Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ruské bombardovanie Charkova zranilo najmenej desať civilistov

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ruské bombardovanie Charkova zranilo najmenej desať civilistov SITA/Ukrainian National Police via AP Zasiahnutá obytná budova v Charkove. 3. 10. 2024.

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Bezpilotné lietadlá zaútočili na ruské letisko vo Voronežskej oblasti
  • Zelenskyj rokoval v Kyjeve s Ruttem o situácii na bojisku 
  • Ruské bombardovanie Charkova zranilo najmenej desať civilistov

14:15 Bezpilotné lietadlá zaútočili na ruské letisko vo Voronežskej oblasti 

Drony prevádzkované Ukrajinskou bezpečnostnou službou (SBU) zaútočili v noci na štvrtok na vojenské letisko Borisoglebsk v ruskej Voronežskej oblasti. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na zdroj z prostredia SBU. Útok vykonali spoločne s ukrajinskými jednotkami pre špeciálne operácie.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho protivzdušná obrana cez noc zničila 113 ukrajinských bezpilotných lietadiel, pričom 25 z nich bolo zostrelených nad Voronežskou oblasťou. Podľa zdroja z prostredia SBU boli terčom ruské sklady s navádzanými leteckými bombami, hangáre s lietadlami Su-35 a Su-34 a sklady leteckého paliva.

Riadené letecké bomby sú presne navádzaná munícia, ktorá má kratší dosah ako rakety, ale je oveľa lacnejšia na výrobu. Zbrane sú odpaľované z lietadiel na území Ruska, mimo dosahu ukrajinskej protivzdušnej obrany. Ukrajinské sily už predtým zaútočili na vojenské letiská, ropné rafinérie a muničné sklady vo Voronežskej oblasti.

14:00 Zelenskyj rokoval v Kyjeve s Ruttem o situácii na bojisku 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokoval vo štvrtok v Kyjeve s novým generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem o situácii na bojisku a ukrajinskom "pláne víťazstva". Rutte je na prvej návšteve Kyjeva od vymenovania do funkcie začiatkom tohto týždňa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Rutte a Zelenskyj rokovali o špecifických potrebách ukrajinských jednotiek. Ukrajinský prezident zopakoval, že Ukrajina potrebuje viac zbraní vrátane zbraní s dlhým dosahom, píše agentúra AP.

Rutte podľa agentúry DPA uviedol, že bolo pre neho dôležité navštíviť Kyjev na začiatku svojho mandátu, aby dal jasne najavo, že NATO stojí na strane Ukrajiny. Po začiatku ruskej invázie Rutte navštívil Ukrajinu ako holandský premiér a zavítal aj do Odesy a Charkova.

„Ukrajina je bližšie k NATO než kedykoľvek predtým a bude na tejto ceste pokračovať, kým sa nestane členom našej aliancia,“ uviedol Rutte na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským. Podľa šéfa NATO odráža ukrajinský „boj za slobodu“ základné princípy a hodnoty Severoatlantickej aliancie. 

sita/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Rutte v utorok po vymenovaní do funkcie šéfa NATO prisľúbil, že Aliancia bude pod jeho vedením pokračovať v podpore Ukrajiny, ktorá sa už viac než dva roky bráni ruskej invázii. Zelenskyj v utorok jeho vymenovanie privítal.

Kyjev sa spolieha pri obrane svojho územia proti ruskej agresii na vojenskú pomoc Západu a generálny tajomník NATO má pri podpore Ukrajiny na medzinárodnej scéne silné slovo, konštatuje agentúra AFP. 

10:00 Nad Kyjevom zostrelili zhruba 15 dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana nad Kyjevom zničila približne 15 dronov, ktorými Rusi zaútočili v noci na štvrtok. Uviedol to šéf kyjevskej vojenskej administratívy Serhij Popko, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Vzdušný poplach v hlavnom meste trval viac ako päť a pol hodiny!“ povedal Popko. Dodal, že Rusi spustili niekoľko vĺn dronových útokov, žiadny však nedosiahol svoj cieľ. Trosky zostreleného dronu spadli na jednu z obytných štvrti mesta, ale neboli hlásené nijaké škody ani obete.

9:45 Ruské bombardovanie Charkova zranilo najmenej desať civilistov 

Desať ukrajinských civilistov utrpelo zranenia, keď ruská armáda v stredu večer riadenými leteckými bombami zaútočila na mesto Charkov. Uviedol to starosta mesta Ihor Terechov, informuje web Ukrajinská pravda.

Jedna z bômb zasiahla viacbytový dom a poškodila aj susedné domy. Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova pod troskami zničeného domu pravdepodobne zostali uväznení ľudia. 

sita/AP Photo/Yevhen Titov

9:00 Rusko prišlo už o takmer 657-tisíc vojakov 

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 150 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 656 710, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o šesť tankov, 17 obrnených bojových vozidiel pechoty a 37 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 8 893 tankov, 17 596 obrnených bojových vozidiel pechoty a 18 906 delostreleckých systémov. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite