Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa Svetovej obchodnej organizácie by potravinová kríza pre vojnu na Ukrajine mohla trvať roky

.sita .tasr .svet

Nedostatok pšenice môže osobitne tvrdo postihnúť africké krajiny, povedala šéfka Svetovej obchodnej organizácie Ngozi Okonjová-Iwealová.

Podľa Svetovej obchodnej organizácie by potravinová kríza pre vojnu na Ukrajine mohla trvať roky SITA/AP Photo/Bernat Armangue Časť ruskej munície na ukrajinskom poli, 6.6.2022

potravinová kríza, ktorú vyvolala vojna na Ukrajine, by mohla bez intervencie trvať roky, upozornila generálna riaditeľka Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Ngozi Okonjová-Iwealová. Nedostatok pšenice a hnojív môže osobitne tvrdo postihnúť africké krajiny, povedala šéfka WTO pre BBC.

Milióny ton obilia zostávajú v skladoch a v ukrajinských prístavoch a pre vojnu nie je možné ich exportovať. Okonjová-Iwealová v tejto súvislosti poznamenala, že je „naozaj smutné" pozorovať tento stav za situácie, keď ceny obilia prudko rastú. Ukrajina je významným globálnym exportérom pšenice a jej vývoz tvorí 9 percent globálneho trhu. Zároveň sa 42 percentami podieľa na svetovom trhu so slnečnicovým olejom a 16 percentami na globálnom trhu kukurice. Šéfka WTO pritom uviedla, že ceny pšenice medziročne stúpli o 59 percent, slnečnicový olej zdražel o 30 percent a kukurica o 23 percent.

o potravinovej kríze hovoril vo štvrtok aj ukrajinský prezident Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok varoval, že pre blokádu ukrajinských čiernomorských prístavov Ruskom môžu hrozbe hladu čeliť milióny ľudí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zelenskyj v televíznom vystúpení uviedol, že svet je na pokraji „hroznej potravinovej krízy“, keďže Ukrajina nemôže vyvážať veľké množstvo obilia, kukurice, oleja a iných produktov, ktoré mali na svetovom trhu stabilizačnú úlohu.

„Bohužiaľ to znamená, že v desiatkach krajín môže byť nedostatok produktov. Ak bude pokračovať ruská blokáda Čierneho mora, milióny ľudí môžu hladovať,“ povedal Zelenskyj.

„Zatiaľ čo my hľadáme spôsoby, ako chrániť slobodu, iná osoba ju ničí. Táto osoba pokračuje vo vydieraní sveta s hladom,“ dodal.

Ukrajina patrí k najväčším producentom obilia na svete. Vývoz cez ukrajinské prístavy sa však v dôsledku ruskej invázie zastavil. Kyjev tvrdí, že v ukrajinských prístavoch je v súčasnosti uviaznutých 22 miliónov ton obilia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite