Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pelosiová v Taiwane vyhlásila, že USA sa nevzdajú záväzkov voči krajine

.sita .svet

Prezidentka Taiwanu Cchaj Jing-wen sa šéfke americkej Snemovne reprezentantov poďakovala za desaťročia podpory zo strany USA.

Pelosiová v Taiwane vyhlásila, že USA sa nevzdajú záväzkov voči krajine SITA/Taiwan Presidential Office via AP

šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová na stretnutí s lídrami Taiwanu v stredu vyhlásila, že spolu s inými členmi Kongresu USA návštevou krajiny ukazuje, že USA sa nevzdajú svojich záväzkov voči ostrovu. „Svet dnes čelí výberu medzi demokraciou a autokraciou," uviedla Pelosiová v krátkom prejave. „Odhodlanie USA zachovať demokraciu, tu na Taiwane a vo svete, zostáva pevné," konštatovala.

Prezidentka Taiwanu Cchaj Jing-wen sa Pelosiovej poďakovala za desaťročia americkej podpory jej krajine. „Taiwan sa nevzdá, hoci čelí úmyselne zvýšeným vojenským hrozbám," vyhlásila.

Peking považuje oficiálne kontakty USA s Taiwanom za povzbudzovanie ostrova na to, aby svoju desaťročia trvajúcu faktickú nezávislosť zmenil na trvalý stav. Pelosiová je najvyššie postaveným americkým predstaviteľom na návšteve Taiwanu odvtedy, ako ostrov v roku 1997 navštívil vtedajší šéf Snemovne reprezentantov Newt Gingrich. Čína krátko po príchode Pelosiovej na Taiwan ohlásila sériu vojenských cvičení.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite