Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusi by mohli využiť meteorologické dáta pri plánovaní chemického útoku

.tasr .svet

Ruské inštitúcie naďalej dostávajú od niektorých západných partnerov meteorologické údaje, ktoré by podľa expertov mohli byť použité aj pri plánovaní chemického alebo biologického útoku na Ukrajine.

Rusi by mohli využiť meteorologické dáta pri plánovaní chemického útoku AP Photo/Vadim Ghirda Kyjev, 22.3.2022

„západné spravodajské služby varovali, že Moskva môže plánovať použitie chemických alebo biologických zbraní. Napriek tomu údaje o počasí z niektorých krajín – vrátane Spojených štátov a Británie – natekajú takmer v reálnom čase do ruských agentúr,“ upozorňuje Reuters. Ide o merania rýchlosti a smeru vetra, slnečného žiarenia, zrážok a ďalších údajov, ktoré by „mohli byť kľúčové“ pri plánovaní útoku biologickými alebo chemickými zbraňami. Agentúre sa nepodarilo určiť, do akej miery tieto krajiny zhromažďujú údaje špecifické pre Ukrajinu, avšak experti pre Reuters uviedli, že medzinárodné informácie o počasí by boli užitočné na predpovedanie poveternostných podmienok na Ukrajine.

Európska organizácia pre využívanie meteorologických satelitov (EUMETSAT) potvrdila, že naďalej poskytuje údaje ruským inštitúciám, aj keď sa najmenej tri ďalšie organizácie v Európe rozhodli zdieľanie dát zastaviť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite