Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusko bude čeliť nedostatku zbraní pre svoju vojnu proti Ukrajine​, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusko bude čeliť nedostatku zbraní pre svoju vojnu proti Ukrajine​, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusi zaútočili na civilnú energetickú infraštruktúru v šiestich oblastiach
  • Po útokoch na Odesu sú dvaja mŕtvi, v Charkove evidujú desiatky zranených
  • Vzdušné sily v noci zostrelili 53 ruských dronov

17:35 ISW: Rusko bude čeliť nedostatku zbraní pre svoju vojnu proti Ukrajine

Rusko bude vo svojej vojne proti Ukrajine čeliť nedostatku zbraní a materiálnych zdrojov, pričom prehĺbi svoju závislosť od zahraničných partnerov. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

„Rusko bude pravdepodobne čeliť rastúcim problémom vo výrobe a obstarávaní materiálu, ktorý si ruské operácie na Ukrajine vyžadujú, a Kremeľ sa bude pravdepodobne čoraz viac spoliehať na zahraničných partnerov, aby uspokojili svoje materiálne potreby,“ uvádza ISW.

Analytici poznamenávajú, že ruská armáda sa vo veľkej miere spoliehala na renováciu zbraní a vojenského vybavenia zo sovietskej éry, najmä obrnených vozidiel, aby udržala tempo svojich útočných operácií na Ukrajine.

„Ruská vláda bude pravdepodobne musieť ďalej mobilizovať ruské hospodárstvo a obranný priemysel a investovať do budovania kapacít, ak ruská armáda zamýšľa udržať svoje súčasné tempo operácií v strednodobom až dlhodobom horizonte, keď Rusko vyčerpá svoje obmedzené sovietske zásoby. Nie je však jasné, či ruský obranný priemysel bude schopný produkovať dosť na to, aby ustál vysoké straty na vybavení, ktoré ruské sily utrpia na Ukrajine, aj pri ďalšej hospodárskej mobilizácii,“ konštatujú analytici.

ISW už skôr vyhodnotil, že ruské snahy o rozšírenie obranného priemyslu v strednodobom až dlhodobom horizonte pravdepodobne nebudú udržateľné vzhľadom na očakávaný nedostatok pracovnej sily a vplyv západných sankcií.

Experti uvádzajú, že Rusko pri získavaní zbraní spolupracuje hlavne s Iránom a Severnou Kóreou. Takúto spoluprácu by si Moskva chcela vybudovať aj s ďalšími krajinami, hlavne s Čínou.

14:30 Rusi zaútočili na civilnú energetickú infraštruktúru v šiestich oblastiach

Ruská armáda počas uplynulého dňa útočila na civilnú energetickú infraštruktúru v ukrajinskej Dnepropetrovskej, Doneckej, Sumskej, Charkovskej, Chersonskej či Černihivskej oblasti. Bez dodávok elektriny dočasne zostali obyvatelia štyroch obcí. Ako referuje spravodajský web Ukrajinská pravda, informovalo o tom ministerstvo energetiky Ukrajiny.

Napríklad v Doneckej oblasti ruský útok spôsobil výpadok rozvodne elektriny, čím narušil dodávky prúdu pre miestny priemysel a železničnú dopravu. Ďalšia rozvodňa elektriny v Doneckej oblasti prestala fungovať pre požiar.

12:35 Po útokoch na Odesu sú dvaja mŕtvi, v Charkove evidujú desiatky zranených

Dvaja ľudia zahynuli pri raketovom útoku na ukrajinské čiernomorské prístavné mesto Odesa. Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu uviedli, že zostrelili 10 zo 14 dronov a jednu z troch rakiet, ktoré Rusko vypustilo cez noc.

Podľa Oleha Kipera, gubernátora Odeskej oblasti, dvoma obeťami útoku na predmestí Odesy je manželský pár, pričom pri útoku bola zranená ešte jedna osoba.

V Charkove bolo v nedeľu popoludní zranených najmenej 41 ľudí, keď ruská letecká bomba zasiahla viacposchodovú obytnú budovu, povedal starosta Ihor Terechov. Dodal, že riadená bomba zasiahla desiate poschodie budovy a požiar sa rozšíril na štyri poschodia. Poškodených bolo aj ďalších 12 budov.

10:20 Vzdušné sily v noci zostrelili 53 ruských dronov

Ukrajinské vzdušné sily v pondelok oznámili, že počas nočných útokov zostrelili nad desiatimi ukrajinskými oblasťami 53 z 56 ruských dronov. Väčšina útokov bola zameraná na Kyjevskú oblasť, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. 

„V dôsledku protivzdušného boja bolo zostrelených 53 nepriateľských útočných dronov nad Kyjevskou, Vinnyckou, Poltavskou, Sumskou, Záporožskou, Kirovohradskou, Mykolajivskou, Dnepropetrovskou a Čerkaskou oblasťou,“ uviedli vzdušné sily na sociálnej sitie Telegram s tým, že zvyšné tri drony sa stratili nad nemenovanými oblasťami.

Podľa vzdušných síl bola Kyjevská oblasť „hlavným smerom útoku“ a Rusko vypustilo drony smerom na Ukrajinu z Kurskej oblasti a Jejska v Krasnodarskom kraji.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Ruslan Kravčenko uviedol, že v regióne obklopujúcom ukrajinskú metropolu nebola poškodené kritická infraštruktúra. Podľa miestnych úradov v dôsledku útoku utrpel zranenia jeden človek a bolo poškodených päť domov.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko na Telegrame uviedol, že protivzdušná obrana v okolí hlavného mesta zasahovala proti takmer 20 dronom. „Ôsmy vzdušný útok ruských okupantov na Kyjev len v prvej polovici septembra,“ napísal Popko. Zároveň informoval, že letecký poplach bol v hlavnom meste vyhlásený pred druhou v noci a trval takmer tri a pol hodiny. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 15. 9. 2024:

19:00 Pri raketovom útoku na ukrajinskú Odesu prišiel o život manželský pár 

Pri raketovom útoku na ukrajinské čiernomorské prístavné mesto Odesa zahynuli dvaja ľudia, informovali v nedeľu miestni predstavitelia, ktorých vyjadrenie priniesla agentúra AP citovaná agentúrou TASR.        

Ukrajinské letectvo v nedeľu uviedlo, že zostrelilo 10 zo 14 bezpilotných lietadiel a jednu z troch rakiet, ktoré ruská armáda v noci na nedeľu vypálila. Zostávajúce drony a rakety zasiahli predmestie Odesy.

Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper spresnil, že dvaja ľudia, ktorí prišli o život, boli manželský pár. Dodal, že pri útoku bola zranená ďalšia osoba.

Najmenej 35 ďalších osôb bolo zranených v nedeľu popoludní, keď ruská letecká bomba zasiahla niekoľkoposchodový bytový dom v Charkove. Primátor mesta Ihor Terechov spresnil, že riadená letecká bomba zasiahla 10. poschodie budovy, pričom oheň sa rozšíril na štyri poschodia.

Medzičasom ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci na nedeľu zostrelilo nad západnými a juhozápadnými regiónmi 29 ukrajinských bezpilotných lietadiel, pričom padajúce trosky nespôsobili žiadne škody.

Uviedlo tiež, že v nedeľu ráno nad Riazanskou oblasťou na západe európskej časti Ruska armáda zostrelila ďalšie bezpilotné lietadlo vyslané z Ukrajiny.

Zatiaľ čo Ukrajina a Rusko pravidelne uskutočňujú nočné nálety dronov na územie nepriateľa, ukrajinskí predstavitelia vo všeobecnosti nepotvrdzujú ani nepopierajú útoky vykonané na území Ruska.

Séria najnovších útokov prišla po tom, čo Ukrajina v sobotu opätovne vyzvala Západ, aby jej umožnil použiť rakety dlhého doletu, ktoré poskytol, na zasiahnutie cieľov hlboko v ruskom vnútrozemí. Spojené štáty totiž doteraz povolili Kyjevu používať zbrane dodané Američanmi iba v obmedzenom priestore na hraniciach Ruska s Ukrajinou.

Predstavitelia ukrajinského vedenia argumentujú, že zbrane s dlhým doletom sú pre Ukrajinu životne dôležité v záujme oslabenia schopnosti Ruska zasiahnuť ciele na jej území. Zároveň by tak Rusko prinútili presunúť svoje úderné kapacity ďalej od hraníc s Ukrajinou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na sociálnych sieťach opäť vyzval Západ na zmenu politiky v oblasti používania zbraní s dlhým doletom. 

17:15 Pri leteckom útoku na obytnú budovu sa zranilo 33 ľudí 

Najmenej 33 ľudí vrátane troch detí sa zranilo pri ruskom útoku na výškovú obytnú budovu v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny. V nedeľu to uviedli ukrajinskí predstavitelia. TASR informuje podľa agentúr Reuters a DPA.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram napísal, že ruský letecký útok zasiahol a poškodil výškovú budovu. Dodal, že v nej vypukol aj požiar medzi 9. a 12. poschodím. Podľa Zelenského na mieste pokračujú záchranné práce.

Charkov je druhým najväčším mestom Ukrajiny, nachádza sa neďaleko ruských hraníc a pred celoplošnou inváziou ruských síl v ňom žilo 1,4 milióna ľudí. Po začiatku invázie sa ruské jednotky neúspešne pokúsili mesto obsadiť. Odvtedy je pod pravidelnou paľbou.

Reuters pripomína, že Rusko popiera úmyselné útoky na civilistov, hoci ich od invázie na Ukrajinu v roku 2022 zabilo už tisíce. 

„Svet musí pomôcť brániť Ukrajinu pred ruskými vojenskými lietadlami, pred desiatkami navádzaných bômb, ktoré každý deň pripravujú Ukrajincov o život. Tento teror sa dá zastaviť,“ napísal Zelenskyj na Telegrame.

Ukrajinský prezident v uplynulých dňoch znovu vyzval západné štáty, aby Ukrajine umožnili použiť svoje zbraňové systémy na útoky na vojenské ciele hlbšie v ruskom území, vďaka čomu by obmedzili útoky na ukrajinské ciele.

15:00 Pri ostreľovaní Pokrovska zahynula jedna osoba 

Ruské ostreľovanie západnej časti ukrajinského mesta Pokrovsk si v nedeľu vyžiadalo jednu obeť. Informovala o tom miestna vojenská správa, píše TASR podľa agentúry AFP.

Od augusta z Pokrovsku ušlo viac než 20.000 obyvateľov. Ruské údery za posledné dva týždne odrezali mnohých zostávajúcich ľudí od vody a elektriny.

Vo vyhlásení vojenskej správy sa uvádza, že Rusko počas dňa spustilo delostreleckú paľbu na budovu v blízkosti čerpacej stanice v Pokrovsku. Podrobnosti o prípadných škodách však neposkytla.

Ruské vojská už niekoľko mesiacov postupujú smerom k Pokrovsku, kľúčovému dopravnému uzlu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V súčasnosti sa podľa správy nachádzajú do vzdialenosti desiatich kilometrov od východného okraja mesta.

Pokrovsk leží na priesečníku železničných a cestných trás, cez ktoré sú zásobované ukrajinské jednotky a ďalšie mestá na východnom fronte.

Lokálne médiá v uplynulom týždni informovali, že Rusi údermi poškodili dva nadjazdy v meste. Jeden z nich spája Pokrovsk so susedným Myrnohradom.

Frontová línia na Ukrajine sa rozprestiera v dĺžke viac ako 1000 kilometrov. Niektoré jednotky ukrajinskej armády v blízkosti Pokrovska podľa portálu Politico tvrdia, že zaznamenali známky vyčerpania ruských síl v oblasti. Oproti kedysi 40 útokom za deň čelia teraz Ukrajinci zhruba jednému až dvom, uviedol hovorca 110. brigády armády Ivan Sekaš.

8:30 Rusko aj Ukrajina hlásia zostrelenie bezpilotných lietadiel 

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 29 dronov, ktoré Ukrajina vypustila v noci na nedeľu smerom na sedem oblastí v Rusku, uviedlo ministerstvo obrany v Moskve. Ukrajinské vzdušné sily medzičasom informovali o zničení jednej rakety a desiatich dronov vypálených Ruskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nad ruskou Brianskou oblasťou hraničiacou s Ukrajinou bolo zničených 15 bezpilotných lietadiel. Zo zvyšných 14 dronov ruské systémy podľa ministerstva zostrelili päť nad Kurskou oblasťou, štyri nad Smolenskou oblasťou, dva nad Oriolskou a po jednom nad Belgorodskou, Kalužskou a Rostovskou oblasťou.

Z ruských regiónov bezprostredne nehlásili žiadne zranenia ani škody spôsobené pádom zničených dronov.

Gubernátor Smolenskej oblasti Vasilij Anochin podľa stanice BBC v aplikácii Telegram informoval o odrazení útoku iba dvoch ukrajinských bezpilotných lietadiel. V dôsledku padajúcich trosiek podľa neho nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.

Na Telegrame sa však objavili aj správy, že po útoku v Smolenskej oblasti videli ľudia veľký požiar. Tieto informácie sa bezprostredne nedali nezávisle overiť.

Rusi v noci na nedeľu vykonali dva útoky na ukrajinské mesto Charkov, uviedol oblastný gubernátor Oleh Synehubov. Na mesto podľa neho zhodili najmenej dve riadené bomby, v dôsledku čoho vypukol požiar vo vzdelávacej inštitúcii. Po zásahu bolo poškodené aj zasklenie budovy polikliniky v jednej zo štvrtí Charkova.

Ukrajinská armáda na Telegrame uviedla, že Rusi vypustili dve balistické rakety Iskander-M a jednu leteckú raketu Ch-59 smerom na Odeskú oblasť.

Raketu Ch-59, ako aj desať zo 14 bezpilotných lietadiel, sa podľa armády podarilo zostreliť. Nespresnila, čo sa stalo s raketami Iskander-M a či v dôsledku útoku došlo k nejakým škodám. Systémy protivzdušnej obrany podľa nej fungovali v Dnepropetrovskej, Poltavskej, Sumskej aj Mykolajivskej oblasti. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite