Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Biden sľúbil Zelenskému ďalšiu vojenskú pomoc

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Biden sľúbil Zelenskému ďalšiu vojenskú pomoc SITA/AP Photo/Marko Ivkov Zelenskyj pri predstavovaní víťazného plánu v ukrajinskom parlamente, 16. 10. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Biden prisľúbil Zelenskému ďalší vojenský balíček
  • V Charkovskej oblasti Ukrajinci zničili takmer celý ruský pluk
  • Zelenskyj predstavil víťazný plán
  • Rusi v noci zaútočili 136 dronmi a dvomi raketami
  • Ukrajina nariadila obyvateľom mesta Kupiansk evakuáciu

20:20 Biden prisľúbil Zelenskému vojenskú pomoc za takmer pol miliardy dolárov

Americký prezident Joe Biden v stredajšom telefonickom rozhovore prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 425 miliónov dolárov. Oznámil to Biely dom, píše TASR.

V balíku pomoci budú najmä prostriedky protivzdušnej obrany (PVO), munícia vzduch-zem, obrnené vozidlá a munícia. 

Viac sa dočítate tu.

17:15 V Charkovskej oblasti Ukrajinci zničili takmer celý ruský pluk

Ukrajinská vojenská rozviedka oznámila, že jej jednotky oslobodili 400 hektárov lesa v Charkovskej oblasti, pričom zabili množstvo ruských vojakov. Operácia sa uskutočnila severne od obce Lypci, ktorá sa nachádza desať kilometrov južne od ruských hraníc. Kedy operáciu uskutočnili, rozviedla neviedla. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinskí vojaci podľa vojenskej rozviedky dobyli ruský obranný priestor a zničili takmer celý ruský 7. samostatný motostrelecký pluk, v rámci neho tri motostrelecké prápory, útočnú čatu a prieskumnú jednotku. Do zajatia tiež vzali množstvo ruských vojakov. „Úspešná misia vytvára podmienky pre ďalšie vyhnanie ruských okupantov zo severnej časti Charkovskej oblasti," dodala rozviedka.

12:15 Zelenskyj predstavil svoj víťazný plán

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil v stredu svoj dlho očakávaný tzv. víťazný plán, ktorého cieľom je posilniť pozíciu Ukrajiny dostatočne na to, aby sa skončila vojna s Ruskom. Jedným z bodov plánu je pozvánka do NATO, informuje TASR podľa agentúr Reuters a AFP.

„Víťazný plán Ukrajiny je plánom posilnenia našej krajiny a našich pozícií. Aby sme boli dostatočne silní na ukončenie vojny,“ povedal Zelenskyj v ukrajinskom parlamente. Rusko si podľa neho neželá spravodlivý mier, Kyjev preto musí zmeniť celkové podmienky, na čo však potrebuje jednotu Ukrajincov i zahraničných partnerov.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

9:50 Rusi v noci zaútočili 136 dronmi a dvomi raketami

Rusko v noci na stredu proti Ukrajine zaútočilo 136 dronmi a dvomi raketami. Raketou S-300/400 zaútočili na Doneckú oblasť a strelou Ch-59 na Černihivskú oblasť. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinské vzdušné sily na komunikačnej platforme Telegram uviedli, že 51 ruských dronov zničili, zhruba 60 dronov zmizlo z radarov vďaka zásahu prostriedkov elektronického boja, dva sa vrátili do Ruska a 20 je stále vo vzdušnom priestore Ukrajiny a ukrajinská armáda sa ich snaží zničiť.

8:50 Ukrajina nariadila obyvateľom mesta Kupiansk evakuáciu

Ukrajinské úrady nariadili v utorok evakuáciu mesta Kupiansk a troch ďalších lokalít v Charkovskej oblasti z dôvodu postupujúcich ruských síl, ako aj problémov súvisiacich s blížiacou sa zimou. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry Reuters.

Okrem Kupianska, dôležitého železničného uzla na rieke Oskil, sa evakuácia týka napríklad aj obce Borova, ktorá leží južnejšie v tejto oblasti, a to neďaleko taktiež logisticky významného mesta mesta Izium. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov povedal, že evakuácia z týchto miest je povinná s tým, že najhoršia je aktuálne situácia práve v zmienenom Kupiansku. 

„Na východnom brehu rieky Oskil, ktorá rozdeľuje toto mesto, už nemôžeme zaručiť obnovenie dodávok elektriny, kúrenia či vody z dôvodu neustáleho ostreľovania,“ povedal v štátnej televízii s tým, že tímy opravárov sa tam okamžite dostávajú pod ruskú paľbu. Dodal, že v oblastnej metropole Charkov boli zriadené evakuačné centrá. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite