Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakúsko vyhostí štyroch ruských diplomatov

.tasr .svet

Rakúsko vyhostí štyroch ruských diplomatov, ktorých činnosť nebola v súlade s ich diplomatickým statusom. Oznámilo to v štvrtok rakúske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Rakúsko vyhostí štyroch ruských diplomatov SITA/AP Photo/Theresa Wey

„títo (štyria) ľudia konali v rozpore so svojím diplomatickým statusom,“ uviedla hovorkyňa rakúskeho rezortu diplomacie. Podľa Reuters sa podobnými slovami väčšinou odkazuje na špionáž.

Vyhostení pritom boli traja diplomati z veľvyslanectva vo Viedni a jeden z konzulátu v Salzburgu. Rakúsko musia opustiť do 12. apríla.

K obdobnému kroku v plynulých dňoch pristúpilo viacero európskych krajín vrátane Francúzska, Nemecka, Španielska či Talianska. K tomuto koordinovanému kroku pristúpili niektoré európske krajiny po tom, ako boli zverejnené zábery z ukrajinského mesta Buča, odkiaľ sa prednedávnom stiahli ruskí vojaci, ktoré zachytávajú telá zabitých civilistov. Ukrajina pritom z ich zabitia viní práve Rusko.

Zatiaľ čo niektoré európske krajiny vyhostili až niekoľko desiatok diplomatov, Rakúsko vyhlásilo za nežiadúce osoby iba veľmi malú časť ruských diplomatov pôsobiacich v krajine.

Rakúsko totiž hostí podľa Reuters nezvyčajne veľký kontingent ruských diplomatov, pretože vo Viedni sídli okrem ruského veľvyslanectva i Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ako aj centrum OSN, ktorého súčasťou je napríklad Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) či Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC).

Veľké krajiny ako Rusko preto majú vo Viedni hneď troch svojich veľvyslancov – jedeného pre Rakúsko a po jednom pre OBSE a organizácie OSN.

Rakúske ministerstvo zahraničných vecí tak eviduje 65 ruských diplomatov pôsobiacich iba na ruskom veľvyslanectve vo Viedni. Tento počet však nezahŕňa desiatky ďalších diplomatov pracujúcich pre misie OSN a OBSE vo Viedni.

 Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite