Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina vyzýva Čínu, aby sa zapojila do riešenia konfliktu rozpútaného Ruskom

.tasr .svet

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok vyzval Čínu, aby ako globálna mocnosť pomohla nájsť politické riešenie na zastavenie ruskej agresie proti Ukrajine.

Ukrajina vyzýva Čínu, aby sa zapojila do riešenia konfliktu rozpútaného Ruskom SITA/AP Photo/Sam McNeil

kuleba na sociálnej sieti Twitter napísal: "Ukrajinsko-čínske vzťahy boli desaťročia budované na vzájomnom rešpekte, porozumení a prospechu. Zdieľame postoj Pekingu k potrebe nájsť politické riešenie na ukončenie vojny proti Ukrajine a vyzývame Čínu ako globálnu mocnosť, aby zohrala dôležitú úlohu v tomto úsilí".

Čína sa, na rozdiel od desiatok štátov, zatiaľ zdržiava odsudzujúcich reakcií na adresu Moskvy a jej invázie na Ukrajine a odmieta za to odsúdiť aj ruského prezidenta Vladimira Putina.

Americký prezident Joe Biden v piatok v spoločnom telefonáte varoval čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga pred dôsledkami, ak Peking materiálne podporí ruskú inváziu na Ukrajinu. Biely dom bezprostredne nezverejnil reakciu čínskeho lídra na Bidenove slová.

Agentúra Reuters však v nedeľu informovala, že Si počas videohovoru Bidenovi povedal, že vojna na Ukrajine sa musí skončiť čo najskôr, a vyzval členské štáty aliancie NATO, aby s Moskvou viedli dialóg.

Podľa vyjadrení Pekingu, citovaných agentúrou Reuters, však Si nepripísal Rusku vinu za súčasnú situáciu na Ukrajine.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v sobotu večer pred novinármi zdôraznil, že "Čína nikdy nebude akceptovať žiadny vonkajší nátlak" a ohradzuje sa proti "akýmkoľvek nepodloženým obvineniam a podozreniam".

Wang I týmito slovami reagoval na Bidenovo varovanie týkajúce sa prípadnej čínskej materiálnej pomoci pre ruskú inváziu na Ukrajine.

Wang I tiež povedal, že najdôležitejším posolstvom, ktoré Si Ťin-pching vyslal, bolo to, že Čína bola vždy za zachovanie svetového mieru a proti vojne.

Si a Putin sa stretli minulý mesiac na zimných olympijských hrách v Pekingu, krátko pred tým, ako Putin spustil inváziu na Ukrajine, pripomenula agentúra AFP.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite