Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ukrajinskej armáde sa vo dvoch skladoch v Rusku podarilo zničiť tisíce ton munície

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ukrajinskej armáde sa vo dvoch skladoch v Rusku podarilo zničiť tisíce ton munície SITA/Kharkiv Regional Military Administration via AP Po poslednom útoku na obytný dom v Charkove

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ruskí okupanti prišli o ďalších 1 500 vojakov
  • Rusko vykonalo dva útoky na mesto Charkov, zranenia utrpelo 12 ľudí a 60 museli evakuovať
  • Zelenskyj: USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku
  • Po útoku ukrajinského dronu horí ďalší sklad zbraní na severozápade Ruska

20:00 Ukrajinskej armáde sa vo dvoch skladoch v Rusku podarilo zničiť tisíce ton munície, vrátane zbraní zo Severnej Kórey

Pri útokoch bezpilotných lietadiel v noci na sobotu na území Ruska sa ukrajinským silám hlboko podarilo zničiť dva vojenské sklady patriace ruským ozbrojeným silám. Tie obsahovali tisíce ton munície vrátane zásob zo Severnej Kórey. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajina v noci na sobotu zaútočila na zásoby Rusov v Tichorecku v Krasnodarskom kraji. Zničila jeden z troch najväčších ruských skladov munície, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v ruskom vojenskom logistickom systéme. Dostupné informácie naznačujú, že v sklade sa počas útoku nachádzalo najmenej 2-tisíc ton munície vrátane zásob zo Severnej Kórey. Cieľom útoku bola aj radarová stanica Podľot, zodpovedná za detekciu vzdušných cieľov v blízkosti skladu.

Ukrajinská bezpečnostná služba navyše zasiahla sklad patriaci hlavnému delostreleckému riaditeľstvu ruského ministerstva obrany neďaleko dediny Okťabrskij v Tverskej oblasti. Zasiahnutý sklad sa nachádza len niekoľko kilometrov od ďalšieho skladu, na ktorý v stredu ráno zaútočili ukrajinské drony, pričom zranili 13 ľudí a spôsobili obrovský požiar.

16:00 Rusi pri útoku na Charkov zranili najmenej 12 civilistov, v noci na nedeľu vypustili 80 dronov

Ruské sily spustili v sobotu večer riadený letecký bombový útok na mesto Charkov a zaútočili na bytový dom, pričom zranili najmenej 12 civilistov. Informovali o tom na Telegrame gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov a starosta Charkova Ihor Terechov.

Ruské útoky tradične pokračovali aj počas noci. Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany podľa ukrajinského letectva zneškodnili v 71 ruských bezpilotných lietadiel Šáhid, ktoré označili ako „potulujúcu sa ruskú muníciu“. Šesť ďalších dronov zmizlo z radaru, pravdepodobne vďaka aktivite elektronického boja.

SITA/Ukrainian National Police via AP

Ukrajinská armáda oznámila, že Rusi odpálili dve rakety vzduch-zem Ch-59/69 zo vzdušného priestoru okupovanej časti Luhanskej oblasti a vypustili 80 dronov typu Shahed z ruských miest Jejsk a Kursk.

Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany boli v akcii v Chmeľnyckej, Vinnyckej, Čerkaskej, Kirovohradskej, Žytomyrskej, Kyjevskej, Sumskej, Poltavskej, Chersonskej a Mykolajivskej oblasti.

12:00 Ruskí okupanti prišli o ďalších 1 500 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 642 420 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišli Rusi o 1 500 vojakov, 22 tankov, 52 bojových obrnených vozidiel, 63 delostreleckých systémov a 57 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 768 tankov, 17 222 bojových obrnených vozidiel, 25 023 vozidiel a autocisterien, 18 333 delostreleckých systémov, 1 195 odpaľovacích raketových systémov, 949 systémov protivzdušnej obrany, 328 vrtuľníkov, 369 lietadiel, 15 628 dronov, 2 595 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 3 144 kusov špeciálnej techniky.

9:40 Rusko vykonalo dva útoky na mesto Charkov

Ruské sily v sobotu večer zasiahli viacposchodovú obytnú budovu v Charkove, druhom najväčšom meste Ukrajiny. Počas útoku utrpelo zranenia najmenej 12 osôb a 60 obyvateľov museli úrady evakuovať, uviedol primátor mesta Ihor Terechov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Terechov na platforme Telegram oznámil, že Rusi použili navádzanú bombu a že na mieste prebiehajú záchranné práce. Ukrajinský verejnoprávny telerozhlas Suspilne uviedol, že bomba dopadla na strom pred jedným z vchodov do budovy a došlo k výbuchu a následnému požiaru niekoľkých áut. 

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov vyhlásil, že medzi ranenými bolo aj dieťa. Podľa jeho slov Moskva uskutočnila dva útoky na Charkov a jeden ďalší neďaleko mesta Izjum, kde došlo k požiaru dvoch domov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite