Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael a palestínski militanti dodržiavajú krehké prímerie platné od nedele

.tasr .svet

Izrael a militanti z organizácie Palestínsky islamský džihád (PIJ) dodržiavali v noci na pondelok prímerie, ktoré vstúpilo do platnosti v nedeľu večer. Izrael čiastočne otvára hraničné priechody a plánuje prehodnotiť bezpečnostné opatrenia.

Izrael a palestínski militanti dodržiavajú krehké prímerie platné od nedele SITA/AP Photo/Hatem Moussa, File

prímerie sprostredkované Egyptom vstúpilo do platnosti v nedeľu o 23:30 h miestneho času (22:30 h SELČ). Má ukončiť trojdňový konflikt medzi Izraelom a militantnou organizáciou PIJ v pásme Gazy. Hovorkyňa izraelskej armády podľa DPA v pondelok ráno uviedla, že od nedele večera neboli na Izrael z pásma Gazy vypálené nijaké rakety. Izraelská armáda takisto neuskutočnila útoky na nové ciele.

Izrael v pondelok oznámil, že pre humanitárnu pomoc čiastočne otvára priechody do pásma Gazy, píše AP. Úplne ich otvorí v prípade, že prímerie vydrží. Izraelské obranné sily (IDF) by v najbližších hodinách mali opätovne prehodnotiť potrebu špeciálnych bezpečnostných opatrení, ktoré v súčasnosti platia pre obyvateľov v oblastiach v blízkosti pásma Gazy, približujú The Times of Israel.

Židovský štát podnikal intenzívne letecké a delostrelecké útoky na ciele PIJ v pásme Gazy od piatka. Palestínski militanti medzitým vystrelili na Izrael takmer 1000 rakiet. Ide o najhoršiu eskaláciu bojov v Gaze od 11-dňovej vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas z vlaňajšieho mája. Boje aj vtedy ukončilo prímerie sprostredkované Káhirou.

Palestínske ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu oznámilo, že od piatka prišlo o život 44 osôb a 360 ďalších utrpelo zranenia, sumarizuje DPA. Medzi obeťami na životoch je aj 15 detí a štyri ženy. Palestínčania z toho obviňujú Izrael. Izraelská armáda však podľa DPA upozornila, že rakety odpálené PIJ si vyžiadali obete z radov civilistov v pásme Gazy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite