie Severnej Kórey do vojny“, povedal Zelenskyj. „Vzťahy Ruska s niektorými ďalšími krajinami, žiaľ, investujú do predlžovania vojny,“ dodal ukrajinský prezident.

14:00 Rusko plánuje túto jeseň zapojiť Severnú Kóreu do vojny na Ukrajine

Rusko plánuje túto jeseň a zimu zapojiť Severnú Kóreu priamo do rozsiahlej vojny proti Ukrajine. Ako referuje web Kyiv Independent, v pondelok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odvolaním sa na informácie tajných služieb.

Oznámenie prichádza deň po tom, ako Zelenskyj varoval pred „silnejúcou alianciou" medzi Moskvou a Pchjongjangom. Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky ruské plány na jeseň a zimu zahŕňajú „skutočné zapojenie Severnej Kórey do vojny“, povedal Zelenskyj. „Vzťahy Ruska s niektorými ďalšími krajinami, žiaľ, investujú do predlžovania vojny,“ dodal ukrajinský prezident.

SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

9:00 Ukrajinské sily v noci zostrelili 12 ruských dronov

Ukrajinské ozbrojené sily v utorok uviedli, že počas nočných útokov zostrelili 12 zo 17 ruských dronov, ktoré útočili vo viacerých oblastiach Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Ukrajinské vzdušné sily na platforme Telegram uviedli, že štyri z bezpilotných lietadiel, ktoré neboli zostrelené, sa stratili, pravdepodobne v dôsledku použitia prostriedkov elektronického boja.

Podľa ukrajinského letectva Rusko použilo aj sedem rakiet systémov protivzdušnej obrany S-300 a S-400 pri útoku na Mykolajivskú oblasť a dve strely s plochou dráhou letu typu Ch-59 pri útoku na Černihivskú a Sumskú oblasť. Ukrajinskí vojenskí predstavitelia zatiaľ neuvádzajú zranených, obete ani žiadne vážnejšie škody v dôsledku ruských útokov. 

7:50 Ruský útok na juhu Ukrajiny má jednu obeť a najmenej 23 zranených

Ruská armáda v noci na utorok podnikla raketový útok na ukrajinské mesto Mykolajiv, pričom zabila jednu ženu a ďalších 23 ľudí utrpelo zranenia. Útok spôsobil požiare a poškodil infraštruktúru, reštauračný komplex, obytné budovy a autá. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na šéfa vojenskej správy v Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima a ukrajinskú Štátnu pohotovostnú službu.

„Nepriateľ zaútočil na mesto okolo 02:30. Prvé správy naznačujú, že používali rakety S-300. Poškodené bolo zariadenie infraštruktúry, reštauračný komplex, maloobchodné jednotky, obytné budovy a autá. Vypukli požiare a pokračujú snahy o ich uhasenie,“ napísal Kim na Telegrame, pričom dodal, že protivzdušná obrana zničila v oblasti tri drony Šáhid.

Po ruskom útoku v Mykolajive horí miestny trh, 15. 10. 2024SITA/AP Photo/Marko IvkovPo ruskom útoku v Mykolajive horí miestny trh, 15. 10. 2024

7:30 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako 1 200 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 671 400 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 210 vojakov, 13 tankov, 44 bojových obrnených vozidiel, deväť delostreleckých systémov a 32 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 988 tankov, 17 939 bojových obrnených vozidiel, 26 654 vozidiel a autocisterien, 19 430 delostreleckých systémov, 1 231 odpaľovacích raketových systémov, 978 systémov protivzdušnej obrany, 329 vrtuľníkov, 369 lietadiel, 17 019 dronov, 2 620 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 3 441 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúceho dňa 14. 10. 2024:

17:30 Ruskí vojaci obsadili obec Levadne v Záporožskej oblasti 

Ruským vojakom sa podarilo obsadiť ukrajinskú obec Levadne v Záporožskej oblasti na juhu krajiny. Uviedlo to v pondelok ruské ministerstvo obrany. Rusi túto obec okupovali hneď na začiatku vojny proti Ukrajine, ale počas protiofenzívy v lete minulého roka ju oslobodila ukrajinská armáda. 

sita/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ukrajinskí predstavitelia sa zatiaľ k správe o strate obce nevyjadrili, hoci pôvodne informovali, že ruská armáda tam koncom minulého týždňa zhromažďovala jednotky a podnikala miestne útoky.

14:30 Ruská flotila zostala paralyzovaná, tvrdí ukrajinské námorníctvo 

Ruská flotila stratila schopnosť ovplyvňovať priebeh nepriateľských akcií na Ukrajine. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vysielaní národnej televízie to povedal hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk.

„Na túto otázku vedia odbornejšie odpovedať naši kolegovia z rozviedky. Môžem však povedať, že bez ohľadu na stupeň pripravenosti alebo počet jednotiek ruská flotila nemôže ovplyvniť priebeh nepriateľských akcií na našej scéne,“ vyhlásil Pletenčuk.

Tvrdí, že niektoré jednotky by mohli byť potenciálne premiestnené cez tzv. vnútorné vody, ale nespravia tak, pretože nedokážu efektívne riadiť jednotky, ktoré zostali v Čiernom mori.

„Čiernomorská flotila je v podstate paralyzovaná v oblasti medzi Azovským a Čiernym morom. Čo sa týka iných oblastí, ako je Stredozemné more, odtiaľ sa k nám tiež nevedia dostať,“ skonštatoval Pletenčuk.

13:00 Od začiatku vojny zo Sumskej oblasti evakuovali takmer 37-tisíc obyvateľov 

Takmer 37-tisíc ľudí vrátane viac ako 6 400 detí evakuovali zo Sumskej oblasti od začiatku ruskej vojny na Ukrajine. Povinná evakuácia ďalších obyvateľov pritom pokračuje, a to na základe rozšíreného príkazu. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje vojenskú administratívu Sumskej oblasti.

Koncom augusta ukrajinské úrady oznámili, že zo Sumskej oblasti plánujú evakuovať celkovo 45-tisíc obyvateľov. Odvtedy už opustilo svoje domovy 16-tisíc ľudí. Armáda uviedla, že všetci obyvatelia v 10-kilometrovej zóne pri hraniciach s Ruskom sú už úplne evakuovaní.

12:00 Na ruskej leteckej základni zhorelo vojenské dopravné lietadlo Tu-134 

Požiar na ruskej leteckej základni Orenburg-2, ktorá leží viac ako tisíc kilometrov od ukrajinských hraníc, v noci na nedeľu zničil ruské vojenské dopravné lietadlo Tu-134. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie ukrajinského obranného spravodajstva.

„V Rusku v noci na nedeľu 13. októbra zhorelo lietadlo Tu-134 patriace 117. vojenskému dopravnému leteckému pluku ozbrojených síl štátu agresora. Na ruskej leteckej základni Orenburg-2, kde mal stroj základňu Tu-134, vypukol ničivý požiar." Tento typ lietadla zo sovietskych čias sa okrem iného používa na prepravu vyššie postavených úradníkov ruského ministerstva obrany.

8:15 Severná Kórea podľa Zelenského dodáva ruskej armáde personál

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Severná Kórea dodáva Rusku nielen zbrane, ale tiež personál pre ruskú armádu. Vo svojom nedeľňajšom večernom príhovore zároveň vyzval partnerov Ukrajiny, aby zvýšili svoju podporu.

„Vidíme narastajúce spojenectvo medzi Ruskom a režimami ako Severná Kórea. Toto už nie je len o presune zbraní. Je to vlastne o presune ľudí zo Severnej Kórey k okupačným vojenským silám,“ vyhlásil Zelenskyj a podotkol, že za takýchto okolností sa vzťahy Ukrajiny s partnermi musia ďalej rozvíjať. „Predná línia potrebuje viac podpory.“

Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny s odvolaním sa na The Washington Post uviedli, že severokórejskí vojaci už bojujú na Ukrajine. Okrem toho niekoľko tisíc severokórejských vojakov absolvuje výcvik v Rusku a v budúcnosti môžu byť nasadení do frontových línií. 

SITA/AP Photo/Ahn Young-joon

7:30 Ruskí okupanti prišli o ďalších takmer 1 300 vojakov 

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 670 190 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas nedele prišli Rusi o 1 260 vojakov, štyri tanky, 19 bojových obrnených vozidiel, 11 delostreleckých systémov a 38 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 975 tankov, 17 895 bojových obrnených vozidiel, 26 622 vozidiel a autocisterien, 19 421 delostreleckých systémov, 1 231 odpaľovacích raketových systémov, 978 systémov protivzdušnej obrany, 329 vrtuľníkov, 369 lietadiel, 17 009 dronov, 2 619 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 3 437 kusov špeciálnej techniky. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite