Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusi uskutočnili rozsiahle raketové útoky na rôzne časti Ukrajiny, zasiahli aj detskú nemocnicu

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusi uskutočnili rozsiahle raketové útoky na rôzne časti Ukrajiny, zasiahli aj detskú nemocnicu SITA/AP Photo/ Evgeniy Maloletka Kyjev, 8. 7. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusko podniklo v pondelok masívny útok na Ukrajinu, úrady hlásia najmenej 20 obetí
  • Rusi pri útoku zasiahli aj najväčšiu detskú nemocnicu v krajine, pod jej troskami sa nachádzajú ľudia
  • Útočili na mestá Kyjev, Kryvyj Rih či Pokrovsk
  • Ruské straty na Ukrajine presiahli 552-tisíc vojakov

14:10 Svet by nemal mlčať o ruských útokoch, vraví Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vraví, že „svet by nemal mlčať“ po ruských útokoch na Ukrajine, ktoré zabili najmenej 20 ľudí a okrem iného zasiahli detskú nemocnicu v Kyjeve.

Zelenskyj povedal, že nemocnica Ochmatdyt je „jedna z najdôležitejších“ na Ukrajine a v celej Európe. „Rusko nemôže nevedieť, kam smerujú jeho rakety, a musí niesť plnú zodpovednosť za všetky svoje zločiny: voči ľuďom, voči deťom a voči ľudstvu ako celku,“ uviedol ukrajinský prezident v príspevku na komunikačnej platforme Telegram.

„Je veľmi dôležité, aby svet o tom teraz nemlčal a aby každý videl, aké je Rusko a čo robí,“ dodal Zelenskyj.

12:00 Ruské sily podnikli raketový útok na rôzne mestá, hlásia obete

Ruské sily uskutočnili v pondelok rozsiahle raketové útoky na rôzne ukrajinské mestá vrátane metropoly Kyjev. Úrady hlásili z rôznych častí krajiny najmenej 20 obetí na životoch, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters.

Kyjevské úrady hlásili po útoku najmenej sedem obetí na životoch a 25 zranených. Starosta mesta Vitalij Kličko to označil za najhorší útok na Kyjev od začiatku invázie.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj informoval o tom, že pri útoku bola poškodená detská nemocnica a pod jej troskami sa nachádzajú ľudia. „Presný počet zranených a zabitých momentálne nie je známy,“ uviedol Zelenskyj v súvislosti s útokom na nemocnicu.

Najmenej desať mŕtvych a 31 zranených evidujú aj meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti, oznámil tamojší starosta Oleksandr Vilkul.

Ďalšie tri obete hlásili z mesta Pokrovsk v Doneckej oblasti. „V Pokrovsku zomreli traja ľudia,“ hlásil tamojší gubernátor Vadym Filaškin.         

Zelenskyj v aplikácii Telegram napísal, že ruské sily pri útokoch použili najmenej 40 rakiet. Zaútočili aj na mestá Dnipro, Sloviansk a Kramatorsk.

10:00 Ruské straty na Ukrajine presiahli 552-tisíc vojakov

Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa podľa Kyjiva počas uplynulých 24 hodín zvýšil o 1 200. Ruské straty na personále od začiatku vojny sa tak dostali na úroveň 552 190. Informoval o tom generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, na ktorý sa odvoláva portál Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu uplynulého dňa stratilo aj o 16 tankov, 40 obrnených bojových vozidiel pechoty, 29 delostreleckých systémov, jeden systém protivzdušnej obrany, jedno lietadlo, 31 operačno-taktických bezpilotných lietadiel, jednu strelu s plochou dráhou letu, 47 vozidiel a cisterien a osem kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú už 8 171 tankov, 15 685 obrnených bojových vozidiel pechoty, 14 966 delostreleckých systémov, 880 systémov protivzdušnej obrany, 361 lietadiel, 11 893 operačno-taktických bezpilotných lietadiel, 2 353 striel s plochou dráhou letu, 20 150 vozidiel a cisterien a 2 503 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Informácie z predchádzajúceho dňa 7. 7. 2024:

16:50 V Doneckej oblasti zostrelili ruské bojové lietadlo Su-25

Ukrajinskí vojaci zostrelili v Doneckej oblasti ruské bojové lietadlo Su-25. Uviedla to v nedeľu na komunikačnej platforme Telegram ukrajinská operačná strategická skupina Chortycia, podľa ktorej ruský stroj zničili príslušníci ukrajinskej 110. samostatnej mechanizovanej brigády na fronte pri meste Pokrovsk. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Naše ukrajinské jednotky zostrelili na pokrovskom fronte ruské lietadlo Su-25, ktoré útočilo na pozície obranných síl," uviedla skupina Chortycia.

14:20 Vo ruskej Voronežskej oblasti explodoval sklad s výbušninami

Séria explózií v sklade s výbušninami v ruskej Voronežskej oblasti, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou, nastala po tom, ako trosky zo zostreleného ukrajinského dronu spôsobili požiar skladu. Uviedli to miestni predstavitelia. Gubernátor oblasti Aleksandr Gusev povedal, že padajúce trosky vyvolali „detonáciu výbušných predmetov". Nijaké obete nehlásili, ale evakuovali obyvateľov susednej dediny.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu ráno o výbuchoch v sklade vo Voronežskej oblasti neinformovalo. Konštatovalo len, že ruské systémy protivzdušnej obrany zničili ukrajinský dron v susednej Belgorodskej oblasti.

Predstaviteľ ukrajinskej bezpečnostnej služby, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, však pre agentúru The Associated Press povedal, že Ukrajinci podnikli úder na sklad munície v dedine Serhijivka vo Voronežskej oblasti. Podľa jeho slov Rusko v napadnutom objekte „skladovalo rakety zem-zem a zem-vzduch, muníciu pre tanky a delostrelectvo a škatule s nábojmi do ručných strelných zbraní". Dodal, že sklad Moskve slúžil na dodávky munície pre ruských vojakov na Ukrajine.

13:20 Pri ruských útokoch počas uplynulého dňa zomrelo osem civilistov

Osem ukrajinských civilistov prišlo o život a ďalších 16 utrpelo zranenia počas uplynulého dňa pri ruských útokoch. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje nedeľňajšie správy regionálnych úradov.

Za uplynulých 24 hodín Rusko celkovo zaútočilo na desať ukrajinských oblastí, pričom obete hlásili v Chersonskej, Charkivskej, Doneckej a Dnipropetrovskej oblasti.

V Chersonskej oblasti ruské sily zaútočili na 17 obcí vrátane regionálneho centra Cherson. Podľa gubernátora oblasti Oleksandra Prokudina o život prišli štyria ľudia. Dvaja civilisti zahynuli v Doneckej oblasti, uviedol jej šéf Vadym Filaškin. Ruské útoky si vyžiadali aj život 47-ročného muža v Charkivskej oblasti a 65-ročnej ženy v Dnipropetrovskej oblasti.

8:30 Zelenskyj oznámil novú stratégiu na zatlačenie Ruska v Čiernom mori

Ukrajina plánuje potlačiť ruský vplyv v západnej časti Čierneho mora prostredníctvom novej národnej námornej stratégie, uviedol v sobotu večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videopríhovore. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

„Jasne chápeme, že vojna zmenila rovnováhu síl v našom čiernomorskom regióne a že ruská flotila už nikdy nebude v týchto vodách opäť dominovať,“ povedal Zelenskyj. Ukrajina bude na mori presadzovať svoje národné záujmy a záujmy svojich partnerov, a chrániť dopravné trasy, povedal.

Rusko sa zmocnilo veľkej časti ukrajinskej flotily, keď v roku 2014 nezákonne anektovalo Krymský polostrov. Ukrajina prišla o svoje ďalšie lode krátko po tom, ako Rusko vo februári 2022 začalo svoju rozsiahlu inváziu, keď moskovské sily dobyli prístavné mesto Berďansk v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

V prístavnom meste Mykolajiv sa potopila vlajková loď ukrajinského vojenského námorníctva Hetman Zahajdačnyj. Hoci ukrajinské námorné sily v súčasnosti nedisponujú žiadnymi veľkými vojnovými loďami, Kyjevu sa podarilo vytlačiť ruskú Čiernomorskú flotilu zo západnej časti Čierneho mora. Tento vývoj čiastočne oživil námorný obchod cez Odesu.

Ukrajinské vojenské námorníctvo sa má v blízkej budúcnosti modernizovať aj vďaka dodávkam od západných partnerov. Okrem posilnenia vlastnej námornej sily Zelenskyj prisľúbil aj ďalšie zlepšenie protivzdušnej obrany Ukrajiny, pričom naznačil, že v nadchádzajúcom týždni pribudne ďalšia jednotka Patriot z Nemecka a ďalšie posily.

8:00 Rusko tvrdí, že zničilo dve odpaľovacie zariadenia pre systémy Patriot

Ruské balistické strely Iskander zničili dve odpaľovacie zariadenia pre systém protivzdušnej obrany Patriot v ukrajinskej Odeskej oblasti. V nedeľu o tom informovala ruská štátna tlačová agentúra s odvolaním sa na tvrdenia tamojšieho ministerstva obrany. TASR píše podľa agentúry Reuters.

K útoku došlo v oblasti prístavu Južne, uviedla štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva obrany. Informácie nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

Prístavy v Odeskej oblasti sú počas vojny na Ukrajine častým cieľom útokov ruských síl a mnohé údery boli zamerané na tamojšiu prístavnú infraštruktúru. Rusko opakovane popiera, že by svoje útoky na Ukrajine cielilo na civilistov alebo civilnú infraštruktúru.

Protivzdušná obrana je pre Ukrajinu kľúčová, nakoľko je to jediný spôsob, ako sa chrániť pred neustálymi leteckými útokmi zo strany Ruska.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite