Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európska komisia predstavila plán na pomoc a podporu utečencov z Ukrajiny

.tasr .svet

Európska komisia (EK) v utorok počas pracovného výjazdu do Štrasburgu predložila plán podpory, ktorú EÚ poskytuje ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine ako aj krajinám EÚ, ktoré ukrajinských utečencov prijímajú. Informuje o tom spravodajca TASR na základe údajov zverejnených na stránke EK.

Európska komisia predstavila plán na pomoc a podporu utečencov z Ukrajiny SITA/AP Photo/Pascal Bastien

komisia konštatovala, že vzhľadom na nevyprovokovanú a neodôvodnenú vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu má európska solidarita podobu priamej humanitárnej pomoci, mimoriadnej pomoci v oblasti civilnej ochrany, podpory na hraniciach, ako aj poskytnutia jasného právneho postavenia, ktoré osobám utekajúcim pred vojnou umožňuje získať okamžitú ochranu v EÚ.

Na humanitárnu pomoc EÚ zo svojho rozpočtu doteraz vyčlenila 500 miliónov eur. Táto suma je určená na riešenie tragických humanitárnych dôsledkov vojny Ukrajine i mimo nej. Z toho je priamo na humanitárnu pomoc vyhradených 90 miliónov eur (85 miliónov pre Ukrajinu a päť miliónov pre Moldavsko). Tieto prostriedky zaistia nákup potravín, vody, zdravotnú starostlivosť a núdzové prístrešia pre tie najzraniteľnejšie osoby.

Vďaka doteraz najväčšej aktivácii Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany sa už milióny položiek vrátane vozidiel, lekárskych súprav, stanov, prikrývok a spacích vakov, dostali k osobám v núdzi na Ukrajine.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite