Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Zelenskyj navštívil Sumskú oblasť na hraniciach s ruskou Kurskou oblasťou​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Zelenskyj navštívil Sumskú oblasť na hraniciach s ruskou Kurskou oblasťou​ twitter/volodymyr zelenskyj Ukrajinský prezident pri návšteve vojakov v Sumskej oblasti, 4. 10. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Nórsko podporí investície na Ukrajine sumou štvrť miliardy nórskych korún
  • Zelenskyj sa zúčastnil na stretnutí bezpečnostnej rady v Sumskej oblasti a stretol sa s vojakmi
  • Rusko útočilo v noci na Ukrajinu 19 dronmi
  • Ukrajina posilňuje obranu v Doneckej oblasti po stiahnutí síl z Vuhledaru

19:50 Nórsko podporí investície na Ukrajine sumou štvrť miliardy nórskych korún

Nórska vláda plánuje vyčleniť približne 250 miliónov nórskych korún na investície na Ukrajine. Ako referuje web Ukrajinská pravda, oznámilo to ukrajinské ministerstvo hospodárstva. Poskytnutý kapitál podľa ministerstva pomôže znížiť riziká pre spoločnosti, ktoré investujú na Ukrajine, a to vrátane rizík pre nórske firmy.

„Prilákanie súkromného kapitálu je kľúčové pre podporu projektov rekonštrukcie a obnovy,“ povedala ministerka hospodárstva Ukrajiny Julija Svyrydenková.

18:55 Zelenskyj navštívil Sumskú oblasť na hraniciach s ruskou Kurskou oblasťou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok navštívil Sumskú oblasť, ktorá hraničí s ruskou Kurskou oblasťou, kde začiatkom augusta Ukrajina spustila ofenzívu. Zúčastnil sa tam na stretnutí bezpečnostnej rady a stretol sa s vojakmi. Zelenskyj to uviedol na sociálnej sieti Telegram. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

„Dnes som začal svoju cestu do Sumskej oblasti stretnutím s našimi vojakmi, ktorí bojujú v Kurskej oblasti a bránia naše pohraničné oblasti, ako aj celý štát,“ uviedol Zelenskyj. S vojakmi sa stretol spolu s veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Olexandrom Syrským.

Ukrajinský prezident zdôraznil, že je „nevyhnutné pochopiť to, že kurská operácia je strategická záležitosť, niečo, čo dodáva motiváciu našim partnerom, motiváciu byť s Ukrajinou, byť rozhodnejší a vyvíjať tlak na Rusko“. Dodal, že ofenzíva Kyjevu „výrazne pomohla“ pri získaní nových balíkov vojenskej podpory zo Západu. „Musíme motivovať celý svet a presvedčiť ho, že Ukrajinci môžu byť silnejší ako nepriateľ,“ povedal vojakom.

13:40 Ruskí okupanti prišli o ďalších viac ako 1 200 vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 657 940 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas štvrtka prišli Rusi o 1 230 vojakov, 15 tankov, 31 bojových obrnených vozidiel, 59 delostreleckých systémov a 70 vozidiel a autocisterien.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 8 908 tankov, 17 627 bojových obrnených vozidiel, 25 820 vozidiel a autocisterien, 18 965 delostreleckých systémov, 1 212 odpaľovacích raketových systémov, 965 systémov protivzdušnej obrany, 328 vrtuľníkov, 368 lietadiel, 16 494 dronov, 2 613 striel s plochou dráhou letu, 28 lodí, jednu ponorku a 3 333 kusov špeciálnej techniky.

11:20 Rusko útočilo v noci na Ukrajinu 19 dronmi

Rusko zaútočilo v noci na Ukrajinu 19 dronmi, oznámili v piatok ukrajinské vzdušné sily. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila deväť dronov a útok ďalších siedmich odrazila zrejme vďaka prostriedkom elektronického boja. Nešpecifikovala, čo sa stalo so zvyšnými troma dronmi.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že v dôsledku útoku bola poškodená obytná budova v hlavnom meste. Neoznámil však nijaké obete a požiar po útoku v hlavnom meste rýchlo uhasili, uviedol Kličko. Predtým informoval, že požiar vypukol na ôsmom poschodí výškovej obytnej budovy.

Pri ďalšom útoku bola poškodená administratívna budova v Kirovohradskej oblasti. Ľahké zranenia utrpel jeden zo zamestnancov firmy, ktorá v budove pôsobí, uviedol oblastný gubernátor Andrij Rajkovyč.

11:00 Ukrajina posilňuje obranu v Doneckej oblasti po stiahnutí síl z Vuhledaru

Veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny generál Olexandr Syrskyj vo štvrtok rozhodol o posilnení obrany v Doneckej oblasti. Rozhodnutie prišlo po obsadení banského mesta Vuhledar v Doneckej oblasti ruskými jednotkami. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters. 

Podľa vyjadrenia prezidenta Volodymyra Zelenského sa ukrajinské jednotky z Vuhledaru stiahli, aby nedošlo k ďalším stratám na životoch. Vuhledar sa jednotky ruskej armády snažili obsadiť už dva roky. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite