Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kyjev chce urýchliť desovietizáciu, parlament plánuje zakázať zemepisné názvy súvisiace s Ruskom

.sita .svet

Pripravovaná legislatíva navrhuje zakázať pomenovávanie geografických objektov názvami, ktoré symbolizujú alebo oslavujú Rusko alebo jeho pamätné miesta, dátumy, udalosti či postavy, ktoré sa podieľali na vojenskej agresii voči Ukrajine alebo inému štátu.

Kyjev chce urýchliť desovietizáciu, parlament plánuje zakázať zemepisné názvy súvisiace s Ruskom SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty

ukrajinský parlament schválil v prvom čítaní návrh zákona, ktorý zakazuje dávať zemepisným objektom názvy súvisiace s Ruskom a tamojšími postavami. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

Pripravovaná legislatíva navrhuje zakázať pomenovávanie geografických objektov názvami, ktoré symbolizujú alebo oslavujú Rusko alebo jeho pamätné miesta, dátumy, udalosti či postavy, ktoré sa podieľali na vojenskej agresii voči Ukrajine alebo inému štátu. Týka sa to nielen obdobia Ruska, ale i Sovietskeho zväzu.

V dôvodovej správe sa uvádza, že prijatím zákona by sa malo zabezpečiť zníženie vplyvu Ruskej federácie na vnútornú politiku Ukrajiny a svetonázor Ukrajincov, vytvoriť predpoklady pre znemožnenie ruských propagandistických aktivít a urýchliť desovietizáciu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite