Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Na Ukrajinu sa v rámci najnovšej výmeny zajatcov s Ruskom vracia 49 ľudí​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Na Ukrajinu sa v rámci najnovšej výmeny zajatcov s Ruskom vracia 49 ľudí​ SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP Herec Michael Douglas so synom Dylanom na návšteve v Kyjeve, 13. 9. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Fínsko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 118 miliónov eur
  • Pri ruskom útoku v Sumskej oblasti zahynuli dvaja ľudia
  • Ukrajina tvrdí, že v noci zneškodnila 24 z 26 ruských dronov
  • Moskva za jeden deň stratila viac ako 1 200 vojakov

16:15 Na Ukrajinu sa v rámci najnovšej výmeny zajatcov s Ruskom vracia 49 ľudí

Ukrajina zaistila prepustenie 49 ľudí z ruského zajatia v rámci najnovšej výmeny zajatcov s Moskvou, oznámil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

„Ďalší návrat našich ľudí. Je to niečo, na čo vždy čakáme a na čom neúnavne pracujeme, aby sme to dosiahli... Musíme priviesť domov každého nášho človeka, vojaka aj civilistu,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti X.

Ukrajinský líder priblížil, že v rámci výmeny sa vracajú na Ukrajinu vojaci, ale aj príslušníci národnej gardy, polície či pohraničnej stráže a civilisti. Podľa šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka prepustili z ruského zajatie konkrétne sedem civilistov. Jermak tiež uviedol, že boli prepustení aj Ukrajinci, ktorí sa zúčastňovali na obrane Mariupola a oceliarní Azovstaľ na juhu Ukrajiny.

Najnovšiu výmenu sprostredkovali Spojené arabské emiráty, uviedol hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky. Ukrajina nešpecifikovala, koľko Rusov v rámci výmeny prepustila, a Moskva sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila.

K výmenám zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou prichádza od začiatku invázie pomerne často. Piatková výmena bola v poradí druhou od spustenia prekvapivého cezhraničného vpádu ukrajinských síl do Ruska zo začiatku augusta.

16:05 Fínsko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 118 miliónov eur

Fínsko ohlásilo, že Ukrajine poskytne ďalšiu vojenskú pomoc. Hodnotu nového balíka odhaduje na 118 miliónov eur. Ako informuje web Ukrajinská pravda, oznámilo to fínske ministerstvo obrany.

Po zarátaní najnovšej pomoci dosahuje fínska podpora Ukrajiny sumu 2,3 miliardy eur. „Vývoj vojny na Ukrajine je naďalej vážny. Fínsko bude naďalej poskytovať materiálnu pomoc. Náš odkaz partnerským krajinám je, že to nesmieme vzdať,“ povedal fínsky minister obrany Antti Häkkänen.

14:10 Pri ruskom útoku v Sumskej oblasti zahynuli dvaja ľudia

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a ďalší šiesti utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku riadenou leteckou bombou na ukrajinskú Sumskú oblasť ležiacu pri hraniciach s Ruskom, oznámili miestne úrady. Medzi zranenými je aj dieťa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Ruský útok taktiež poškodil obytné domy a nemocnicu a prerušil dodávky elektrickej energie, uviedla tamojšia oblastná vojenská správa na sociálnej platforme Telegram. Rusko údajne zhodilo bombu na civilnú infraštruktúru, pričom boli zaznamenané štyri výbuchy.

11:40 Ukrajina tvrdí, že v noci zneškodnila 24 z 26 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na piatok zneškodnila 24 z 26 ruských bezpilotných lietadiel nad štyrmi ukrajinskými oblasťami, oznámili tamojšie vzdušné sily. Najmenej jedna osoba utrpela zranenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinské vzdušné sily na sociálnej platforme Telegram uviedli, že Rusko útočilo bezpilotnými lietadlami na Mykolajivskú, Odeskú, Chmeľnickú a Ivano-Frankivskú oblasť.

V Odeskej oblasti padajúce trosky spôsobili zranenia jednej osobe a poškodili 20 domov a štyri garáže, oznámil tamojší gubernátor Oleh Kiper.

Trosky bezpilotného lietadla v Mykolajivskej oblasti spôsobili požiar v potravinárskom podniku, ktorý sa podľa gubernátora oblasti Vitalija Kima podarilo uhasiť. V príspevku na Telegrame napísal, že nie sú hlásené žiadne obete.

Podľa gubernátorky Ivano-Frankivskej oblasti Svitlany Onyščukovej sa tamojšie úrady zaoberajú následkami útoku, ale neuviedla žiadne podrobnosti, iba povedala, že nikto nebol zranený.

Ukrajinské ministerstvo energetiky informovalo, že Rusko za uplynulý deň zaútočilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru v šiestich oblastiach a poškodilo priemyselnú infraštruktúru v Ivano-Frankivskej oblasti. 

Gubernátor Chmeľnickej oblasti Serhij Ťurin na Telegrame uviedol, že nad oblasťou boli zostrelené dva drony typu Šáhid. Podľa gubernátora nedošlo k škodám a nie sú hlásené ani žiadne obete.

9:40 Moskva za jeden deň stratila viac ako 1 200 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 220 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 631 420, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 18 tankov, 48 obrnených bojových vozidiel pechoty, 52 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 671 tankov, 17 003 obrnených bojových vozidiel pechoty, 18 061 delostreleckých systémov a 1 185 raketometov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite