Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusko tvrdí, že kĺzavými bombami zasiahlo ukrajinských vojakov v Kurskej oblasti​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusko tvrdí, že kĺzavými bombami zasiahlo ukrajinských vojakov v Kurskej oblasti​ SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi Ukrajinský prezident Zelenskyj s nemeckým prezidentom Steinmeierom, 11. 10. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusko v sobotu útočilo na Ukrajinu viac ako 4 200-krát
  • Ukrajinské sily majú späť pozície pri Novohrodivke v Doneckej oblasti
  • Ukrajina zostrelila 31 zo 68 dronov vypustených Ruskom; útočilo aj raketami

17:55 Rusko tvrdí, že kĺzavými bombami zasiahlo ukrajinských vojakov v Kurskej oblasti

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že kĺzavými bombami zasiahlo zoskupenie ukrajinských vojakov neďaleko hraníc ruskej Kurskej oblasti, v ktorej ukrajinské sily podnikli úspešnú ofenzívu a časť z nej okupujú. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá tvrdenie ruského ministerstva nedokázala nezávisle overiť.

Rezort obrany uviedol, že zasiahol „oporný bod, na ktorom sa zoskupil personál ukrajinských ozbrojených síl“. Bomby údajne zhodila stíhačka Su-34.

Konvenčné kĺzavé bomby sú odpaľované zo vzduchu a majú navádzací systém a výsuvné krídla, ktoré im umožňujú doplachtiť k cieľu. Bomba má základ z klasických bômb z čias Sovietskeho zväzu. Majú hmotnosť od 500 do 3000 kilogramov. Rusko ich využíva čoraz častejšie, pretože oproti balistickým raketám a raketám s plochou dráhou letu je ich výroba lacnejšia.

13:20 Rusko v sobotu útočilo na Ukrajinu viac ako 4 200-krát

V priebehu soboty ruské sily útočili na ukrajinské pozície a obývané oblasti 4 243-krát. V nedeľu to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl s tým, že tieto útoky zahŕňali 156 bombardovaní salvovými raketometmi. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Ukrajina zaznamenala aj päť raketových útokov s ôsmimi strelami či 90 náletov, pri ktorých použili aj 158 riadených bômb. Náletom čelili obce v Sumskej, Charkovskej, Doneckej, Záporožskej či Chersonskej oblasti.

Medzičasom ukrajinské vzdušné sily informovali, že v noci na nedeľu zlikvidovali 31 ruských samovražedných dronov a ďalších 36 ruských bezpilotných lietadiel zmizlo z radaru. Rusi dovedna útočili 68 bezpilotnými lietadlami. Tiež v noci útočili aj raketami - dvoma strelami Iskander-M a dvoma Ch-59.

9:30 Ukrajinské ministerstvo informovalo o škodách na strane Ruska od začiatku vojny

9:10 Ukrajinské sily majú späť pozície pri Novohrodivke v Doneckej oblasti

Ukrajinské sily získali späť pozície pri meste Novohrodivka v Doneckej oblasti. Ako informuje portál Ukrajinská pravda, uviedli to vojenskí analytici v projekte DeepState. Tí tiež poukázali na to, že Rusi zase postúpili pri obciach Vesele v Doneckej oblasti a Kruhliakivka v Charkokvskej oblasti.

DeepState upozornil aj na to, že pri Novoivanovke v ruskom okrese Sudža sa odohrávajú ťažké boje. Ruskí vojaci podľa analytikov postúpili pri obciach Borki a Spalnoje v tom istom okrese, ktorý sa nachádza v Kurskej oblasti.

8:55 Ukrajina zostrelila 31 zo 68 dronov vypustených Ruskom; útočilo aj raketami

Rusko v noci nedeľu vypustilo zo svojho územia smerom na Ukrajinu 68 bezpilotných lietadiel a štyri strely, uviedla ukrajinská armáda. Zostrelených bolo podľa nej 31 dronov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Dve balistické rakety Iskander-M podľa Ukrajiny zasiahli Poltavskú a Odeskú oblasť, ďalšie dve riadené strely Ch-59 boli zamierené na Černihivskú a Sumskú oblasť. Ani v jednom prípade ukrajinská armáda neuviedla prípadné následky ruského útoku.

V jej vyhlásení zverejnenom v aplikácii Telegram sa píše, že ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 31 zo 68 bezpilotných lietadiel vypustených Ruskom. Jeden dron je vraj stále vo vzduchu, zatiaľ čo zvyšných 36 sa stratilo z radaru v rôznych častiach Ukrajiny. Pravdepodobne ich však zachytili elektronické prostriedky, ktoré využívajú Ukrajinci, aby drony dostali pod svoju kontrolu.

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a ďalších mestách vyhlásili v noci pre ruský dronový útok letecký poplach. V metropole trval menej než desať minút.

Ruské ministerstvo obrany predtým informovalo o zostrelení 13 ukrajinských dronov - po šesť nad územím Belgorodskej a Kurskej oblasti a jeden nad Brianskou oblasťou. Všetky tri ruské regióny hraničia s Ukrajinou.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite