Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla ruské letisko na severe Kaukazu

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla ruské letisko na severe Kaukazu SITA/AP Photo/Andrii Marienko Charkov, 8. 10. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusko tvrdí, že pri raketovom útoku zasiahlo dva systémy Patriot
  • Rusi v noci zostrelili 92 ukrajinských dronov
  • Ruský útok si v Záporožskej oblasti vyžiadal štyroch zranených
  • Pri ruskom útoku na ukrajinský prístav Odesa zahynulo 7 ľudí

16:15 Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla ruské letisko na severe Kaukazu

Ukrajinská armáda vo štvrtok oznámila, že počas uplynulej noci zasiahla muničný sklad na letisku v ruskom Adygejsku na severe Kaukazu. Oblasť je vzdialená asi 450 kilometrov od frontovej línie na východe Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinská armáda sa stále snaží odhadnúť škody spôsobené požiarom, ktorý po útoku vypukol v sklade, uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa nemenovaného zdroja z Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) sa na ruskom letisku Chanskaja nachádzalo v čase ukrajinského útoku 57 ruských bojových a výcvikových lietadiel a vrtuľníkov vrátane strojov typov Su-34, Su-35 a Mi-8.

Šéf regionálnej správy Adygejska Murat Kumpilov na sociálnej sieti Telegram informoval, že v dôsledku požiaru, ktorý vypukol po dronovom útoku, evakuovali obec Rodnikovyj. Podľa Kumpilova si však útok nevyžiadal nijaké obete.

15:25 Rusko tvrdí, že pri raketovom útoku zasiahlo dva systémy Patriot

Rusko vo štvrtok uviedlo, že pri raketovom útoku zasiahlo na Ukrajine dva systémy protivzdušnej obrany Patriot americkej výroby. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily zasiahli dva odpaľovacie stanovištia systémov Patriot, ako aj kontrolné stanovište a radarovú súpravu, ktoré sú ich súčasťou. Pri útoku boli podľa ministerstva zasiahnutí aj vojaci, ktorí sa na mieste nachádzali, a iné vojenské vybavenie.

Jedna batéria systému Patriot sa skladá z viacerých častí vrátane posádkou riadenej kontrolnej stanice, radarovej súpravy na detekciu prichádzajúcich hrozieb a odpaľovacích staníc.

11:00 Rusko tvrdí, že v noci zostrelilo 92 ukrajinských dronov

Rusko tvrdí, že v noci na štvrtok zostrelilo nad svojím územím dovedna 92 ukrajinských dronov; väčšinu z nich nad juhozápadom krajiny, informuje agentúra AFP.

Len nad Krasnodarským krajom, ktorý sa rozprestiera na zmienenom juhozápade Ruska a pri Čiernom mori, bolo podľa ruského ministerstva obrany zostrelených 47 dronov. Rezort ďalej uvádza, že 15 bezpilotných lietadiel zostrelili nad Azovským morom, 12 nad pohraničnou Kurskou oblasťou a zvyšok nad ďalšími regiónmi hraničiacimi alebo ležiacimi blízko hraníc s Ukrajinou. 

10:55 Počet obetí ruského útoku na prístav v Odese sa zvýšil na sedem

Počet obetí po stredajšom ruskom útoku na prístavnú infraštruktúru v juhoukrajinskom meste Odesa sa zvýšil na sedem. Zranených je desať osôb, uviedol vo štvrtok tamojší gubernátor Oleh Kiper. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Balistická raketa v stredu zasiahla civilnú kontajnerovú loď, ktorá sa plaví pod panamskou vlajkou. 

„Počet obetí včerajšieho raketového útoku bohužiaľ vzrástol na sedem,“ uviedol Kiper v príspevku na Telegrame a spresnil, že ráno v nemocnici na následky rozsiahlych zranení zomrel 46-ročný zamestnanec prístavu. 

10:00 Ruský útok si v Záporožskej oblasti vyžiadal štyroch zranených

Štyria ľudia utrpeli zranenia vo štvrtok pri ruskom leteckom útoku v Záporožskej oblasti, oznámil tamojší gubernátor Ivan Fedorov. V dôsledku útoku bolo v meste Záporožie zničených 29 budov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Ukrajinská polícia uviedla, že na základe predbežných informácií ruské jednotky pri troch útokoch na Záporožie použili kĺzavé bomby. Mesto Záporožie na juhu Ukrajiny je v posledných týždňoch často terčom ruských útokov navádzanými bombami. 

9:00 Pri ruskom útoku na ukrajinský prístav Odesa zahynulo päť ľudí

Ruská balistická raketa v stredu večer zasiahla prístavnú infraštruktúru v juhoukrajinskom prístave Odesa. Pri útoku zahynulo päť osôb a deväť ďalších sa zranilo. Na sociálnej sieti Telegram o tom informoval gubernátor Odeskej oblasti Olexij Kuleba, píše TASR.

Kuleba útok označil ako „teroristický“. Všetky obete sú podľa neho Ukrajinci a päť zo zranených je vo vážnom stave.

„Ukrajina zostáva garantom potravinovej bezpečnosti. Preto je dôležité zastaviť teroristické praktiky - zbraňami, protivzdušnou obranou, diplomaciou, sankciami a trestami za každý vojnový zločin,“ vyhlásil Kuleba.

8:55 Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla základňu so skladom dronov na juhu Ruska

Ukrajinská armáda v stredu oznámila, že zasiahla vojenskú základňu v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska, na ktorej skladovali stovky útočných dronov typu Šáhid. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP, píše TASR.

Útok sa odohral neďaleko osady Okťabrskij severne od mesta Krasnodar a vykonali ho námorné sily spolu s Ukrajinskou spravodajskou službou (SBU), uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského generálneho štábu.

„Podľa dostupných informácií tam skladovali takmer 400 útočných dronov,“ napísal generálny štáb s tým, že išlo o priamy zásah cieľa, po ktorom pozorovali sekundárne explózie. Údaje nebolo možné nezávisle overiť.

Informácie z predchádzajúceho dňa 9. 10. 2024:

20:00 Zo Sumskej oblasti hraničiacej s Ruskom povinne evakuujú takmer 500 detí 

Takmer 500 detí z ukrajinskej Sumskej oblasti hraničiacej s Ruskom povinne evakuujú, pretože ich životy sú v ohrození. Prikázalo to ukrajinské Koordinačné veliteľstvo pre povinnú evakuáciu obyvateľstva, informuje web Ukrajinská pravda.

Povinná evakuácia sa týka 497 detí zo 101 obcí, uviedlo na komunikačnej platforme Telegram ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území.

17:20 Väčšina obyvateľov Ukrajiny verí vo víťazstvo vo vojne s Ruskom 

Väčšina obyvateľov Ukrajiny verí, že ich krajina môže zvíťaziť vo vojne proti ruskej agresii, ak jej Západ poskytne primeranú podporu. Takýto názor vyslovilo až 81 percent respondentov, ktorých vo svojom prieskume oslovil Kyjevský medzinárodný inštitút sociológie (KIIS). Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Názor, že Rusko je v porovnaní s Ukrajinou príliš silné napriek tomu, že Kyjev dostáva pomoc od Západu, má 14 percent Ukrajincov. Zvyšok oslovených nedokázal na otázku odpovedať. 

sita/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Viac vo víťazstvo Ukrajiny veria obyvatelia západnej časti krajiny (87 %) ako ľudia v jej východných regiónoch (67 %). Prieskum KIIS uskutočnil od 20. septembra do 3. októbra.

11:45 V časti ruskej Brianskej oblasti po explóziách vyhlásili mimoriadny stav 

Mimoriadny stav vyhlásili v stredu miestne úrady v časti západoruskej Brianskej oblasti po explóziách výbušného materiálu. Oznámila to ruská štátna tlačová agentúra TASS. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Ukrajinská armáda v stredu zároveň v tejto súvislosti oznámila, že v noci útočila na sklad zbraní v Brianskej oblasti.

Arzenál podľa ozbrojených síl Ukrajiny obsahoval muníciu pre rakety a delostrelectvo vrátane toho, čo Moskve dodala Severná Kórea, ako aj riadené letecké bomby, cituje Reuters.

Brianská oblasť hraničí s Bieloruskou, Ukrajinou a ruskou Kurskou oblasťou, kde Moskva od začiatku augusta po prekvapivom prieniku bojuje proti ukrajinským jednotkám.

9:00 Ruský útok v Odeskej oblasti si vyžiadal päť zranených 

Päť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom dronovom útoku v Odeskej oblasti, oznámil v stredu tamojší gubernátor Oleh Kiper. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. 

Kiper uviedol, že v dôsledku útoku vypukol v nedostavanej budove požiar, ktorý sa medzičasom podarilo uhasiť. Útok poškodil okná a fasádu deväťposchodového bytového domu a tiež okná na zdravotníckom zariadení.

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na stredu zneškodnila 21 z 22 dronov vypálených z Ruska, oznámila armáda. Dodala, že Rusko pri útoku na Poltavskú oblasť použilo tri balistické rakety Iskander-M. Rakety boli podľa nej vypálené z ruskej Kurskej oblasti susediacej s Ukrajinou. Poltavský gubernátor Filip Pronin na Telegrame uviedol, že pri útoku bolo poškodené priemyselné zariadenie. Dodal, že podľa predbežných informácií nedošlo k obetiam na životoch. 

Dvadsaťjeden ruských bezpilotných lietadiel zostrelila protivzdušná obrana nad Odeskou, Vinnyckou a Kyjevskou oblasťou. Posledný dron sa otočil smerom na ruské územie, dodali ukrajinské sily. 

8:00 Ruský útok na Sumskú oblasť zabil dvoch civilistov 

Dvaja ukrajinskí civilisti zomreli pri utorkovom ruskom útoku riadenými bombami na obec Esman v Sumskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje správu miestnej vojenskej administratívy.

Ruská armáda počas uplynulého dňa udrela 22-krát na osem obcí Sumskej oblasti, ktorá hraničí s tromi ruskými oblasťami, a to s Brianskou, Kurskou a Belgorodskou. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite