Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 2,3 miliardy dolárov

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 2,3 miliardy dolárov SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ruské útoky na Nikopol si vyžiadali dve obete
  • USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 2,3 miliardy dolárov
  • Rusko tvrdí, že na ukrajinskom letisku zničilo päť stíhačiek Su-27
  • Moskva stratila ďalších takmer 1 300 vojakov

18:00 Ruské útoky na Nikopol si vyžiadali dve obete

Dve osoby zahynuli a deväť osôb utrpelo zranenia v utorok pri ruských útokoch na ukrajinské mesto Nikopol neďaleko Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES). Uviedol to gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Útoky poškodili v meste obytné domy, vzdelávacie zariadenia a kliniku, napísal Lysak v príspevku na platforme Telegram. Dodal, že obeťami sú dve ženy vo veku 61 a 86 rokov.

Nikopol oddeľuje od ZAES, najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, rieka Dneper. Toto mesto v Dnepropetrovskej oblasti je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu často vystavované ruským leteckým útokom.

17:30 USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 2,3 miliardy dolárov

Spojené štáty čoskoro oznámia ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 2,3 miliardy dolárov. Uviedol to v utorok minister obrany USA Lloyd Austin, píše TASR s odvolaním na správu agentúry AP.

„Nenechajte sa mýliť, Ukrajina nie je sama a Spojené štáty nikdy nepoľavia v podpore,“ povedal Austin na začiatku stretnutia so svojím ukrajinským kolegom Rustemom Umerovom.

„Spolu s približne 50 spojencami a partnermi budeme pokračovať v poskytovaní kľúčových kapacít, ktoré Ukrajina potrebuje na potlačenie a odvrátenie ruskej agresie,“ dodal šéf Pentagónu.

Nový balík vojenskej pomoci bude zahŕňať protitankové zbrane a muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko zhodilo iba za uplynulý týždeň na Ukrajinu viac ako 800 kĺzavých bômb. Zároveň požiadal partnerov, aby zmiernili obmedzenia týkajúce sa používania západných zbraní na zasahovanie vojenských cieľov v Rusku. Podľa Zelenského potrebuje ukrajinská armáda prostriedky na zničenie ruských bombardérov.

Austin povedal, že s Umerovom budú diskutovať o ďalších potrebách ukrajinskej armády a spôsobilostiach na odvrátenie ďalšej ruskej agresie.

11:00 Rusko tvrdí, že na ukrajinskom letisku zničilo päť stíhačiek Su-27

Ruské ministerstvo obrany v utorok vyhlásilo, že jeho ozbrojené sily zničili päť ukrajinských stíhačiek typu Su-27 a dve ďalšie poškodili. Ruský útok sa odohral na letisku v Poltavskej oblasti. Ukrajinské stíhačky boli zničené prostredníctvom balistických rakiet Iskander-M. O situácii informovala agentúra Reuters, na ktorú sa odvoláva TASR.

„Dôsledkom ruského útoku bolo zničených päť aktívnych viacúčelových stíhačiek a dve ďalšie boli poškodené,“ uviedlo ruské ministerstvo. Zároveň zverejnilo aj zábery z útoku, na ktorých je vidieť plamene a dym stúpajúci z letiska. 

Útok na letisko potvrdil aj Kyjev. „K útoku došlo. Zaznamenali sme určité straty, avšak nie v takej miere, ako tvrdí náš nepriateľ,“ napísal na sociálnej sieti Facebook plukovník Jurij Ihnat z ukrajinských vzdušných síl. 

Ukrajinskí vojenskí blogeri zároveň tvrdia, že nad letiskom sa nachádzali aj ruské prieskumné drony, ktoré poskytli podporu raketovému útoku. Podľa Ihnata sú prieskumné drony vážnou hrozbou a Ukrajina v súčasnosti nedisponuje dostatočnými prostriedkami na ich zničenie. 

Moskva sa zameriava na ukrajinské letiská v čase, keď Kyjev očakáva prvé dodávky stíhačiek F-16 z Holandska. Vo štvrtok Rusko zaútočilo na letisko v meste Starokosťantyniv v Chmeľnyckej oblasti. Podľa vojenských analytikov sa týmito útokmi Moskva snaží skomplikovať dodávky stíhačiek F-16 na Ukrajinu. 

8:00 Rusko tvrdí, že zneškodnilo 11 dronov vypustených ukrajinskou armádou

Ruská protivzdušná obrana v noci na utorok zlikvidovala 11 dronov, ktoré ukrajinská armáda vyslala nad územie v ruskom pohraničí a nad Krymský polostrov.

S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra RIA Novosti, ktorú zmonitorovala agentúra Reuters.

Podľa ministerstva boli nad Brianskou a Belgorodskou oblasťou zostrelené po štyri drony a nad Krymom tri bezpilotné lietadlá. V Brianskej oblasti bol jeden z dronov zneškodnený nad okresom, ktorý je od hranice s Bieloruskom vzdialený len asi 60 kilometrov.

Správy o obetiach, zranených alebo materiálnych škodách nateraz nie sú k dispozícii, doplnila britská stanica BBC.

SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

7:20 Moskva stratila ďalších takmer 1 300 vojakov

Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 280 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 545 090 ľudí, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o osem tankov, 16 obrnených bojových vozidiel pechoty, 56 delostreleckých systémov a tri raketomety.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 8 107 tankov, 15 566 obrnených bojových vozidiel pechoty, 14 655 delostreleckých systémov a 1 114 raketometov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite