Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obsadilo dedinu Kalynove na východe Ukrajine​​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obsadilo dedinu Kalynove na východe Ukrajine​​ SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka Kyjev, 7. 9. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusko za uplynulý deň prišlo o ďalších 1 270 vojakov
  • Pri ruskom útoku v Kosťantynivke zahynuli traja ľudia
  • Z Voronežskej oblasti hlásia požiar a výbuchy
  • Ukrajina tvrdí, že v noci zostrelila 58 zo 67 ruských bezpilotných lietadiel
  • Estónsko: Rusko napriek zvýšenému úsiliu v ostatných dňoch na Ukrajine príliš nepokročilo 

17:40 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obsadilo dedinu Kalynove na východe Ukrajine

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Obec Kalynove sa nachádza juhovýchodne od mesta Pokrovsk a podľa ukrajinských údajov sčítania obyvateľstva z roku 2001 mala približne 200 obyvateľov. Počas uplynulých týždňov zabrala Moskva viacero dedín v okolí.

15:30 Aktuálne informácie o vojne na Ukrajine si môžete prečítať aj zo správy britského ministerstva obrany:

15:15 Rusko za uplynulý deň prišlo o ďalších 1 270 vojakov

Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa podľa Kyjeva počas uplynulých 24 hodín zvýšil o 1 270. Ako uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ruské straty na personále predstavujú už 623 990 ľudí. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu predošlého dňa prišlo aj o jeden tank, 29 delostreleckých systémov, jeden systém protivzdušnej obrany, 52 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, jednu strelu s plochou dráhou letu a 55 vozidiel a cisterien.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú 8 632 tankov, 17 774 delostreleckých systémov, 942 systémov protivzdušnej obrany, 14 784 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 2 588 striel s plochou dráhou letu a 24 171 vozidiel a cisterien.

13:40 Pri ruskom útoku v Kosťantynivke zahynuli traja ľudia

Traja ľudia zahynuli a traja ďalší utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní v meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil v sobotu tamojší gubernátor Vadym Filaškin. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Filaškin v aplikácii Telegram uviedol, že obeťami ruského ostreľovania sú traja muži vo veku 24 až 69 rokov. „Tri osoby boli ľahko zranené a bola im poskytnutá potrebná lekárska starostlivosť,“ napísal gubernátor Doneckej oblasti. Pri ostreľovaní došlo k poškodeniu niekoľkých budov a šiestich áut. 

10:40 Z Voronežskej oblasti hlásia požiar a výbuchy

V dôsledku útoku dronom vypukol v Ostrogožskom okrese ruskej Voronežskej oblasti požiar a hlásia aj detonácie výbušných zariadení. Ako informuje portál Ukrajinská pravda, voronežský gubernátor Alexander Gusev na platforme Telegram napísal, že obyvateľov jednej obce dočasne evakuujú do neďalekých dedín. Na mieste zasahujú záchranné služby a sú tam aj miestne orgány.

Gusev zároveň vyzval ľudí, aby dodržiavali bezpečnostné opatrenia, nechodili k požiaru a nahlásili akékoľvek podozrivé objekty.

V okrese vyhlásili mimoriadny stav. Ruské úrady tvrdia, že „neboli postihnutí žiadni civilisti“.

Podľa miestnych obyvateľov sa útok zameral na sklad munície v obci Soldatskoje.

10:00 Ukrajina tvrdí, že v noci zostrelila 58 zo 67 ruských bezpilotných lietadiel

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 58 zo 67 bezpilotných lietadiel vypálených ruskými silami. Oznámili to v sobotu ukrajinské vzdušné sily. Trosky zostreleného dronu objavili aj pri budove parlamentu v Kyjeve. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

V aplikácii Telegram ukrajinské sily uviedli, že jednotky protivzdušnej obrany boli nasadené do akcie vo Vinnyckej, Rivnenskej, Chmeľnyckej, Kyjevskej, Kirovohradskej, Mykolajivskej, Černihivskej, Čerkaskej, Sumskej, Chersonskej a Poltavskej oblasti. 

Kyjevské vzdušné sily vyhlásili, že drony Šáhid boli vypustené z dvoch pohraničných oblastí v Rusku, ako aj z Ruskom okupovaného polostrova Krym.

Podľa agentúry Reuters bolo v ukrajinskej metropole Kyjev v sobotu ráno po tretej hodine počuť sériu výbuchov. Ukrajinský parlament vo svojom vyhlásení v Telegrame uviedol, že po ruskom nočnom útoku našli trosky zostreleného dronu pred budovou parlamentu. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite