Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusi zhodili leteckú bombu na domov dôchodcov v meste Sumy

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusi zhodili leteckú bombu na domov dôchodcov v meste Sumy SITA/Ukraine's Emergency Service via AP Domov dôchodcov v meste Sumy, 19. 9. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusi zhodili leteckú bombu na domov dôchodcov v meste Sumy
  • Nemecko dodalo spolu s Dánskom Ukrajine 22 tankov Leopard
  • ISW: Ukrajinské údery na ruské logistické zázemie poškodia ruskú armádu na celom fronte
  • Pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti zahynula jedna osoba

20:00 Rusi zhodili leteckú bombu na domov dôchodcov v meste Sumy

Ruské sily zasiahli vo štvrtok navádzanou leteckou bombou domov dôchodcov v meste Sumy. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vojenskú správu v Sumskej oblasti, dvanásť ľudí bolo zranených a jedna osoba zomrela v nemocnici.

Útok nastal približne o 16:00 miestneho času. Podľa šéfa vojenskej správy v Sumskej oblasti Volodymyra Arťucha v domove dôchodcov žilo 221 starších ľudí. Niektorí obyvatelia sú pripútaní na lôžko. Z budovy ich urgentne evakuovali a viacerým poskytujú lekársku starostlivosť vonku na tráve. Dovedna 147 obyvateľov domova dôchodcov medzičasom premiestnili do iných zariadení.

SITA/Ukraine's Emergency Service via AP

18:00 Nemecko dodalo spolu s Dánskom Ukrajine 22 tankov Leopard

Nemecko odovzdalo Ukrajine nový balík vojenskej pomoci, ktorý okrem iného obsahuje 22 tankov Leopard 1 A5 a viac ako 60-tisíc kusov munície kalibru 155 mm. Tanky Berlín Kyjevu dodal v spolupráci s Dánskom.Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje tlačovú službu nemeckej vlády.

Najnovšia nemecká vojenská pomoc obsahuje napríklad aj tri samohybné protilietadlové delá Gepard s náhradnými dielmi, desať guľometov MG3 či milión nábojov do strelných zbraní.

12:40 ISW: Ukrajinské údery na ruské logistické zázemie poškodia ruskú armádu na celom fronte

Pokračujúce ukrajinské údery na logistické objekty v ruskom zázemí spôsobia väčší tlak na operácie ruskej armády, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v súvislosti ukrajinským útokom dronmi a na muničné sklady meste Toropec v ruskej Tverskej oblasti. Informuje o tom web Ukrajinská pravda. Útok v noci na stredu zasiahol sklady s raketami Iskander, Točka-U, navádzanými leteckými bombami a delostreleckou muníciou.

Ukrajinské údery na ciele v Rusku by mohli negatívne ovplyvniť ruské útočné operácie na celom fronte na Ukrajine, ak budú mať ukrajinské jednotky techniku, schopnosti a povolenie zasahovať logistické a podporné zariadenia v Rusku, konštatuje ISW. Inštitút pritom dodáva, že na muničné sklady v meste Toropec Ukrajinci udreli vlastnými dronmi, pretože toto mesto nie je v dosahu západných zbraní, ktoré Ukrajina má.

10:00 Pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti zahynula jedna osoba

Fedorov na sieti Telegram uviedol, že obeťou je 74-ročná žena, Ďalšie zranené ženy majú 67 rokov.  Gubernátor dodal, že Rusko za posledných 24 hodín uskutočnilo 161 útokov na ukrajinské obce v Záporožskej oblasti. „Bolo zaznamenaných 32 hlásení o zničení obytných budov a infraštruktúry,“ napísal na Telegrame.

7:30 Rusko stratilo už viac ako 638-tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 130 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 638 140, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 14 tankov, 13 obrnených bojových vozidiel pechoty, 23 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite