Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusi prenikli k centru opusteného mesta Vuhledar​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusi prenikli k centru opusteného mesta Vuhledar​ SITA/Ukrainian Emergency Service via AP Záporožie, 29. 9. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Pri ruských úderoch na Záporožie jeden civilista zomrel a piati utrpeli zranenia
  • Rusko tvrdí, že sa zmocnilo ďalšej dediny pri Pokrovsku
  • Útok na Cherson zabil najmenej sedem civilistov
  • Ukrajina zostrelila 29 z 32 ruských dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

19:20 Rusi prenikli k centru opusteného mesta Vuhledar

Ruskí vojaci podľa šéfa vojenskej administratívy Doneckej oblasti Vadyma Filaškina v utorok prenikli k centru opusteného mesta Vuhledar, v ktorom pred otvorenou vojnou Moskvy proti Ukrajine žilo približne 14-tisíc ľudí. Filaškin uviedol, že v meste zostalo 107 obyvateľov. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Nepriateľ je teraz takmer v centre mesta a preto je pre úrady a policajné zložky veľmi ťažké dostať sa k tým ľuďom, ktorí zostali v meste," konštatoval Filaškin.

Monitorovací projekt DeepState v utorok uviedol, že ruskí vojaci sa k Vuhledaru dostali z juhu a zo západu. Vuhledar sa nachádza zhruba 60 kilometrov juhozápadne od Donecka.

17:45 Pri ruských úderoch na Záporožie jeden civilista zomrel a piati utrpeli zranenia

Jeden ukrajinský civilista prišiel o život a ďalších päť utrpelo zranenia, keď ruská armáda v utorok zaútočila na mesto Záporožie. Uviedol to v sociálnych médiách gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Fedorov konštatoval, že podľa prvých správ ruskí vojaci proti mestu podnikli šesť úderov, pričom zasiahli obytné oblasti a infraštruktúru. „Poškodené sú výškové budovy a rodinné domy,“ dodal Fedorov.

13:25 Rusko tvrdí, že sa zmocnilo ďalšej dediny pri Pokrovsku

Ruské jednotky obsadili ďalšiu dedinu v blízkosti mesta Pokrovsk v ukrajinskej Doneckej oblasti, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP. 

Jednotky ruskej armády „oslobodili obec Krutyj Jar“, ktorá sa nachádza len 13 kilometrov od Pokrovska.

11:55 Ruský útok na Cherson zabil najmenej sedem civilistov

Najmenej sedem ukrajinských civilistov zahynulo a ďalší traja utrpeli zranenia potom ako ruská armáda v pondelok zaútočila na centrálnu časť mesta Cherson. O život prišli tri ženy a štyria muži. Uviedla to generálna prokuratúra Ukrajiny, referuje spravodajský web Kyiv Independent.

Bombardovanie zasiahlo miestny trh a zastávku verejnej dopravy. Rusko na Cherson zaútočilo okolo deviatej hodiny ráno, keď si Ukrajina na Deň obrancov celonárodnou minútou ticha pripomínala padlých vojakov, uviedla polícia.

10:10 Ukrajina zostrelila 29 z 32 ruských dronov, ktorými Moskva v noci zaútočila

Ukrajinské letectvo zostrelilo 29 z 32 dronov, ktorými Rusko zaútočilo v noci na utorok. Uviedli to Vzdušné sily Ukrajiny, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Dronmi typu Šáhid Moskva zaútočila z ruského mesta Primorsko-Achtarsk, ktoré leží na juhu ruského Krasnodarského kraja pri Azovskom mori a z mysu Čauda na okupovanom polostrove Krym.

Drony ukrajinskí vojaci zostrelili nad siedmimi oblasťami krajiny. Tri ruské bezpilotné lietadlá zmizli z radarov vďaka zásahu prostriedkov elektronického boja, údajne bez ďalších následkov.

9:50 Ruskí okupanti prišli o ďalších takmer 1 400 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 654 430 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 370 vojakov, deväť tankov, 44 bojových obrnených vozidiel, 33 delostreleckých systémov a 73 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 883 tankov, 17 547 bojových obrnených vozidiel, 25 621 vozidiel a autocisterien, 18 855 delostreleckých systémov, 1 204 odpaľovacích raketových systémov, 963 systémov protivzdušnej obrany, 328 vrtuľníkov, 369 lietadiel, 16 322 dronov, 2 613 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 3 314 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite