Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusko zaútočilo za tri mesiace na ukrajinské prístavy viac ako 60-krát​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusko zaútočilo za tri mesiace na ukrajinské prístavy viac ako 60-krát​ SITA/AP Photo/Kin Cheung, Pool Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, britský premiér Keir Starmer a generálny tajomník NATO Mark Rutte, Londýn, 10. 10. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla ruské letisko na severe Kaukazu
  • Prezident Zelenskyj cestuje po Európe, propaguje spojencom „plán víťazstva“
  • Rusko tvrdí, že pri raketovom útoku zasiahlo dva systémy Patriot
  • Rusi v noci zostrelili 92 ukrajinských dronov
  • Ruský útok si v Záporožskej oblasti vyžiadal štyroch zranených
  • Pri ruskom útoku na ukrajinský prístav Odesa zahynulo 7 ľudí

19:15 Rusko zaútočilo za tri mesiace na ukrajinské prístavy viac ako 60-krát

Rusko za uplynulé tri mesiace zaútočilo na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru takmer 60-krát a tieto útoky zintenzívňuje. Celkovo pri nich zahynulo 79 civilistov. Vo štvrtok o tom podľa agentúry Reuters informoval podpredseda ukrajinskej vlády Olexij Kuleba, píše TASR.

„Cieľom týchto útokov je znížiť náš exportný potenciál. Ide o zámerný pokus vyvolať potravinovú krízu v tých častiach sveta, ktoré sú priamo závislé od ukrajinských dodávok obilia,“ vyhlásil Kuleba sociálnej sieti Telegram. Dodal, že cieľom ruských útokov sú najmä prístavy, civilné plavidlá a sklady obilia.

Kuleba upresnil, že ruské útoky poškodili 300 zariadení prístavnej infraštruktúry, 177 vozidiel a 22 civilných plavidiel. Obeťami útokov sú najmä zamestnanci prístavov, logistických spoločností a posádky lodí.

„Každý útok bol zdokumentovaný orgánmi činnými v trestnom konaní. A Rusko sa bude zodpovedať za každý zločin proti civilnému obyvateľstvu, ľudskosti a medzinárodnému právu,“ zdôraznil Kuleba. Poukázal na to, že dôsledky ruských útokov pocíti nielen Ukrajina, ale aj krajiny globálneho juhu, ktoré sú odberateľmi ukrajinského obilia.

19:10 Prezident Zelenskyj cestuje po Európe, propaguje spojencom „plán víťazstva“

Ukrajinský prezident vo štvrtok cestoval naprieč Európou, aby podporil „plán víťazstva“, o ktorom povedal, že „je zameraný na vytvorenie správnych podmienok na spravodlivé ukončenie vojny“ proti Rusku.

Podrobnejšie ho mal predstaviť v sobotu na nemeckej leteckej základni Ramstein, no stretnutie západných lídrov museli odložiť, pretože americký prezident Joe Biden pre hurikán Milton musí zostať v USA. Malo by sa tak udiať v náhradnom termíne.

Po Zelenského rozhovoroch v Londýne s britským premiérom Keirom Starmerom a generálnym tajomníkom Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Markom Ruttem rýchlo nasledovalo ďalšie stretnutie v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý len predchádzajúci deň vyslal silný signál podpory Ukrajine návštevou ukrajinských vojakov, ktorí sa cvičia vo Francúzsku.

Viac sa dočítate v článku na tomto odkaze.

16:15 Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla ruské letisko na severe Kaukazu

Ukrajinská armáda vo štvrtok oznámila, že počas uplynulej noci zasiahla muničný sklad na letisku v ruskom Adygejsku na severe Kaukazu. Oblasť je vzdialená asi 450 kilometrov od frontovej línie na východe Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinská armáda sa stále snaží odhadnúť škody spôsobené požiarom, ktorý po útoku vypukol v sklade, uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa nemenovaného zdroja z Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) sa na ruskom letisku Chanskaja nachádzalo v čase ukrajinského útoku 57 ruských bojových a výcvikových lietadiel a vrtuľníkov vrátane strojov typov Su-34, Su-35 a Mi-8.

Šéf regionálnej správy Adygejska Murat Kumpilov na sociálnej sieti Telegram informoval, že v dôsledku požiaru, ktorý vypukol po dronovom útoku, evakuovali obec Rodnikovyj. Podľa Kumpilova si však útok nevyžiadal nijaké obete.

15:25 Rusko tvrdí, že pri raketovom útoku zasiahlo dva systémy Patriot

Rusko vo štvrtok uviedlo, že pri raketovom útoku zasiahlo na Ukrajine dva systémy protivzdušnej obrany Patriot americkej výroby. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily zasiahli dva odpaľovacie stanovištia systémov Patriot, ako aj kontrolné stanovište a radarovú súpravu, ktoré sú ich súčasťou. Pri útoku boli podľa ministerstva zasiahnutí aj vojaci, ktorí sa na mieste nachádzali, a iné vojenské vybavenie.

Jedna batéria systému Patriot sa skladá z viacerých častí vrátane posádkou riadenej kontrolnej stanice, radarovej súpravy na detekciu prichádzajúcich hrozieb a odpaľovacích staníc.

11:00 Rusko tvrdí, že v noci zostrelilo 92 ukrajinských dronov

Rusko tvrdí, že v noci na štvrtok zostrelilo nad svojím územím dovedna 92 ukrajinských dronov; väčšinu z nich nad juhozápadom krajiny, informuje agentúra AFP.

Len nad Krasnodarským krajom, ktorý sa rozprestiera na zmienenom juhozápade Ruska a pri Čiernom mori, bolo podľa ruského ministerstva obrany zostrelených 47 dronov. Rezort ďalej uvádza, že 15 bezpilotných lietadiel zostrelili nad Azovským morom, 12 nad pohraničnou Kurskou oblasťou a zvyšok nad ďalšími regiónmi hraničiacimi alebo ležiacimi blízko hraníc s Ukrajinou. 

10:55 Počet obetí ruského útoku na prístav v Odese sa zvýšil na sedem

Počet obetí po stredajšom ruskom útoku na prístavnú infraštruktúru v juhoukrajinskom meste Odesa sa zvýšil na sedem. Zranených je desať osôb, uviedol vo štvrtok tamojší gubernátor Oleh Kiper. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Balistická raketa v stredu zasiahla civilnú kontajnerovú loď, ktorá sa plaví pod panamskou vlajkou. 

„Počet obetí včerajšieho raketového útoku bohužiaľ vzrástol na sedem,“ uviedol Kiper v príspevku na Telegrame a spresnil, že ráno v nemocnici na následky rozsiahlych zranení zomrel 46-ročný zamestnanec prístavu. 

10:00 Ruský útok si v Záporožskej oblasti vyžiadal štyroch zranených

Štyria ľudia utrpeli zranenia vo štvrtok pri ruskom leteckom útoku v Záporožskej oblasti, oznámil tamojší gubernátor Ivan Fedorov. V dôsledku útoku bolo v meste Záporožie zničených 29 budov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Ukrajinská polícia uviedla, že na základe predbežných informácií ruské jednotky pri troch útokoch na Záporožie použili kĺzavé bomby. Mesto Záporožie na juhu Ukrajiny je v posledných týždňoch často terčom ruských útokov navádzanými bombami. 

9:00 Pri ruskom útoku na ukrajinský prístav Odesa zahynulo päť ľudí

Ruská balistická raketa v stredu večer zasiahla prístavnú infraštruktúru v juhoukrajinskom prístave Odesa. Pri útoku zahynulo päť osôb a deväť ďalších sa zranilo. Na sociálnej sieti Telegram o tom informoval gubernátor Odeskej oblasti Olexij Kuleba, píše TASR.

Kuleba útok označil ako „teroristický“. Všetky obete sú podľa neho Ukrajinci a päť zo zranených je vo vážnom stave.

„Ukrajina zostáva garantom potravinovej bezpečnosti. Preto je dôležité zastaviť teroristické praktiky - zbraňami, protivzdušnou obranou, diplomaciou, sankciami a trestami za každý vojnový zločin,“ vyhlásil Kuleba.

8:55 Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla základňu so skladom dronov na juhu Ruska

Ukrajinská armáda v stredu oznámila, že zasiahla vojenskú základňu v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska, na ktorej skladovali stovky útočných dronov typu Šáhid. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP, píše TASR.

Útok sa odohral neďaleko osady Okťabrskij severne od mesta Krasnodar a vykonali ho námorné sily spolu s Ukrajinskou spravodajskou službou (SBU), uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského generálneho štábu.

„Podľa dostupných informácií tam skladovali takmer 400 útočných dronov,“ napísal generálny štáb s tým, že išlo o priamy zásah cieľa, po ktorom pozorovali sekundárne explózie. Údaje nebolo možné nezávisle overiť.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite