Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusi v noci zaútočili 136 dronmi a dvomi raketami​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusi v noci zaútočili 136 dronmi a dvomi raketami​ SITA/AP Photo/Marko Ivkov Miestny trh po ruskom útoku v Mykolajive, 15. 10. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ukrajina nariadila obyvateľom mesta Kupiansk evakuáciu
  • Zelenskyj: Ukrajina pripravuje energetickú sieť na ďalšiu vojnovú zimu
  • Rusi pokračujú v obsadzovaní mesta Toreck, jednu zo štvrtí úplne zničili delostrelectvom
  • Rusko plánuje túto jeseň zapojiť Severnú Kóreu do vojny na Ukrajine
  • Ukrajinské sily v noci zostrelili 12 ruských dronov
  • Ruský útok na juhu Ukrajiny má jednu obeť a najmenej 23 zranených

9:50 Rusi v noci zaútočili 136 dronmi a dvomi raketami

Rusko v noci na stredu proti Ukrajine zaútočilo 136 dronmi a dvomi raketami. Raketou S-300/400 zaútočili na Doneckú oblasť a strelou Ch-59 na Černihivskú oblasť. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinské vzdušné sily na komunikačnej platforme Telegram uviedli, že 51 ruských dronov zničili, zhruba 60 dronov zmizlo z radarov vďaka zásahu prostriedkov elektronického boja, dva sa vrátili do Ruska a 20 je stále vo vzdušnom priestore Ukrajiny a ukrajinská armáda sa ich snaží zničiť.

8:50 Ukrajina nariadila obyvateľom mesta Kupiansk evakuáciu

Ukrajinské úrady nariadili v utorok evakuáciu mesta Kupiansk a troch ďalších lokalít v Charkovskej oblasti z dôvodu postupujúcich ruských síl, ako aj problémov súvisiacich s blížiacou sa zimou. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry Reuters.

Okrem Kupianska, dôležitého železničného uzla na rieke Oskil, sa evakuácia týka napríklad aj obce Borova, ktorá leží južnejšie v tejto oblasti, a to neďaleko taktiež logisticky významného mesta mesta Izium. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov povedal, že evakuácia z týchto miest je povinná s tým, že najhoršia je aktuálne situácia práve v zmienenom Kupiansku. 

„Na východnom brehu rieky Oskil, ktorá rozdeľuje toto mesto, už nemôžeme zaručiť obnovenie dodávok elektriny, kúrenia či vody z dôvodu neustáleho ostreľovania,“ povedal v štátnej televízii s tým, že tímy opravárov sa tam okamžite dostávajú pod ruskú paľbu. Dodal, že v oblastnej metropole Charkov boli zriadené evakuačné centrá. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 15. 10. 2024:

21:00 Ukrajina pripravuje energetickú sieť na ďalšiu vojnovú zimu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol so zástupcami rôznych ministerstiev a dodávateľmi energií, s ktorými diskutoval o opatreniach na ochranu infraštruktúry v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na tretiu vojnovú zimu a ďalšie útoky ruských síl na svoju energetickú sieť. Uviedla to agentúra DPA.

„Diskusia sa týkala všetkých úrovní ochrany energetickej infraštruktúry, vrátane technických aspektov, ako aj elektronického boja a protilietadlovej obrany“, informoval Zelenskyj na platforme Telegram.

Avizoval, že do ochrany infraštruktúry sa zapojí aj letectvo. „Bolo prijaté aj rozhodnutie posilniť protivzdušnú obranu v pohraničných a frontových regiónoch,“ konkretizoval Zelenskyj.

Ministerstvo vnútra predstavilo plán opatrení na rýchlu nápravu škôd. Pokračujú tiež práce na vytvorení decentralizovanej siete kogeneračných zariadení vyrábajúcich elektrickú energiu a teplo v jednej prevádzke.

Počas uplynulých dvoch vojnových zím ruská armáda pri opakovaných útokoch vážne poškodila ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Kyjev dostal masívnu pomoc zo zahraničia na obnovu energetickej siete a ďalšie protilietadlové systémy na jej ochranu.

15:00 Rusi pokračujú v obsadzovaní mesta Toreck, jednu zo štvrtí úplne zničili delostrelectvom

Rusko plánuje túto jeseň a zimu zapojiť Severnú Kóreu priamo do rozsiahlej vojny proti Ukrajine. Ako referuje web Kyiv Independent, v pondelok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odvolaním sa na informácie tajných služieb.

Oznámenie prichádza deň po tom, ako Zelenskyj varoval pred „silnejúcou alianciou" medzi Moskvou a Pchjongjangom. Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky ruské plány na jeseň a zimu zahŕňajú „skutočné zapojenie Severnej Kórey do vojny“, povedal Zelenskyj. „Vzťahy Ruska s niektorými ďalšími krajinami, žiaľ, investujú do predlžovania vojny,“ dodal ukrajinský prezident.

14:00 Rusko plánuje túto jeseň zapojiť Severnú Kóreu do vojny na Ukrajine

Rusko plánuje túto jeseň a zimu zapojiť Severnú Kóreu priamo do rozsiahlej vojny proti Ukrajine. Ako referuje web Kyiv Independent, v pondelok to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odvolaním sa na informácie tajných služieb.

Oznámenie prichádza deň po tom, ako Zelenskyj varoval pred „silnejúcou alianciou" medzi Moskvou a Pchjongjangom. Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky ruské plány na jeseň a zimu zahŕňajú „skutočné zapojenie Severnej Kórey do vojny“, povedal Zelenskyj. „Vzťahy Ruska s niektorými ďalšími krajinami, žiaľ, investujú do predlžovania vojny,“ dodal ukrajinský prezident.

SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

9:00 Ukrajinské sily v noci zostrelili 12 ruských dronov

Ukrajinské ozbrojené sily v utorok uviedli, že počas nočných útokov zostrelili 12 zo 17 ruských dronov, ktoré útočili vo viacerých oblastiach Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Ukrajinské vzdušné sily na platforme Telegram uviedli, že štyri z bezpilotných lietadiel, ktoré neboli zostrelené, sa stratili, pravdepodobne v dôsledku použitia prostriedkov elektronického boja.

Podľa ukrajinského letectva Rusko použilo aj sedem rakiet systémov protivzdušnej obrany S-300 a S-400 pri útoku na Mykolajivskú oblasť a dve strely s plochou dráhou letu typu Ch-59 pri útoku na Černihivskú a Sumskú oblasť. Ukrajinskí vojenskí predstavitelia zatiaľ neuvádzajú zranených, obete ani žiadne vážnejšie škody v dôsledku ruských útokov. 

7:50 Ruský útok na juhu Ukrajiny má jednu obeť a najmenej 23 zranených

Ruská armáda v noci na utorok podnikla raketový útok na ukrajinské mesto Mykolajiv, pričom zabila jednu ženu a ďalších 23 ľudí utrpelo zranenia. Útok spôsobil požiare a poškodil infraštruktúru, reštauračný komplex, obytné budovy a autá. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na šéfa vojenskej správy v Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima a ukrajinskú Štátnu pohotovostnú službu.

„Nepriateľ zaútočil na mesto okolo 02:30. Prvé správy naznačujú, že používali rakety S-300. Poškodené bolo zariadenie infraštruktúry, reštauračný komplex, maloobchodné jednotky, obytné budovy a autá. Vypukli požiare a pokračujú snahy o ich uhasenie,“ napísal Kim na Telegrame, pričom dodal, že protivzdušná obrana zničila v oblasti tri drony Šáhid.

Po ruskom útoku v Mykolajive horí miestny trh, 15. 10. 2024SITA/AP Photo/Marko IvkovPo ruskom útoku v Mykolajive horí miestny trh, 15. 10. 2024

7:30 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako 1 200 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 671 400 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 210 vojakov, 13 tankov, 44 bojových obrnených vozidiel, deväť delostreleckých systémov a 32 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 988 tankov, 17 939 bojových obrnených vozidiel, 26 654 vozidiel a autocisterien, 19 430 delostreleckých systémov, 1 231 odpaľovacích raketových systémov, 978 systémov protivzdušnej obrany, 329 vrtuľníkov, 369 lietadiel, 17 019 dronov, 2 620 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 3 441 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite