Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Litva ukončila dovoz ruského zemného plynu

.tasr .svet

Litovské ministerstvo energetiky uviedlo, že plynárenská sieť v krajine funguje bez ruského plynu od začiatku mesiaca.

Litva ukončila dovoz ruského zemného plynu twitter Litovský minister energetiky Dainius Kreivys

litva prestala dovážať zemný plyn z Ruska, informovala agentúra DPA na základe vyhlásenia litovského ministerstva energetiky, ktoré uviedlo, že plynárenská sieť v krajine funguje bez ruského plynu od začiatku mesiaca.

Správu potvrdzujú aj údaje litovského prevádzkovateľa siete zemného plynu, ktoré ukazujú, že cez prepojenie medzi Litvou a Bieloruskom nebol 2. apríla importovaný žiadny plyn.

„Sme prvou krajinou v EÚ spomedzi štátov zásobovaných plynom od spoločnosti Gazprom, ktorá získala nezávislosť od ruských dodávok plynu. Je to výsledok viacročnej konzistentnej energetickej politiky a dobre načasovaných rozhodnutí týkajúcich sa infraštruktúry,“ uviedol vo vyhlásení minister energetiky Dainius Kreivys.

Všetky potreby, ktoré má Litva na dodávky plynu, teraz musí pokrývať cez skvapalnený zemný plyn (LNG). LNG terminál v prístavnom meste Klaipda uviedla Litva do prevádzky začiatkom roka 2015 s cieľom znížiť svoju závislosť od dovozu ruského plynu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite