Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ukrajine sa podarilo stiahnuť asi 40-tisíc ruských vojakov na front v Kurskej oblasti​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ukrajine sa podarilo stiahnuť asi 40-tisíc ruských vojakov na front v Kurskej oblasti​ SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Morálka ruských vojakov v Kurskej oblasti sa zhoršuje, Rusi páchajú samovraždy 
  • Veľká Británia: Ruskí velitelia varovali pred plánmi na ukrajinskú operáciu v Kurskej oblasti mesiace vopred 
  • Ukrajine sa podarilo stiahnuť asi 40-tisíc ruských vojakov na front v Kurskej oblasti 
  • Rusi zhodili leteckú bombu na domov dôchodcov v meste Sumy

10:30 Von der Leyenová pricestovala do Kyjeva 

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok oznámila, že pricestovala do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími predstaviteľmi krajiny. Rokovať bude o podpore EÚ pre Ukrajinu, jej pripravenosti na zimu, obrane či pôžičkách od štátov G7. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Moja ôsma návšteva Kyjeva prichádza v čase, keď sa čoskoro začne vykurovacia sezóna a Rusko sa aj naďalej zameriava na energetickú infraštruktúru (Ukrajiny),“ uviedla von der Leyenová na sociálnej sieti X. 

sita/Christoph Soeder, Pool via AP

Predsedníčka EK vo štvrtok ozrejmila, že 160 miliónov eur z ruských zmrazených aktív sa vyčlení na pokrytie humanitárnych potrieb Ukrajiny počas tejto zimy.

Rusko vyradilo z prevádzky približne deväť gigawattow (GW) ukrajinskej energetickej infraštruktúry, čo podľa von der Leyenovej predstavuje "energetický ekvivalent troch pobaltských štátov". Podľa jej slov je cieľom EÚ obnoviť 2,5 GW výrobnej kapacity a zároveň zvýšiť vývoz s cieľom dodať Ukrajine dva GW energie. 

9:45 Morálka ruských vojakov v Kurskej oblasti sa zhoršuje, Rusi páchajú samovraždy 

Morálka medzi ruskými vojakmi v Kurskej oblasti, kde čelia ukrajinskej protiofenzíve, sa čoraz viac zhoršuje. Pre mnohých ruských vojakov je situácia natoľko zničujúca, že si neváhajú siahnuť na vlastný život. Ako referuje web The Guardian, vyplýva to zo zozbieraných dokumentov, o ktorých ukrajinskí vojaci tvrdia, že sa ich zmocnili na opustených ruských pozíciách.

„Analýza súčasnej situácie týkajúca sa samovrážd ukazuje, že otázka smrti vojakov v dôsledku samovražedných incidentov zostáva napätá,“ uvádza sa v jednom zázname ruských veliteľov v Kurskej oblasti.

Ďalší záznam podrobne opísal detaily o samovražde jedného ruského vojaka. „Vyšetrovanie incidentu určilo, že príčinou samovraždy a smrti bolo nervové a psychické zrútenie spôsobené jeho dlhotrvajúcim stavom depresie v dôsledku služby v ruskej armáde,“ uvádza sa v správe.

Ruskí velitelia tiež zosumarizovali pokyny, ako zlepšiť morálku v ruských jednotkách, vrátane jedného návrhu, že vojaci by mali denne dostávať politické lekcie „zamerané na udržanie a zvýšenie politického, morálneho a psychologického stavu personálu“.

Velitelia jednotiek sú tiež inštruovaní, aby identifikovali vojakov, ktorí „sú duševne nepripravení plniť svoje povinnosti alebo majú sklon k deviantnému správaniu, a zorganizovali ich preradenie a presun do vojenských zdravotníckych zariadení“.

9:30 Veľká Británia: Ruskí velitelia varovali pred plánmi na ukrajinskú operáciu v Kurskej oblasti mesiace vopred 

Ruskí velitelia predpokladali, že Ukrajina plánovala operáciu v Kurskej oblasti mesiace predtým, ako k nej došlo. Ako referuje web The Guardian, vyplýva to zo zozbieraných dokumentov, o ktorých ukrajinskí vojaci tvrdili, že sa ich zmocnili na opustených ruských pozíciách. Súčasťou dokumentov boli tlačené rozkazy a ručne písané záznamy od veliteľov.

Ukrajina na začiatku minulého mesiaca spustila svoju protiofenzívu v ruskej Kurskej oblasti, pričom uviedla, že získala kontrolu nad približne stovkou obcí a viac než 1 300 kilometrami štvorcovými ruského územia. Zdá sa, že Rusko bolo touto aktivitou Ukrajincov zaskočené, čo umožnilo ukrajinským silám rýchlo prejsť cez hranicu a postúpiť hlboko na ruské územie.

Podľa skonfiškovaných dokumentov, ktorých pravosť podľa The Guardian „nemohli nezávisle overiť“, ruskí velitelia upozorňovali, že potenciálna cezhraničná operácia Ukrajincov by mohla nastať už v januári 2024.

Zatiaľ čo predchádzajúce varovania boli do značnej miery vágne, tieto boli čoraz podrobnejšie. Obsahovali tiež konkrétne hrozby, že Ukrajina sa pokúsi dobyť mesto Sudža, čo sa napokon aj stalo a Ukrajina ho v auguste obsadila.

Zadržané dokumenty tiež odhalili, že ruskí velitelia sa pokúsili posilniť bezpečnosť na hranici v Kurskej oblasti a „zorganizovať dodatočné cvičenia pre vedenie jednotiek a oporných bodov týkajúcich sa správnej organizácie obrany“ pred možným ukrajinským útokom.

9:00 Zelenskyj: Ukrajine sa podarilo stiahnuť asi 40-tisíc ruských vojakov na front v Kurskej oblasti 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že na front v ruskej Kurskej oblasti bolo nasadených asi 40-tisíc ruských vojakov, aby tam čelili ukrajinskej protiofenzíve. Uviedol to prostredníctvom vyhlásenia na webe svojej kancelárie.

„Do tejto oblasti sa nám podarilo stiahnuť asi 40-tisíc ruských vojakov. Naše aktívne akcie pokračujú. Došlo aj k doplneniu výmenného fondu zajatcov pre nás, pre Ukrajinu. Toto všetko sú dôležité veci, ktoré ovplyvňujú celkovú situáciu vo vojne, ďakujem všetkým našim bojovým brigádam, každému vojakovi, rotmajstrovi a veliteľovi za ich statočnosť,“ poznamenal ukrajinský líder.

Zelenskyj tiež poznamenal, že sa uskutočnila séria stretnutí s vojenským vedením s cieľom vytvoriť program rokovaní s partnermi, najmä pokiaľ ide o Doneckú oblasť. „Ukrajinským obranným silám sa teraz podarilo znížiť útočný potenciál nepriateľov v Doneckej oblasti. Situácia je naďalej mimoriadne zložitá, na kurachovskom a pokrovskom fronte každý deň prebiehajú ťažké boje.“

Informácie z predchádzajúceho dňa 19. 9. 2024:

20:00 Rusi zhodili leteckú bombu na domov dôchodcov v meste Sumy

Ruské sily zasiahli vo štvrtok navádzanou leteckou bombou domov dôchodcov v meste Sumy. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vojenskú správu v Sumskej oblasti, dvanásť ľudí bolo zranených a jedna osoba zomrela v nemocnici.

Útok nastal približne o 16:00 miestneho času. Podľa šéfa vojenskej správy v Sumskej oblasti Volodymyra Arťucha v domove dôchodcov žilo 221 starších ľudí. Niektorí obyvatelia sú pripútaní na lôžko. Z budovy ich urgentne evakuovali a viacerým poskytujú lekársku starostlivosť vonku na tráve. Dovedna 147 obyvateľov domova dôchodcov medzičasom premiestnili do iných zariadení.

SITA/Ukraine's Emergency Service via AP

18:00 Nemecko dodalo spolu s Dánskom Ukrajine 22 tankov Leopard

Nemecko odovzdalo Ukrajine nový balík vojenskej pomoci, ktorý okrem iného obsahuje 22 tankov Leopard 1 A5 a viac ako 60-tisíc kusov munície kalibru 155 mm. Tanky Berlín Kyjevu dodal v spolupráci s Dánskom.Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje tlačovú službu nemeckej vlády.

Najnovšia nemecká vojenská pomoc obsahuje napríklad aj tri samohybné protilietadlové delá Gepard s náhradnými dielmi, desať guľometov MG3 či milión nábojov do strelných zbraní.

12:40 ISW: Ukrajinské údery na ruské logistické zázemie poškodia ruskú armádu na celom fronte

Pokračujúce ukrajinské údery na logistické objekty v ruskom zázemí spôsobia väčší tlak na operácie ruskej armády, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v súvislosti ukrajinským útokom dronmi a na muničné sklady meste Toropec v ruskej Tverskej oblasti. Informuje o tom web Ukrajinská pravda. Útok v noci na stredu zasiahol sklady s raketami Iskander, Točka-U, navádzanými leteckými bombami a delostreleckou muníciou.

Ukrajinské údery na ciele v Rusku by mohli negatívne ovplyvniť ruské útočné operácie na celom fronte na Ukrajine, ak budú mať ukrajinské jednotky techniku, schopnosti a povolenie zasahovať logistické a podporné zariadenia v Rusku, konštatuje ISW. Inštitút pritom dodáva, že na muničné sklady v meste Toropec Ukrajinci udreli vlastnými dronmi, pretože toto mesto nie je v dosahu západných zbraní, ktoré Ukrajina má.

10:00 Pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti zahynula jedna osoba

Fedorov na sieti Telegram uviedol, že obeťou je 74-ročná žena, Ďalšie zranené ženy majú 67 rokov.  Gubernátor dodal, že Rusko za posledných 24 hodín uskutočnilo 161 útokov na ukrajinské obce v Záporožskej oblasti. „Bolo zaznamenaných 32 hlásení o zničení obytných budov a infraštruktúry,“ napísal na Telegrame.

7:30 Rusko stratilo už viac ako 638-tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 130 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 638 140, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 14 tankov, 13 obrnených bojových vozidiel pechoty, 23 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite