Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ruské bombardovanie Charkova zranilo najmenej desať civilistov

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ruské bombardovanie Charkova zranilo najmenej desať civilistov SITA/Ukrainian National Police via AP Zasiahnutá obytná budova v Charkove. 3. 10. 2024.

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ruské bombardovanie Charkova zranilo najmenej desať civilistov
  • Kyjev zvyšuje výrobu zbraní, za rok môže vyrobiť štyri milióny dronov
  • Rusko v noci útočilo na infraštruktúru v prístavnom meste Izmajil
  • Rusi sa zmocnili opusteného mesta Vuhledar

10:00 Nad Kyjevom zostrelili zhruba 15 dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana nad Kyjevom zničila približne 15 dronov, ktorými Rusi zaútočili v noci na štvrtok. Uviedol to šéf kyjevskej vojenskej administratívy Serhij Popko, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Vzdušný poplach v hlavnom meste trval viac ako päť a pol hodiny!“ povedal Popko. Dodal, že Rusi spustili niekoľko vĺn dronových útokov, žiadny však nedosiahol svoj cieľ. Trosky zostreleného dronu spadli na jednu z obytných štvrti mesta, ale neboli hlásené nijaké škody ani obete.

9:45 Ruské bombardovanie Charkova zranilo najmenej desať civilistov 

Desať ukrajinských civilistov utrpelo zranenia, keď ruská armáda v stredu večer riadenými leteckými bombami zaútočila na mesto Charkov. Uviedol to starosta mesta Ihor Terechov, informuje web Ukrajinská pravda.

Jedna z bômb zasiahla viacbytový dom a poškodila aj susedné domy. Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova pod troskami zničeného domu pravdepodobne zostali uväznení ľudia. 

sita/AP Photo/Yevhen Titov

9:00 Rusko prišlo už o takmer 657-tisíc vojakov 

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 150 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 656 710, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o šesť tankov, 17 obrnených bojových vozidiel pechoty a 37 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 893 tankov, 17 596 obrnených bojových vozidiel pechoty a 18 906 delostreleckých systémov. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 2. 10. 2024:

13:30 Kyjev zvyšuje výrobu zbraní, za rok môže vyrobiť štyri milióny dronov

Ukrajina dokáže ročne vyrobiť štyri milióny bezpilotných lietadiel a rýchlo zvyšuje kapacity na výrobu ďalších zbraní. V utorok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na stretnutí so zástupcami zahraničných zbrojárskych podnikov v Kyjeve. V tomto roku už podľa neho Ukrajina podpísala zmluvy na výrobu 1,5 milióna dronov. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Ukrajinskí predstavitelia očakávajú, že financovanie a dodávky zbraní zo zahraničia sa budú neustále znižovať, zatiaľ čo potreby Ukrajiny v oblasti obrany budú ďalej narastať. Kyjev sa preto čoraz viac zameriava na zvyšovanie kapacít domácej výroby.

„V extrémne ťažkých podmienkach úplnej vojny a pod neustálou ruskou paľbou dokázali Ukrajinci vybudovať nový obranný priemysel, “vyhlásil Zelenskyj.

Reuters pripomína, že pred začiatkom celoplošnej ruskej invázie výroba dronov na Ukrajine prakticky neexistovala. Po viac ako dva a pol roku od začiatku invázie však Ukrajina vynakladá zhruba polovicu svojho štátneho rozpočtu na obranu, čo predstavuje viac ako 40 miliárd dolárov.

 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že vláda na budúci rok plánuje zvýšiť výdavky na podporu rastu domácej výroby. "Budúcoročný rozpočet počíta so 65-percentným nárastom prostriedkov určených na nákup zbraní," povedal. V prepočte sa výdavky zvýšia o sedem miliárd dolárov. Strategickým cieľom je podľa Šmyhaľa zvýšiť výrobné kapacity ďalekonosných zbraní a získať nad Ruskom technologickú prevahu.

Šmyhaľ taktiež uviedol, že zámerom Ukrajiny je „aby v európskej časti Ruska nebolo miesto, kam by nedosiahli“ ukrajinské rakety a drony.

Schopnosť útočiť na vojenské ciele hlboko na ruskom území je v súčasnosti jednou z priorít Ukrajiny. Zelenskyj sa preto už dlhšie snaží získať povolenie na použitie dodaných západných rakiet dlhého doletu. Zatiaľ však neúspešne, keďže západní partneri sa obávajú eskalácie konfliktu.

Počas utorkového stretnutia predstavitelia Ukrajiny a zbrojárskych spoločností podpísali viacero dohôd o výrobe munície, rôznych typov dronov a o údržbe západnej techniky na Ukrajine.

9:50 Rusko v noci útočilo na infraštruktúru v prístavnom meste Izmajil

Rusko v noci na stredu útočilo dronmi vo viacerých ukrajinských oblastiach vrátane dunajského prístavného mesta Izmajil na hraniciach s Rumunskom. Zničiť sa podarilo 11 z celkovo 32 ruských dronov, TASR informuje podľa agentúry Reuters a príspevkov na sociálnej sieti Telegram.

Štyri ruské drony podľa Ukrajiny opustili jej vzdušný priestor a 10 vyradili prostriedkami elektronického boja. Bezpilotné lietadlá útočili v Odeskej, Sumskej a Kirovohradskej oblasti. Opätovne sa zamerali aj na okolie prístavného mesta Izmajil v delte Dunaja.

Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper na Telegrame uviedol, že „Rusi sa zamerali na prístav a pohraničnú infraštruktúru. “Ruské útoky spôsobili požiar, ktorý sa však ukrajinským hasičom podarilo rýchlo uhasiť. Pri útoku boli zranení dvaja vodiči nákladných áut. Jeden z nich je občanom Turecka.

Kiper taktiež viedol, že ukrajinsko-rumunský hraničný priechod Orlivka dočasne uzavreli v dôsledku ostreľovania. „Rusi zámerne ostreľovali kontrolné stanovište, čím sťažili bežným ľuďom prechod cez hranice. Ide o teror voči civilnému obyvateľstvu,“ vyhlásil Kiper.

8:10 Rusi sa zmocnili opusteného mesta Vuhledar

Ruská armáda podľa analytického projektu DeepState obsadila opustené ukrajinské mesto Vuhledar v Doneckej oblasti na východe krajiny. Analytici DeepState uviedli, že ruskí vojaci zverejňujú fotografie ruských vlajok v rôznych častiach mesta. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Šéf vojenskej administratívy Doneckej oblasti Vadym Filaškin v utorok uviedol, že boje prebiehajú blízko centra Vuhledaru. V meste podľa jeho slov zostalo len 107 obyvateľov. Pred otvorenou vojnou Moskvy proti Ukrajine vo Vuhledare žilo približne 14-tisíc ľudí.

DeepState

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite