Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ruské útoky počas uplynulého dňa zabili osem civilistov​, ďalších 44 utrpelo zranenia

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ruské útoky počas uplynulého dňa zabili osem civilistov​, ďalších 44 utrpelo zranenia SITA/Photo/Evgeniy Maloletka Kramatorsk, 25. 9. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ruské útoky v Doneckej oblasti si vyžiadali tri obete
  • Ruský útok na Kramatorsk zranil troch pracovníkov Červeného kríža
  • Biden oznámil vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške osem miliárd dolárov
  • Jadrová mocnosť podporujúca útok na Rusko bude považovaná za agresora, uviedol Putin

18:45 Ruské útoky počas uplynulého dňa zabili osem civilistov

Osem ukrajinských civilistov prišlo o život a ďalších 44 utrpelo zranenia pri útokoch, ktoré ruská armáda podnikla počas uplynulého dňa. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Terčom ruských útokov sa stalo mesto Kramatorsk v Doneckej oblasti, kde prišli o život dvaja ľudia, uviedol tamojší gubernátor Vadym Filaškin. Ďalší dvaja zomreli v obciach Hirnyk a Dronivka.

V Chersonskej oblasti ruské útoky neprežili dvaja civilisti, konštatoval jej šéf Oleksandr Prokudin. V Sumskej oblasti pri útoku ruskej riadenej leteckej bomby na obec Junakivka zahynul jeden človek. Ruské sily v noci na štvrtok zaútočili štyrmi raketami Ch-59/69 aj na Odeskú oblasť, pričom zomrela 62-ročná žena, uviedol jej gubernátor Oleh Kiper.

17:50 Ruské útoky v Doneckej oblasti si vyžiadali tri obete

Najmenej tri obete a päť zranených si vo štvrtok vyžiadali ruské útoky v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to tamojší gubernátor Vadym Filaškin, píše TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Filaškin v príspevku na platforme Telegram napísal, že jedna osoba zahynula a ďalšie tri utrpeli zranenia neďaleko mesta Časiv Jar, na ktoré ruské sily sústredia svoje útoky už niekoľko mesiacov.

Ďalší dvaja ľudia prišli o život v noci na štvrtok pri ruskom ostreľovaní mesta Toreck, uviedol gubernátor. Dodal, že zranenia utrpeli dve osoby.

13:05 Ruský útok na Kramatorsk zranil troch pracovníkov Červeného kríža

Traja členovia Ukrajinského Červeného kríža v stredu počas humanitárnej misie utrpeli zranenia pri ruskom útoku na mesto Kramatorsk. Zranený je šéf kramatorskej mestskej organizácie Červeného kríža a vodič. Ďalší pracovník utrpel vážnejšie poranenia, s ktorými ho hospitalizovali. Informoval o tom Ukrajinský Červený kríž, referuje web Kyiv Independent.

Kramatorsk, 25. 9. 2024SITA/AP Photo/Evgeniy MaloletkaKramatorsk, 25. 9. 2024

Pokračujeme vo svojej misii poskytovať pomoc civilnému obyvateľstvu napriek nebezpečenstvu, ktoré predstavuje prebiehajúca vojna, uviedla organizácia vo vyhlásení.

Ruská armáda v stredu na centrum Kramatorska zaútočila dvoma navádzanými leteckými bombami a poškodilo dve výškové budovy, obchody a autá. Najmenej dvaja civilisti zomreli a 19 ľudí vrátane detí utrpelo zranenia.

10:20 Pri ruských útokoch raketami a dronmi zahynul najmenej jeden človek

Rusko v noci zo stredy na štvrtok podniklo útoky raketami a dronmi vo viacerých oblastiach Ukrajiny. Útoky pripravili o život najmenej jednu osobu a poškodili kritickú infraštruktúru. Vo štvrtok o tom informovali ukrajinskí predstavitelia, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Celkovo Rusko zaútočilo 78 iránskymi dronmi typu Šáhid a šiestimi raketami typu Ch-69. Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zostreliť 66 dronov a štyri rakety.

Jedna žena zahynula pri raketovom útoku na Odesu a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia pri útoku navádzanou bombou na mesto Záporožie. Na sociálnej sieti to uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

Viac ako 10 dronov zostrelili nad Kyjevom. Pri útoku bolo poškodených 20 vozidiel a plynové potrubie.

9:00 USA poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 375 miliónov dolárov

Spojené štáty poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 375 miliónov dolárov (336 miliónov eur). Balík zahŕňa muníciu pre raketové systémy HIMARS, vozidlá odolné voči výbuchom mín (MRAP) či protitankové strely Javelin, oznámil v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP. 

„Spojené štáty sú odhodlané brániť Ukrajinu pred brutálnou ruskou agresiou,“ uviedol Blinken vo vyhlásení a dodal, že Washington túto novú pomoc „poskytne čo najrýchlejšie“. 

Administratíva prezidenta Joea Bidena poskytla Ukrajine od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 vojenskú a hospodársku pomoc vo výške približne 175 miliárd dolárov (157 miliárd eur), píše AFP. 

Súčasťou nového balíka sú tiež „náhradné diely, doplnkové vybavenie, služby, výcvik a doprava“.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite