Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Pri ruskom ostreľovaní zomreli traja zamestnanci Červeného kríža

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Pri ruskom ostreľovaní zomreli traja zamestnanci Červeného kríža SITA/Police of the Donetsk Region via AP

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Pri ruskom ostreľovaní zomreli traja zamestnanci Červeného kríža
  • Rusko v Kurskej oblasti podľa očakávania začalo protiofenzívu
  • Ruské sily odrezali Pokrovsk od pitnej vody
  • Ruské bojové lietadlo zničil prenosný systém protivzdušnej obrany
  • Británia umožní Ukrajine zaútočiť na Rusko raketami Storm Shadow
  • Šéf britskej diplomacie ohlásil novú pomoc Kyjevu
  • Lotyšsko Kyjevu dodá obrnené transportéry
  • Ruské útoky na mesto Kosťantynivka v Doneckej oblasti neprežili traja civilisti

16:30 Pri ruskom ostreľovaní zomreli traja zamestnanci Červeného kríža

Pri ruskom ostreľovaní zahynuli vo štvrtok na východe Ukrajiny traja Ukrajinci pracujúci pre Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) a dvaja utrpeli zranenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenia ukrajinských predstaviteľov.

„Ďalší ruský vojnový zločin. Dnes okupanti napadli vozidlo humanitárnej misie Medzinárodného výboru Červeného kríža v Doneckej oblasti,“ uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti X.

K útoku prišlo v obci Viroľubivka vzdialenej desiatky kilometrov od frontovej línie. O útoku informoval na sociálnej sieti Telegram gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že zamestnanci ICRC doviezli do obce pre obyvateľov brikety na kúrenie pred nadchádzajúcej zimou. V čase útoku práve vykladali prinesenú pomoc. Traja zomreli priamo na mieste útoku a dvoch podľa prokuratúry previezli so zraneniami do nemocnice, pričom stav jedného z nich je vážny.

„Najdôraznejšie odsudzujem útoky na zamestnancov Červeného kríža. To, že ostreľovanie zasiahlo miesto, na ktorom sa distribuovala pomoc, je poburujúce,“ cituje riaditeľku ICRC Mirjanu Špoljaričovú agentúra AFP.

Donecká oblasť, ktorú ruské sily čiastočne okupujú, sa stáva pravidelne terčom ruského ostreľovania a vzdušných útokov. Moskva však popiera, že by jej vojaci útočili na civilistov alebo civilnú infraštruktúru na Ukrajine. Napriek tomu pri ruských útokoch už zahynuli od začiatku vojny tisíce ľudí, píše Reuters.

16:00 Rusko v Kurskej oblasti podľa očakávania začalo protiofenzívu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že v ruskej Kurskej oblasti, kde pred vyše mesiacom vpadli jednotky Kyjeva, prebieha ruská protiofenzíva. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

„Rusi začali protiofenzívne akcie, ktoré prebiehajú v súlade s naším ukrajinským plánom,“ povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii v Kyjeve. Ukrajina podľa neho predpokladala, že Moskva podnikne protiútok takýmto spôsobom, uvádza agentúra Reuters.

Rusko zároveň vo štvrtok uviedlo, že jeho armáda za dva dni opätovne získala kontrolu nad desiatimi dedinami v pohraničnej Kurskej oblasti, ktoré predtým obsadila ukrajinská armáda. Na komunikačnej platforme Telegram to potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

Promoskovskí vojenskí blogeri a vysokopostavený ruský veliteľ Apti Alaudinov už v stredu informovali, že ruským jednotkám sa podarilo dostať pod kontrolu časť územia dobytého Ukrajinou a prešli do ofenzívy.

14:30 Ruské sily odrezali Pokrovsk od pitnej vody

Rusi prerušili dodávky vody do mesta Pokrovsk v Doneckej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na šéfa vojenskej správy oblasti Vadyma Filaškina, zariadenie na úpravu vody zásobujúce Pokrovsk bolo odstavené v dôsledku ruských útokov a momentálne ho nemožno opraviť. „Situácia je ťažká a tak skoro sa nezlepší,“ zhrnul Filaškin a dodal, že miestne služby sa snažia vyriešiť situáciu navŕtaním studní.

Pokrovsk, ktorý mal pred vojnou zhruba 60-tisíc obyvateľov, je jednou z hlavných ukrajinských obranných bášt a kľúčové logistické centrum v Doneckej oblasti. Jeho obsadenie by mohlo skompromitovať ukrajinskú obranu a dodávateľské trasy. Tiež by to priblížilo Rusko k celkovému obsadeniu Doneckej oblasti.

13:40 Ruské bojové lietadlo zničil prenosný systém protivzdušnej obrany

Príslušníci ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby počas operácie v Čiernom mori v stredu zničili ruské bojové lietadlo Su-30SM zásahom z prenosného systému protivzdušnej obrany. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje tlačovú službu vojenského spravodajstva.

Rusi stratili kontakt so stíhacím bombardérom Su-30SM v stredu ráno o piatej a o tri hodiny neskôr začali pátraciu a záchrannú operáciu. Popoludní hlásili svojmu veliteľstvu, že v mori 70 kilometrov severozápadne od krymského výbežku Tarchankut, zbadali výraznú škvrnu leteckého paliva. Krátko po tom objavili trosky zo zostreleného Su-30SM.

Zostrelená stíhačka patrila 43. samostatnému pluku námorného letectva ruských leteckých a kozmických síl, ktorý sídli na letisku Saky na okupovanom Kryme. Takéto lietadlo má hodnotu približne 50 miliónov dolárov.

wikipedia

8:20 Británia umožní Ukrajine zaútočiť na Rusko raketami Storm Shadow

Spojené kráľovstvo sa rozhodlo povoliť Ukrajine používať riadené strely Storm Shadow na zasiahnutie cieľov v Rusku. Referuje o tom web The Guardian s odvolaním sa na zdroje v britskej vláde. Rozhodnutie o nasadení Storm Shadows na zasiahnutie ruských cieľov bolo údajne prijaté v súkromí a je nepravdepodobné, že bude oficiálne zverejnené.

wikipedia

„Eskalátorom je tu Putin. Putin to celé eskaloval zásielkou rakiet z Iránu. Vidíme novú os - Rusko, Irán a Severnú Kóreu,“ pripomenul Lammy a vyzval Čínu, aby sa „nezahadzovala“ s touto „skupinou odpadlíkov“.

7:50 Ukrajina bola v noci vystavená masívnym dronovým útokom

Letectvo ukrajinských ozbrojených síl v noci na štvrtok hlásilo prelety dronov typu Šáhid, ktoré na Ukrajine cielili aj na civilnú infraštruktúru. V súvislosti s tým bol vo väčšine oblastí - vrátane Kyjeva a Kyjevskej oblasti - vyhlásený poplach. Táto mimoriadna situácia trvala aj vo štvrtok ráno v Sumskej, Poltavskej a Charkovskej oblasti.

Ako podľa TASR informovala britská stanica BBC, správy o masívnom útoku dronov na Ukrajinu sa začali objavovať v stredu neskoro večer, keď samovražedné drony vypustili z pohraničných oblastí Ruska smerom k severným oblastiam Ukrajiny.

Vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl po 06.00 h miestneho času doplnili, že ruské drony sa naďalej vyskytujú nad  Černihivskou, Kyjevskou a Chmeľnyckou oblasťou.

 O následkoch dronových útokov ukrajinská armáda zatiaľ súhrnne neinformovala. Miestne úrady však postupne zverejňujú správy o škodách napáchaných šáhidmi.

Úrady Sumskej oblasti tak informovali o najmenej 13 zranených a škodách na energetických zariadeniach a civilnej infraštruktúre v meste Konotop na severovýchode Ukrajiny. Ruská armáda tam údajne cielila aj na rezidenčné budovy, vzdelávacie inštitúcie a zdravotnícke zariadenia, doplnila agentúra Reuters. 

Súčasne so správami o vypustení rojov dronov sa v ukrajinských médiách v stredu pred polnocou objavili aj správy o odpaľovaní rakiet z troch ruských strategických bombardérov Tu-22M3 nad Čiernym morom. Neskôr však blogeri na sociálnych sieťach informovali, že "rakety zmizli z obrazoviek radarov". Čo sa s nimi stalo, zatiaľ nie je známe, uviedla BBC.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite