Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ruský útok zasiahol sklad doručovacej spoločnosti, jedného človeka zabil a deväť zranil​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ruský útok zasiahol sklad doručovacej spoločnosti, jedného človeka zabil a deväť zranil​ SITA/AP Photo/Andrii Marienko

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusko v nedeľu oznámilo zostrelenie 36 ukrajinských dronov aj dobytie ďalších dvoch dedín
  • Moskva oznámila obsadenie osady na východe Ukrajiny pri ofenzíve na Toreck
  • Rusko tvrdí, že ukrajinský dronový útok v Kurskej oblasti si vyžiadal päť obetí
  • Ukrajina tvrdí, že zničila ruské vesmírne komunikačné centrum na Kryme

19:00 Ruský útok zasiahol sklad doručovacej spoločnosti, jedného človeka zabil a deväť zranil

Jeden človek zomrel a deväť utrpelo zranenia, keď riadené letecké bomby zasiahli sklad doručovacej spoločnosti v Charkive. Medzi zranenými je podľa oblastného gubernátora Oleha Synjehubova žena, osemmesačné dieťa a zvyšok sú muži. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Rusi zasiahli sklad spoločnosti Nová pošta a zosnulý človek je zamestnanec firmy. Synjehubov uviedol, že na mieste mohlo byť ďalších deväť ľudí a pátrajú po nich.

Ruské sily tiež zasiahli vozový park Novej pošty, pričom zničili osem áut a desiatky ďalších poškodili.

14:30 Rusko tvrdí, že na východe Ukrajiny dobylo ďalšie dve dediny

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu hlásilo dobytie ďalších dvoch dedín v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Moskva tvrdí, že ruské sily "oslobodili" dedinu Novooleksandrivka, ktorá leží severozápadne od Ruskom okupovaného mesta Očeretyne. Táto dedina je v súčasnosti najzápadnejším bodom Doneckej oblasti, ktorý dobyla ruská armáda.

Ruský rezort obrany dodal, že jeho sily získali v Doneckej oblasti kontrolu aj nad dedinkou Spirne, ktorá leží pri hraniciach s Luhanskou oblasťou. Tvrdenia Moskvy nebolo možné nezávisle overiť.

10:20 Ruský útok na mesto Vilňansk zabil sedem ľudí vrátane troch detí

Sedem ľudí zomrelo a prinajmenšom 31 ďalších utrpelo zranenia pri sobotňajšom ruskom útoku na mesto Vilňansk v ukrajinskej Zaporižžskej oblasti. Medzi mŕtvymi sú tri deti a štyria dospelí, oznámil v nedeľu gubernátor oblasti Ivan Fedorov. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

Rusko vystrelilo na Vilňansk dve rakety, uviedla regionálna polícia s tým, že poškodili zariadenie kritickej infraštruktúry, obchod a obytné budovy. Po útoku začali horieť komerčné priestory, domy a autá.

„Naše mestá a obce trpia takýmito ruskými útokmi každý deň. Existujú však spôsoby, ako to prekonať - zničiť teroristov tam, kde sú, zlikvidovať ruské raketové odpaľovacie zariadenia, zasiahnuť ich zbraňami dlhého doletu a zvýšiť počet moderných systémov protivzdušnej obrany na Ukrajine,“ reagoval na útok prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vilňansk, ktorý leží zhruba 30 kilometrov od mesta Zaporižžia, a ďalšie obce v oblasti sú denne terčmi ruských útokov, keďže sa nachádzajú blízko frontovej línie.

9:10 Rusko oznámilo zostrelenie 36 ukrajinských dronov

Ruské sily zlikvidovali v pohraničnej oblasti viac ako tri desiatky ukrajinských bezpilotných lietadiel. Informovalo o tom v nedeľu ministerstvo obrany v Moskve, píše TASR podľa agentúry AFP.

„Systémy protivzdušnej obrany v službe zničili pätnásť bezpilotných lietadiel nad Kurskou oblasťou, deväť bezpilotných lietadiel nad Lipeckou oblasťou, po štyri nad Voronežskou oblasťou  a Brianskou oblasťou a po dve nad Oriolskou oblasťou a Belgorodskou oblasťou,“ uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti Telegram. Prípadné obete neboli hlásené. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 29. 6. 2024:

16:45 Moskva oznámila obsadenie osady na východe Ukrajiny pri ofenzíve na Toreck

Rusko v sobotu oznámilo dobytie ďalšej osady na východe Ukrajiny počas snahy obsadiť mesto Toreck v  Doneckej oblasti. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Toreck leží severozápadne od Gorlivky, ktorá je od roku 2014 pod kontrolou separatistov. Mesto bolo doteraz do značnej miery ušetrené od najhorších bojov. V posledných týždňoch sa situácia zmenila po tom, ako moskovské sily začali postupovať.

SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Moskovské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské sily „v dôsledku úspešného postupu oslobodili osadu Šumy“ a získali lepšiu „taktickú pozíciu“.

12:40 Rusko prišlo už o viac ako 541-tisíc vojakov

Rusko prišlo za uplynulých 24 hodín na Ukrajine podľa Kyjiva o 1 070 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 541 560. Uviedol to generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, informuje portál Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu uplynulého dňa stratilo aj 7 tankov, 25 obrnených bojových vozidiel pechoty, 57 delostreleckých systémov, 29 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, dve strely s plochou dráhou letu, 54 vozidiel a cisterien a päť kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú 8 073 tankov, 15 505 obrnených bojových vozidiel pechoty, 14 480 delostreleckých systémov, 11 538 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 2 331 striel s plochou dráhou letu, 19 568 vozidiel a cisterien a 2 436 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

9:40 Rusko tvrdí, že ukrajinský dronový útok v Kurskej oblasti si vyžiadal päť obetí

Päť obetí vrátane dvoch detí si vyžiadal ukrajinský dronový útok na dedinu v pohraničnej Kurskej oblasti. Uviedol to v sobotu tamojší gubernátor Alexej Smirnov, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Dron zasiahol dom v malej obci Gorodišče, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou, informoval Smirnov. „Zahynulo päť ľudí vrátane dvoch malých detí,“ napísal v príspevku na platforme Telegram. Dodal, že ďalšie dve osoby utrpeli vážne zranenia.

8:40 Ruské riadené letecké bomby zranili v Charkovskej oblasti šesť civilistov

Šesť ukrajinských civilistov utrpelo zranenia pri piatkovom ruskom útoku riadenými leteckými bombami na dedinu Cyrkuny v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. Uviedol to šéf vojenskej administratívy oblasti Oleh Synjehubov, informuje web Ukrajinská pravda.

„Nepriateľ zaútočil najmenej tromi navádzanými leteckými bombami," uviedol Synjehubov. Jeden úder podľa jeho slov spôsobil požiar súkromného domu a hospodárskej budovy a ďalšie dva údery zasiahli územie firmy podnikajúcej v civilnej výrobe.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite