Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Podľa Ukrajiny Rusko zasiahlo detskú nemocnicu v Kyjeve riadenou strelou​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Podľa Ukrajiny Rusko zasiahlo detskú nemocnicu v Kyjeve riadenou strelou​ SITA/AP Photo/ Evgeniy Maloletka Kyjev, 8. 7. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusko podniklo v pondelok masívny útok na Ukrajinu, úrady hlásia najmenej 20 obetí
  • Rusi pri útoku zasiahli aj najväčšiu detskú nemocnicu v krajine
  • Útočili na mestá Kyjev, Kryvyj Rih, Pokrovsk a iné
  • V Kyjeve vyhlásili utorok za deň smútku za obeťami
  • Zelenskyj a Tusk podpísali vo Varšave bezpečnostnú dohodu 

15:45 Podľa Ukrajiny Rusko zasiahlo detskú nemocnicu v Kyjeve riadenou strelou

Ukrajina tvrdí, že ruská armáda zasiahla detskú nemocnicu v Kyjeve strategickou riadenou strelou s plochou dráhou letu Ch-101. Celkovo si intenzívne útoky, ktoré ruská armáda v pondelok podnikla na Ukrajine, vyžiadali dve desiatky obetí na životoch. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na prvotné hodnotenie ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a jej prvé zistenia o zásahu kyjevskej detskej nemocnice Ochmatdyt. 

Zasiahnutá detská nemocnica Ochmatdyt v Kyjeve, 8. 7. 2024SITA/AP PHOTO/EVGENIY MALOLETKAZasiahnutá detská nemocnica Ochmatdyt v Kyjeve, 8. 7. 2024

SITA/AP PHOTO/EVGENIY MALOLETKA

AFP citovala aj vyjadrenie šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka, podľa ktorého projektil tejto rakety „obsahuje desiatky mikroelektronických komponentov vyrobených v krajinách aliancie NATO“.

Raketový útok na ukrajinskú metropolu medzičasom v pondelok podľa TASR odsúdili mnohé štáty a politici sveta. Medzi nimi bol najnovšie aj taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani, ktorý zdôraznil, že ide o vojnové zločiny, aké musí svet odsúdiť. Opäť ubezpečil, že talianska vláda bude pokračovať v obrane suverenity Ukrajiny a jej ľudu.

Pondelňajšiu vlnu ruských útokov po celej Ukrajine vrátane Kyjeva ostro odsúdil aj humanitárny koordinátor OSN pre Ukrajinu.

Britská stanica BBC informovala, že počet ľudí, ktorí prišli o život pri útoku na Kyjev, stúpol podľa generálnej prokuratúry na 15. Nateraz evidujú 37 zranených. Priamo v detskej nemocnici Ochmatdyt utrpelo zranenia 16 ľudí, uviedol kyjevský primátor Vitalij Kličko. Sedem z nich sú deti, dodala BBC.

Ďalšie obete na životoch, najmenej desať, hlásia z mesta Kryvyj Rih.

15:00 Rusko tvrdí, že na Ukrajine útočilo na vojenskú infraštruktúru

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že jeho sily podnikli útoky na ciele ukrajinského vojenského priemyslu a ukrajinské letecké základne. Ukrajinské úrady a predstavitelia predtým informovali o rozsiahlom ruskom raketovom útoku na viaceré mestá vrátane Kyjeva, ktorý si vyžiadal po celej krajine najmenej 29 obetí. TASR o tom informuje podľa správ tlačovej agentúry Reuters.

"Ciele útoku boli splnené. Boli zasiahnuté stanovené ciele," uviedol ruský rezort obrany s tým, že išlo o reakciu na ukrajinské útoky na Rusko. Z ruskej Belgorodskej oblasti v pondelok ráno hlásili po ukrajinskom ostreľovaní jedného mŕtveho a troch zranených.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok zároveň poprelo tvrdenia, že jeho sily úmyselne útočili na civilnú infraštruktúru na Ukrajine.

14:10 Svet by nemal mlčať o ruských útokoch, vraví Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vraví, že „svet by nemal mlčať“ po ruských útokoch na Ukrajine, ktoré zabili najmenej 20 ľudí a okrem iného zasiahli detskú nemocnicu v Kyjeve.

Zelenskyj povedal, že nemocnica Ochmatdyt je „jedna z najdôležitejších“ na Ukrajine a v celej Európe. „Rusko nemôže nevedieť, kam smerujú jeho rakety, a musí niesť plnú zodpovednosť za všetky svoje zločiny: voči ľuďom, voči deťom a voči ľudstvu ako celku,“ uviedol ukrajinský prezident v príspevku na komunikačnej platforme Telegram.

„Je veľmi dôležité, aby svet o tom teraz nemlčal a aby každý videl, aké je Rusko a čo robí,“ dodal Zelenskyj.

12:00 Ruské sily podnikli raketový útok na rôzne mestá, hlásia obete

Ruské sily uskutočnili v pondelok rozsiahle raketové útoky na rôzne ukrajinské mestá vrátane metropoly Kyjev. Úrady hlásili z rôznych častí krajiny najmenej 20 obetí na životoch, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters.

Kyjevské úrady hlásili po útoku najmenej sedem obetí na životoch a 25 zranených. Starosta mesta Vitalij Kličko to označil za najhorší útok na Kyjev od začiatku invázie.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj informoval o tom, že pri útoku bola poškodená detská nemocnica a pod jej troskami sa nachádzajú ľudia. „Presný počet zranených a zabitých momentálne nie je známy,“ uviedol Zelenskyj v súvislosti s útokom na nemocnicu.

Najmenej desať mŕtvych a 31 zranených evidujú aj meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti, oznámil tamojší starosta Oleksandr Vilkul.

Ďalšie tri obete hlásili z mesta Pokrovsk v Doneckej oblasti. „V Pokrovsku zomreli traja ľudia,“ hlásil tamojší gubernátor Vadym Filaškin.         

Zelenskyj v aplikácii Telegram napísal, že ruské sily pri útokoch použili najmenej 40 rakiet. Zaútočili aj na mestá Dnipro, Sloviansk a Kramatorsk.

10:00 Ruské straty na Ukrajine presiahli 552-tisíc vojakov

Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa podľa Kyjeva počas uplynulých 24 hodín zvýšil o 1 200. Ruské straty na personále od začiatku vojny sa tak dostali na úroveň 552 190. Informoval o tom generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, na ktorý sa odvoláva portál Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu uplynulého dňa stratilo aj o 16 tankov, 40 obrnených bojových vozidiel pechoty, 29 delostreleckých systémov, jeden systém protivzdušnej obrany, jedno lietadlo, 31 operačno-taktických bezpilotných lietadiel, jednu strelu s plochou dráhou letu, 47 vozidiel a cisterien a osem kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú už 8 171 tankov, 15 685 obrnených bojových vozidiel pechoty, 14 966 delostreleckých systémov, 880 systémov protivzdušnej obrany, 361 lietadiel, 11 893 operačno-taktických bezpilotných lietadiel, 2 353 striel s plochou dráhou letu, 20 150 vozidiel a cisterien a 2 503 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite