Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Kyjev tvrdí, že zasiahol ruský sklad s raketami Iskander, Točka-U a riadenými bombami​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Kyjev tvrdí, že zasiahol ruský sklad s raketami Iskander, Točka-U a riadenými bombami​ SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka Vojak v obci Myrnohrad

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Postup Ruska v Kurskej oblasti bol zastavený, tvrdí Ukrajina
  • Ruské drony opäť útočili na energetické objekty v Sumskej oblasti
  • Ukrajina podnikla dronové útoky na viaceré regióny na západe Ruska
  • Ukrajinská armáda odrážala ďalší dronový útok na Kyjev

20:20 Taliansko dodá Kyjevu ešte tento mesiac systém protivzdušnej obrany SAMP/T

Taliansko dodá Ukrajine sľúbený systém protivzdušnej obrany SAMP/T do konca septembra. Ako informuje web Ukrajinská pravda, povedal to taliansky minister obrany Guido Crosetto pre televíznu stanicu Rai News. „Vieme, aká drahá je každá minúta meškania," poznamenal Crosetto.

SITA/Geoffroy Van der Hasselt / Pool via AP

Ukrajina dostala prvý systém SAMP/T, známy ako MAMBA, v roku 2023. Táto zbraň, ktorú spoločne vyvinuli Francúzsko a Taliansko, dokáže sledovať desiatky cieľov a zachytiť až desať cieľov súčasne. Zároveň to je jediný európsky systém schopný zachytiť balistické rakety.

18:50 Kyjev tvrdí, že zasiahol ruský sklad s raketami Iskander, Točka-U a riadenými bombami

Ukrajinské drony zasiahli v noci na stredu muničný sklad ruskej armády, v ktorom podľa zdroja z Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) boli uskladnené rakety určené pre taktické raketové systémy Iskander, taktické raketové systémy Točka-U, navádzané letecké bomby a delostrelecká munícia. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje tento zdroj.

Útok ukrajinských dronov spôsobil mimoriadne silný výbuch, požiar zasiahol oblasť širokú šesť kilometrov a miestne úrady vyhlásili evakuáciu obyvateľstva, dodal zdroj webu Ukrajinská pravda.

16:50 Postup Ruska v Kurskej oblasti bol zastavený, tvrdí Ukrajina

Ruská protiofenzíva zameraná na opätovné získanie území obsadených Ukrajinou v juhoruskej Kurskej oblasti bola "zastavená", uviedol v stredu hovorca ukrajinskej vojenskej správy Olexij Dmytraškivskyj. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Pokúsili sa útočiť od strán, tam ich však zastavili,“ spresnil pre AFP. „Situácia bola stabilizovaná a dnes je všetko pod kontrolou,“ dodal.

Dmytraškivskyj pripustil, že na jednom mieste Moskva dosiahla „menší úspech“. „Rusi vstúpili do jednej z obcí a začali bojovať o ďalšiu,“ uviedol. Pri ruských protiútokoch podľa neho zahynulo 23 civilistov. Agentúra AFP pripomína, že tieto tvrdenia nedokázala overiť.

Ukrajinský predstaviteľ taktiež vyhlásil, že v oblastiach obsadených ukrajinskými jednotkami sa nachádza „niekoľko tisíc“ ruských civilistov. Podotkol, že v niektorých okupovaných obciach žije aj viac ako 500 ľudí. Rusko sa k počtu civilistov na obsadených územiach doteraz nevyjadrilo. Uviedlo iba, že z oblasti ušlo približne 13.000 ľudí, pripomína AFP.

V rozhovore taktiež uviedol, že civilisti nemôžu okupovanú oblasť opustiť, pretože „situácia musí zostať pod kontrolou“. Po území sa však podľa neho môžu pohybovať. Môžu sa "navštevovať, najesť sa, stretnúť sa, okopávať zemiaky, pracovať v záhrade," uviedol.

Jediný spôsob, ako by sa civilistom mohlo umožniť odísť na územie kontrolované Ruskom, by podľa neho bol, ak by sa Ukrajina a Rusko „prostredníctvom medzinárodných organizácií, ktoré sa zaoberajú týmito otázkami, dohodli na otvorení zeleného koridoru pod dohľadom pozorovateľov“.

Dmytraškivskyj upresnil, že jedlo a ďalšie zásoby sa na okupované ruské územia dovážajú zo susednej ukrajinskej Sumskej oblasti. „Sumská regionálna správa prideľuje príspevky na chlieb každý týždeň. Ozbrojené sily poskytujú vodu, administratíva potravinové balíčky,“ podotkol a dodal, že na okupovaných územiach „nefunguje nič, žiadne obchody, žiadna lekáreň, nič“.

9:40 Ruské drony opäť útočili na energetické objekty v Sumskej oblasti

Ruské drony v noci útočili na energetické zariadenia v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, oznámili v stredu miestne úrady. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Miestne úrady uviedli, že ukrajinská vzdušná obrana zostrelila pri nočnom útoku Ruska 16 dronov. Podľa predbežných informácií nezaznamenali nijaké obete alebo ranených. opakované útoky na energetické objekty v Sumskej oblasti však zaťažujú rozvodný systém.

Ruská armáda útočila na energetickú infraštruktúru v Sumskej oblasti aj v utorok. Ukrajinské ministerstvo energetiky uviedlo, že utorkový útok spôsobil požiar v elektrickej stanici a prerušili sa dodávky energie pre vyše 281.000 odberateľov.

8:40 Ukrajina podnikla dronové útoky na viaceré regióny na západe Ruska

Ukrajina v noci na stredu zaútočila dronmi na mesto Toropec v Tverskej oblasti v stredozápadnej časti Ruska. Zrejme v dôsledku zásahu dronu raketou protivzdušnej obrany v jednej z lokalít mesta vypukol požiar. Úrady nariadili čiastočnú evakuáciu civilistov, informovala agentúra AFP.

Nateraz nie je známe, aký objekt oheň zachvátil. Podľa britskej stanice BBC je v Toropci a blízkom okolí dislokovaných  niekoľko vojenských jednotiek. 

Ukrajina v noci na stredu vypustila roje dronov a zaútočila nimi aj na ďalšie štyri západoruské regióny. Tamojší gubernátori podľa agentúry Reuters uviedli, že k obetiam a materiálnym škodám nedošlo, informuje TASR.

Terčom dronových útokov bola prihraničná Brianska oblasť, ale aj tri oblasti nesusediace s Ukrajinou: Smolenská, Tulská a Oriolská.

Ruská armáda uviedla, že zostrelených bolo 23 dronov, pričom nedošlo k žiadnym materiálnym škodám ani obetiam. V podmienkach vojny však nie je možné promptne overiť vyhlásenia bojujúcich strán.

Smolenská oblasť leží pri hraniciach s Bieloruskom a podľa miestnych úradov tam bolo zneškodnených sedem dronov. Počas letu na Oriolskou oblasťou sa podarilo zneškodniť jedno bezpilotné lietadlo a najmenej 14 ich bolo vyradených počas letu nad Brianskou oblasťou.

Ukrajina tvrdí, že jej útoky boli zamerané na vojenskú, energetickú a dopravnú infraštruktúru, ktorá je kľúčová pre vojnové úsilie Moskvy. 

Ruskí predstavitelia len zriedka zverejnia úplný rozsah škôd spôsobené ukrajinskými útokmi.

8:20 Ukrajinská armáda odrážala ďalší dronový útok na Kyjev

Ukrajinský systém protivzdušnej obrany v noci na stredu odrážal dronový útok, ktorého terčom boli okrajové časti Kyjeva. Podľa agentúry Reuters o tom na platforme Telegram informovala vojenská správa ukrajinskej metropoly.

SITA/AP Photo/Tony Hicks

Protivzdušná obrana zasahovala proti dronom typu Šáhid iránskej výroby nielen v Kyjevskej oblasti, ale aj Poltavskej a Kirovohradskej oblasti. Šáhidy leteli na Ukrajinu z južného aj severovýchodného smeru.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite