Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európska únia a Azerbajdžan podpíšu dohodu o energetickej bezpečnosti

.sita .svet

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev to povedal počas piatkovej schôdze o výsledkoch za prvých šesť mesiacov tohto roka.

Európska únia a Azerbajdžan podpíšu dohodu o energetickej bezpečnosti SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

európska únia podpíše v najbližších dňoch s Azerbajdžanom dohodu týkajúcu sa energetickej bezpečnosti. Počas piatkovej schôdze o výsledkoch za prvých šesť mesiacov tohto roka to povedal azerbajdžanský prezident Ilham Alijev.

„V blízkej budúcnosti bude medzi Európskou úniou a Azerbajdžanom podpísaný dôležitý dokument o energetickej bezpečnosti, ktorý pozdvihne našu spoluprácu na vyššiu úroveň,“ povedal Alijev podľa svojho oficiálneho webu president.az. „Väčšia časť textu už bola odsúhlasená a o otázkach, na ktorých sme sa nedohodli, sa diskutuje. Dúfam, že sa všetky otázky dohodnú v blízkej budúcnosti,“ dodal Alijev.

Európska únia chce dohodou s Azerbajdžanom znížiť závislosť od Ruska po prerušení dodávok zemného plynu do Európy. Web euobserver.com tento týždeň informoval, že „strategické partnerstvo“ medzi EÚ a Azerbajdžanom počíta s „dodávkou kaspického zemného plynu do Európskej únie a prípadne do krajín západného Balkánu s cieľom zvýšiť diverzifikáciu“.

Podľa návrhu dohody by Azerbajdžan do roku 2027 mohol dodávať do EÚ najmenej 20 miliárd metrov kubických plynu ročne. Predstavitelia EÚ odmietli povedať, kedy by mohla byť dohoda podpísaná. Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová však koncom tohto mesiaca cestuje do azerbajdžanskej metropoly Baku a predstavitelia oboch strán budú v utorok 19. júla rokovať v Bruseli.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite