Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ruské jednotky podľa gubernátora Doneckej oblasti nevstúpili na predmestie Vuhledaru

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ruské jednotky podľa gubernátora Doneckej oblasti nevstúpili na predmestie Vuhledaru SITA/Office of the Ukrainian Presidency via AP

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Gubernátor Doneckej oblasti: Ruské jednotky nevstúpili na predmestie Vuhledaru 
  • Rusko plánuje útoky na tri ukrajinské jadrové elektrárne 
  • Protivzdušná obrana zostrelila 28 dronov a 4 rakety vypustené Ruskom
  • Pri ruskom útoku v Kosťantynivke zahynula jedna osoba, dve sú zranené
  • Ruské sily spustili útok na ukrajinské mesto Vuhledar, tvrdia vojnoví blogeri

14:25 Gubernátor Doneckej oblasti: Ruské jednotky nevstúpili na predmestie Vuhledaru 

Ruské jednotky zatiaľ nedosiahli predmestia mesta Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Na území mesta údajne operujú iba ruské prieskumné tímy. V stredu to uviedol gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. TASR informuje podľa agentúry Reuters a Inštitútu pre výskum vojny (ISW).

„Naši obrancovia sa ich snažia zlikvidovať. Mesto nebolo dobyté,“ uviedol gubernátor v televíznom rozhovore.

Banícke mesto Vuhledar, ktoré malo pred začiatkom celoplošnej ruskej invázie na Ukrajinu 14.000 obyvateľov, odoláva ruským silám už dva a pol roka. Za ten čas sa mesto stalo pevnosťou, ktorú takmer nepretržite bráni 72. mechanizovaná brigáda ukrajinskej armády.

V priebehu uplynulých dní však Rusko spustilo útok na Vuhledar, ktorý sa na rozdiel od tých predchádzajúcich zdá byť úspešnejší. Analytici situáciu v meste označujú za kritickú a varujú pred obkľúčením ukrajinských jednotiek v meste.

ISW upozorňuje, že doba, za ktorú sa ruským silám podarí obsadiť celý Vuhledar závisí od rozhodnutí ukrajinského vojenského velenia. Ukrajinci sa môžu rozhodnúť mesto opustiť, neriskovať obkľúčenie a ušetriť životy prítomných vojakov. 

Môžu sa však rozhodnúť aj zotrvať v meste a využiť ho na čo najdlhšie zdržanie ruských jednotiek. V tomto prípade však budú musieť zabrániť obkľúčeniu mesta aspoň do začiatku jesenných dažďov, ktoré môžu spomaliť ruský postup.

ISW upozorňuje, že „dobytie Vuhledaru pravdepodobne ruským silám neposkytne osobitnú výhodu v ďalších ofenzívnych operáciách na západe Doneckej oblasti, keďže nie je kľúčovým logistickým uzlom.“

Ruské sily sa mesto snažili dobyť koncom roka 2022 a začiatkom roka 2023. Pri oboch pokusoch prišli o veľké množstvo vojakov a vojenskej techniky, pripomína ISW. 

12:00 Rusko plánuje útoky na tri ukrajinské jadrové elektrárne 

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Rusko pripravuje útoky na tri ukrajinské jadrové elektrárne. Uviedol to v utorok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Ukrajinský prezident neuviedol, ktoré konkrétne elektrárne sú ohrozené, avšak povedal, že Kyjev má dôkazy o ruských plánoch. Na ukrajinskom území sú v prevádzke tri jadrové elektrárne, a to Rivnenská a Chmeľnycká jadrová elektráreň na západe krajiny a Juhoukrajinská jadrová elektráreň. Bezpečnosť týchto zariadení je pravidelne ohrozovaná ruskými útokmi, ktoré im prerušujú napájanie.

Zelenskyj počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN tiež poznamenal, že Rusko používa čínske satelity na fotografovanie ukrajinských jadrových zariadení pre možné budúce útoky. Ukrajinské špeciálne služby o hrozbe informovali partnerov Ukrajiny a Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE).

9:00 Protivzdušná obrana zostrelila 28 dronov a 4 rakety vypustené Ruskom

Rusko v noci na stredu zaútočilo na Ukrajinu 32 iránskymi bezpilotnými lietadlami Šáhid. Ukrajinské letectvo v aplikácii Telegram uviedlo, že protivzdušná obrana zostrelila 28 z nich a zlikvidovala takisto štyri rakety Ch-59/69, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry Reuters a denníka Ukrajinska pravda.

Ruské sily podľa týchto informácií zaútočili aj na Charkovskú oblasť protilietadlovou riadenou strelou S-300 a tromi raketami nešpecifikovaného typu. 

Riadené rakety Ch-59/69 boli vypálené z oblasti Čierneho mora nad Odeskú oblasť. Obete ani zranení hlásené neboli, v dôsledku útoku však boli poškodené dva nákladné autá a na otvorenom priestranstve začala horieť tráva. 

Do odrazenia vzdušného útoku sa zapojilo letectvo, protilietadlové raketové jednotky, mobilné palebné skupiny a ďalšie jednotky ukrajinskej armády.

Informácie z predchádzajúceho dňa 24. 9. 2024:

16:00 Rusko zasiahlo výškovú budovu v Charkove, hlásia obete a zranených

Pri ruskom útoku na výškovú obytnú budovu v ukrajinskom meste Charkov zahynuli v utorok najmenej tri osoby a 15 utrpelo zranenia. Podľa tamojších úradov môžu byť ďalší ľudia uväznení pod troskami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

SITA/Kharkiv City Administration via AP

„Došlo k priamemu zásahu jednej výškovej budovy,“ vyhlásil gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov v aplikácii Telegram. Na záberoch na sociálnych sieťach vidieť dieru v zasiahnutej budove.

Primátor Charkova Ihor Terechov na Telegrame uviedol, že Rusko popoludní zaútočilo na najmenej štyri štvrte vrátane najhustejšie obývanej časti mesta.

13:40 Pri ruskom útoku v Kosťantynivke zahynula jedna osoba, dve sú zranené

Jedna osoba zahynula a ďalšie dve sa zranili v utorok pri ruskom útoku riadenými leteckými bombami na mesto Kosťantynivka v Doneckej oblasti, oznámil tamojší gubernátor Vadym Filaškin. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

„Rusi zhodili na mesto dve riadené bomby. Zahynul 39-ročný muž, ďalší dvaja boli zranení a sú v stredne ťažkom stave,“ napísal Filaškin v príspevku na Telegrame. 

Gubernátor dodal, že pri útoku došlo k poškodeniu dvoch nešpecifikovaných infraštruktúrnych zariadení. 

10:10 Ruské sily spustili útok na ukrajinské mesto Vuhledar, tvrdia vojnoví blogeri

Ruské sily spustili útok na východoukrajinské mesto Vuhledar, ktoré sa pokúšajú dobyť od začiatku invázie v roku 2022. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters odolávajúcej sa na ruských vojnových blogerov a štátne médiá.

„Ruské jednotky vstúpili do Vuhledaru — útok na mesto sa začal,“ tvrdí Jurij Podoľak, proruský vojenský bloger ukrajinského pôvodu. 

Začiatok útoku potvrdilo i viacero ďalších proruských vojnových blogerov, konštatuje Reuters.

Ruské štátne médiá uviedli, že v súčasnosti prebiehajú boje na východe Vuhledaru ležiaceho v Doneckej oblasti.

8:40 Protivzdušná obrana zostrelila 66 dronov vypustených Ruskom

Rusko v noci na utorok zaútočilo na Ukrajinu 81 iránskymi bezpilotnými lietadlami Šáhid a štyrmi raketami. Ukrajinské letectvo v aplikácii Telegram uviedlo, že protivzdušná obrana zostrelila 66 dronov, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry Reuters.

Letectvo spresnilo, že ruské sily vypálili aj jednu balistickú raketu Iskander-M, dve riadené rakety Ch-59/69 a ďalšiu raketu neznámeho typu. Hlavný smer leteckého úderu smeroval na sever a stred Ukrajiny.

Úlomky zostrelených ruských útočných dronov poškodili v Poltavskej oblasti energetickú infraštruktúru, pričom 20 osád zostalo bez elektriny. Informoval o tom tamojší gubernátor Filip Pronin.

Ďalej uviedol, že úlomky zo zasiahnutého dronu poškodili niekoľko rodinných domov, zranení ani obete hlásené neboli.

Jedného mŕtveho a najmenej štyroch zranených vrátane dvoch detí si vyžiadal nočný ruský útok na mesto Záporožie ležiace na juhovýchode krajiny, informovali miestne pohotovostné služby.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite