Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko podľa šéfa NATO neobmedzuje svoje vojenské operácie, ale premiestňuje sily

.sita .svet

Rusko sa usiluje preskupiť, zásobovať a posilniť svoju ofenzívu v regióne Donbas, povedal Jens Stoltenberg.

Rusko podľa šéfa NATO neobmedzuje svoje vojenské operácie, ale premiestňuje sily SITA/AP Photo/Thibault Camus

zdá sa, že Rusko neobmedzuje vojenské operácie na Ukrajine, ale premiestňuje svoje sily do regiónu Donbas na jej východe. Vyjadril sa tak generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg, ktorý reagoval na utorkový sľub Ruska, že obmedzí operácie v okolí Kyjeva a Černihiva, aby „zvýšilo vzájomnú dôveru a vytvorilo podmienky pre ďalšie rokovania“, čo sa stretlo so skepticizmom Kyjeva a Západu. Rusko opakovane klamalo o svojich úmysloch a treba ho súdiť len podľa jeho činov a nie podľa slov jeho lídrov, povedal Stoltenberg.

„Podľa našich spravodajských informácií sa ruské jednotky nesťahujú, ale premiestňujú. Rusko sa usiluje preskupiť, zásobovať a posilniť svoju ofenzívu v regióne Donbas,“ vyjadril sa šéf NATO. Zároveň poukázal na to, že Kyjev a ostatné mestá stále čelia tlaku a „môžeme očakávať dodatočné ofenzívne akcie, ktoré prinesú ešte viac utrpenia“.

Spojené štáty tvrdia, že Rusko začalo premiestňovať menej ako 20 percent svojich síl z okolia Kyjeva. Podľa Pentagonu sa väčšina presunula na sever, hoci niektoré jednotky prešli do Bieloruska, kde môžu doplniť zásoby a následne sa vrátiť na Ukrajinu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite