Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruskí hackeri zaútočili na siete niektorých európskych armád a NATO

.tasr .svet

V stredu to vo vyhlásení uviedla skupina firmy Google pre analýzu hrozieb.

Ruskí hackeri zaútočili na siete niektorých európskych armád a NATO SITA/AP Photo/Jeff Chiu, File

ruskí hackeri sa v nedávnej dobe pokúsili preniknúť do sietí Severoatlantickej aliancie a armád niektorých európskych štátov. V stredu to vo vyhlásení uviedla skupina firmy Google pre analýzu hrozieb. TASR vo štvrtok prevzala túto správu od agentúry Reuters.

Spoločnosť Google v správe neuviedla, ktoré národné armády boli zasiahnuté kybernetickými útokmi. Podľa vyhlásenia išlo o „phishingové kampane“ a viedla ich skupina, ktorá sa nazýva Coldriver, resp. Callisto so sídlom v Moskve. Skupina Google pre analýzu hrozieb v správe uviedla, že úspešnosť útokov nie je známa. Severoatlantická aliancia sa k tomu zatiaľ nevyjadrila.

Rusko pravidelne odmieta obvinenia z kybernetických útokov na západné ciele. V súčasnosti však Moskva čelí tvrdým ekonomickým sankciám Západu pre vojenskú inváziu na Ukrajine.

Fínska spoločnosť F-Secure Labs, ktorá sa zameriava na kybernetickú bezpečnosť, v roku 2019 opísala hackerskú skupinu Callisto ako významnú hrozbu, ktorá má „záujem o zhromažďovanie spravodajských informácii týkajúcich sa zahraničnej a bezpečnostnej politiky“ v Európe.

Spoločnosť Google v stredajšej správe uviedla, že hackerské útoky boli namierené aj na Centrum excelentnosti NATO. To v následnom vyhlásení uviedlo, že škodlivú kybernetickú aktivitu zaznamenáva každý deň.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite