Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Na zastavenie postupu Ruska je nutné zničiť jeho bombardéry

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Na zastavenie postupu Ruska je nutné zničiť jeho bombardéry SITA/Ukraine's 24th Mechanised Brigade via AP Časiv Jar, 3. 7. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Na zastavenie postupu Ruska je nutné zničiť jeho bombardéry
  • Ruské útoky za uplynulý deň zabili najmenej desať civilistov
  • Ukrajina tvrdí, že zostrelila 21 ruských dronov
  • USA nakúpia pre Ukrajinu systémy protivzdušnej obrany Patriot a NASAMS v hodnote 2,2 miliardy dolárov
  • Pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti zahynuli dvaja ľudia

19:00 Na zastavenie postupu Ruska je nutné zničiť jeho bombardéry

Zastaviť postup Ruska na bojisku môže podľa ukrajinského ministra zahraničia zničenie ruských stíhacích bombardérov a doplnenie ukrajinských zásob munície. Trend postupného obsadzovania územia Ukrajiny Ruskom sa dá zvrátiť, ale vyžaduje si to „mnoho rozhodnutí“," povedal Dmytro Kuleba pre litovského verejnoprávneho vysielateľa LRT.Informuje o tom web Kyiv Independent.

Kľúčové podľa Kulebu je zničenie ruských lietadiel na zemi aj vo vzduchu a zabezpečenie dostatočného množstva delostreleckých granátov na boj s ruskou armádou. „Sme presvedčení, že hlavným dôvodom úspechu Ruska je jednoducho nekonečné množstvo riadených bômb zhadzovaných na naše pozemné sily," povedal Kuleba.

Riadenými bombami ruské lietadlá útočia ešte z územia Ruska, keď sú mimo dosahu ukrajinskej protivzdušnej obrany. „Hneď, ako sa nám podarí čeliť hrozbe leteckého bombardovania, posilnia sa naše pozemné pozície a pre Rusko bude veľmi ťažké postupovať," dodal šéf ukrajinskej diplomacie.

15:40 Ruské útoky za uplynulý deň zabili najmenej desať civilistov

Najmenej desať ukrajinských civilistov zahynulo počas uplynulého dňa pri ruských útokoch. Ďalších najmenej 99 ľudí utrpelo zranenia. Ruská armáda zaútočila na celkovo 12 ukrajinských oblastí. Ako referuje web Kyiv Independent, informovali o tom vo štvrtok regionálne ukrajinské úrady.

Najmenej šesť ľudí zomrelo pri ruskom útoku dronmi a raketami na mesto Dnipro v Dnipropetrovskej oblasti. Rusi zasiahli nákupné centrum, niekoľko áut a čerpaciu stanicu, uviedol predseda regionálnej rady Dnipropetrovskej oblasti Mykola Lukašuk. V Zaporižžskej oblasti v dôsledku ruského ostreľovania zahynul jeden muž a jedna žena. Jeden civilista prišiel o život v Poltavskej oblasti a jeden v Chersonskej oblasti.

12:20 Ukrajinské sily sa stiahli z časti kľúčového mesta na frontovej línii

Ukrajinské jednotky sa stiahli z časti kľúčového frontového mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Referuje o tom web news.sky.com s odvolaním sa na hovorcu armády Nazara Vološyna.

„Stalo sa nepraktickým držať kanálové susedstvo potom, čo do neho vstúpil nepriateľ,“ povedal Vološyn pre národnú televíziu. Ruské ministerstvo obrany v stredu vyhlásilo, že prevzalo kontrolu nad okresom Novyj, ktorý sa nachádza západne od kanála Siverskyj Donec-Donbas. Vološyn uviedol, že pokračovanie v obrane by „ohrozilo životy a zdravie našich vojakov“, a zdôraznil, že pozície vojakov „boli zničené“.

„Veliteľstvo sa rozhodlo stiahnuť na viac chránené a pripravené pozície, ale ani tam nepriateľ neprestáva so svojimi aktívnymi bojovými akciami,“ dodal Vološyn.

Mesto Časiv Jar je strategicky dôležité miesto a už dlho je cieľom Ruska. Mesto bolo mesiace terčom ruských útokov rôzneho druhu, keďže Moskva považuje toto mesto za bránu na spustenie priamych ofenzív proti niekoľkým ukrajinským „baštám“. Pred vojnou mal Časiv Jar viac ako 12-tisíc obyvateľov, ale teraz tam zostáva iba niekoľko stoviek ľudí.

SITA/Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24 Mechanised brigade via AP

9:00 Ukrajina tvrdí, že zostrelila 21 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na štvrtok 21 z 22 bezpilotných lietadiel typu Šáhid, ktoré vyslala proti Ukrajine ruská armáda. Drony boli zostrelené v celkovo šiestich oblastiach na severe a v strede Ukrajiny. Uviedlo to vo štvrtok ukrajinské letectvo, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. 

Gubernátor Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny Viačeslav Čaus na sieti Telegram uviedol, že jeden z dronov zasiahol objekt v jeho regióne, pričom neposkytol ďalšie podrobnosti. Vo svojom vyhlásení dodal, že vo štvrtok ráno bolo v oblasti takmer 6000 odberateľov bez elektrickej energie.

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak v príspevku na Telegrame napísal, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila nad jeho regiónom dva drony. 

Lysak dodal, že ruská armáda útočila na mesto Nikopol dronmi a delostrelectvom a zasiahla aj mesto Červonohryhorivka. Pri útokoch utrpela zranenia 68-ročná žena. Podľa Lysaka došlo k poškodeniu infraštruktúry, zasiahnutý bol aj plynovod a elektrické vedenie. 

8:50 USA nakúpia pre Ukrajinu systémy protivzdušnej obrany Patriot a NASAMS v hodnote 2,2 miliardy dolárov

Americké ministerstvo obrany oznámilo nákup významného balíka systémov protivzdušnej obrany pre Ukrajinu za približne 2,2 miliardy dolárov v rámci Iniciatívy pre bezpečnostnú pomoc Ukrajine (USAI). Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na Pentagon.

„Tieto prostriedky budú použité na nákup systémov protivzdušnej obrany Patriot a NASAMS pre Ukrajinu,“ uvádza sa v správe amerického rezortu obrany, ktorý pripomenul, že Bidenova administratíva plánuje urýchliť dodávky týchto zbraní zmenou poradia budúcich dodávok na Ukrajinu.

„V dôsledku toho Ukrajina dostane systémy, ktoré naliehavo potrebuje na ochranu svojho obyvateľstva a kritickej infraštruktúry pred leteckými útokmi Ruska,“ uvádza sa v správe.

wikipedia

8:30 Pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti zahynuli dvaja ľudia

„Muž a žena zomreli v dôsledku nepriateľského ostreľovania,“ uviedol Fedorov na platforme Telegrame s tým, že jeden ďalší muž pri útoku utrpel zranenia. Gubernátor dodal, Rusko vykonalo za posledných 24 hodín 391 útokov na desať ukrajinských obcí.

Rusko ešte v stredu obvinilo Ukrajinu z toho, že vyslala smerom k Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) tri kamikadze drony, pri útoku ktorých utrpeli zranenia ôsmi pracovníci elektrárne a boli prerušené dodávky elektrickej energie do neďalekého mesta Enerhodar.

Rusko predvlani nezákonne anektovalo Záporožskú, ale aj Luhanskú, Doneckú a Chersonskú oblasť, hoci tieto ukrajinské územia stále nemá plne pod kontrolou. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite