Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiér Wickremesinghe zložil prísahu ako dočasný prezident Srí Lanky

.sita .svet

Gotabhája Rádžapaksa, ktorý ušiel z krajiny, rezignoval na svoju funkciu po tlaku protestov pre zničujúcu ekonomickú krízu.

Premiér Wickremesinghe zložil prísahu ako dočasný prezident Srí Lanky SITA/AP Photo/ Photo/Rafiq Maqbool Protestujúci na Srí Lanke

srílanský premiér Ranil Wickremesinghe zložil prísahu ako dočasný prezident krajiny, kým parlament nezvolí novú hlavu štátu. Predseda vlády bol úradujúcim prezidentom od stredy, keď z krajiny ušiel prezident Gotabhája Rádžapaksa. Ten vo štvrtok rezignoval na svoju funkciu.

Parlament zasadne, aby začal s procesom voľby prezidenta, v sobotu. Podľa jeho predsedu Mahindu Abévardenu to bude trvať zhruba sedem dní. Nový prezident bude vo funkcii do konca Rádžapaksovho funkčného obdobia v roku 2024. Potenciálne by mohol vymenovať nového premiéra, ktorého by tiež musel schváliť parlament.

Rádžapaksa ušiel v stredu zo Srí Lanky, kde čelil masívnym protestom pre zničujúcu ekonomickú krízu. Demonštranti obviňujú Rádžapaksu a jeho príbuzných z toho, že roky čerpali peniaze z vládnych pokladníc, a Rádžapaksovu administratívu z urýchlenia kolapsu krajiny zlým riadením ekonomiky. Rodina obvinenia z korupcie popiera, ale Rádžapaksa uznal, že niektoré jeho politické rozhodnutia prispeli k zhoršeniu situácie v krajine. Mesiace trvajúce demonštrácie vyvrcholili obsadením vládnych budov, sídla prezidenta i premiéra. Vo štvrtok sa ale protestujúci z budov stiahli. Situácia v krajine je však stále napätá a tlak sa teraz po odchode Rádžapaksu zväčšuje aj na Wickremesingheho.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite