Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Útoky na Chersonskú a Doneckú oblasť zabili päť ľudí

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Útoky na Chersonskú a Doneckú oblasť zabili päť ľudí sita/Ukrainian Emergency Service via AP

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Pri ruských útokoch v Záporoží utrpelo zranenia 11 ľudí 
  • Útoky na Chersonskú a Doneckú oblasť zabili päť ľudí 
  • Počet obetí útoku na nemocnicu v meste Sumy vzrástol na osem 
  • Útok na nemocnicu v meste Sumy si vyžiadal šesť obetí

11:30 Pri ruských útokoch v Záporoží utrpelo zranenia 11 ľudí 

Najmenej 11 ľudí utrpelo zranenia pri nedeľňajších ruských útokoch na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámili to tamojšie záchranné zložky, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Záporožie zasiahlo nadránom niekoľko „masívnych leteckých útokov“, informovala ukrajinská záchranná služba. Veľké škody utrpela najmenej jedna budova a šesť domov v rôznych mestských štvrtiach. Na pomoc ľudom, ktorí mohli uviaznuť pod troskami, bolo nasadených 42 záchranárov. Prinajmenšom jednu takto vyslobodenú ženu už previezli do nemocnice.

Gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov spočiatku informoval o šiestich zranených. Zároveň uviedol, že Záporožie zasiahlo prinajmenšom desať ruských náletov, po ktorých vypuklo niekoľko požiarov. Medzi zničenými menoval aj jednu viacposchodovú budovu.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnych sieťach napísal, že ďalšie veľké ukrajinské mesto teraz terorizujú ruské nálety. Západných spojencov Ukrajiny v tejto súvislosti vyzval, aby Kyjevu dodali viac zbraní. Zároveň označil za potrebné prijatie ďalších ekonomických sankcií voči Rusku, aby sa tým oslabila jeho schopnosť viesť vojnu. 

Záporožskú oblasť anektovalo Rusko v septembri 2022 spoločne s troma ďalšími ukrajinskými oblasťami - Chersonskou, Luhanskou a Doneckou, hoci ich vojensky okupuje len sčasti a napríklad regionálna metropola Záporožie je stále pod kontrolou Kyjeva.

10:00 Útoky na Chersonskú a Doneckú oblasť zabili päť ľudí 

Piati ukrajinskí civilisti prišli o život a ďalších 24 utrpelo zranenia počas uplynulého dňa pri ruských útokoch na Chersonskú a Doneckú oblasť. Informovali o tom vojenské administratívy oboch oblastí, referuje web Ukrajinská pravda.

Obete na životoch boli najmä v Chersonskej oblasti, kde zomreli štyria civilisti. Ruské údery tam zasiahli 30 rodinných domov, jeden viacbytový dom a priestory kultúrnej inštitúcie.

Informácie z predchádzajúceho dňa 28. 9. 2024:

15:45 Počet obetí útoku na nemocnicu v meste Sumy vzrástol na osem 

Na osem stúpol počet obetí sobotného ruského útoku na nemocnicu v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny. Zranenia utrpelo 11 ľudí. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti napísal, že z nemocnice bolo evakuovaných 113 pacientov a záchranná operácia pokračuje. „Robíme všetko pre to, aby sme našim ľuďom poskytli pomoc, ktorú potrebujú,“ uviedol. 

sita/Ukrainian Emergency Service via AP

„Všetci na svete, ktorí hovoria o tejto vojne, by mali venovať pozornosť tomu, aké ciele Rusko zasahuje. Bojujú proti nemocniciam, civilným objektom a ľudským životom... Rusko môže k mieru prinútiť len sila. Mier prostredníctvom sily je jediná správna cesta,“ dodal ukrajinský prezident.

Nemocnicu v meste Sumy zasiahli v sobotu ráno krátko po sebe dva útoky, informoval ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Podľa jeho vyjadrenia došlo k druhému útoku po príchode záchranných zložiek a počas evakuácie pacientov a zamestnancov. Miestne úrady uviedli, že nemocnicu zasiahli drony. Mesto Sumy leží iba 32 kilometrov od hraníc s Ruskom.

9:20 Útok na nemocnicu v meste Sumy si vyžiadal šesť obetí 

Najmenej šesť obetí si v sobotu ráno vyžiadali dva ruské útoky na nemocnicu v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, píše TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Prvý útok zabil jednu osobu a poškodil niekoľko poschodí nemocnice, napísal Klymenko v príspevku na Telegrame. 

K druhému ruskému úderu, pri ktorom zahynulo ďalších päť ľudí, došlo po príchode záchranných zložiek a počas evakuácie pacientov a zamestnancov, dodal.

Ukrajinský minister vnútra nešpecifikoval, o aký typ útoku išlo. Podľa miestnych úradov zasiahli nemocnicu drony. Mesto Sumy leží iba 32 kilometrov od hraníc s Ruskom. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 27. 9. 2024:

14:10 Úder na Kryvyj Rih zabil jednu ženu a šesť mužov zranil

Jedna žena prišla o život a šesť mužov utrpelo zranenia pri piatkovom ruskom raketovom útoku, ktorý zasiahol okresné policajné oddelenie v ukrajinskom meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti. Uviedol to šéf vojenskej administratívy mesta Oleksandr Vilkul.

Pod troskami môžu byť uväznení ďalší traja ľudia, dodal. Pátracie a záchranné operácie pokračujú. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Kryvyj Rih zažil od vypuknutia otvorenej ruskej vojny proti Ukrajine viacero ničivých útokov ruskej armády. Pri raketovom údere začiatkom júla zomrelo desať obyvateľov mesta a najmenej 53 bolo zranených.

13:50 Rusko zničilo všetky tepelné elektrárne na Ukrajine a mnohé z jej vodných elektrární

Všetky ukrajinské tepelné elektrárne a významná časť kapacity vodných elektrární boli v dôsledku ruských útokov zničené, takže potenciálne milióny ľudí môžu zostať v zime bez tepla. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to tamojší prezident Volodymyr Zelenskyj.

V dôsledku ruských útokov bolo zničených 80 % výroby energie. „Takto sa ruský diktátor Vladimir Putin pripravuje na zimu. Dúfa, že bude trápiť milióny a milióny Ukrajincov. Obyčajné rodiny - ženy a deti. Obyčajné mestá a obyčajné dediny. Putin ich chce počas zimy nechať v tme a chlade, prinútiť Ukrajinu trpieť a vzdať sa,“ vyhlásil ukrajinský líder.

Zelenskyj tento týždeň povedal, že nedávno dostal spravodajskú informáciu o tom, že Putin plánuje útoky na ukrajinské jadrové zariadenia a infraštruktúru s cieľom odpojiť jadrové reaktory od elektrickej siete. „Rusko dostáva snímky a podrobné informácie o infraštruktúre našich jadrových elektrární pomocou svojich satelitov a satelitov iných krajín,“ skonštatoval Zelenskyj.

Prezident poznamenal, že akýkoľvek ruský útok rakety alebo dronu, akýkoľvek kritický incident v energetickom systéme môže viesť k jadrovej katastrofe. „Takýto deň by nikdy nemal prísť. A Moskva to musí pochopiť. Toto sú jadrové elektrárne a musia byť bezpečné,“ vraví Volodymyr Zelenskyj.

8:40 Ruský nočný útok na mesto Izmajil si vyžiadal tri obete a 11 zranených

Pri ruskom dronovom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Izmajil ležiace v Odeskej oblasti zahynuli tri osoby a ďalších 11 vrátane dieťaťa utrpelo zranenia. Podľa agentúry Reuters to uviedol tamojší gubernátor Oleh Kiper na platforme Telegram, informuje TASR.

„Rozsiahly teroristický útok“ sa podľa Kipera odohral v piatok skoro ráno. Medzi obeťami sú dve ženy a jeden muž.

V dôsledku útoku boli poškodené rodinné domy, obytné bloky a ďalšie budovy a vozidlá. Vypuklo tiež niekoľko požiarov. K príspevku na Telegrame priložil Kiper aj snímky zničených domov. Stanica BBC uviedla, že nedokázala nezávisle potvrdiť informácie o následkoch ruského útoku. Ruská armáda sa k nemu bezprostredne nevyjadrila.

Prístav v Izmajil i ďalšie ukrajinské prístavy na Dunaji sú dôležité pre dovoz pohonných hmôt na Ukrajinu. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite