Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán odmieta, že by bol zapletený do útoku na Rushdieho

.tasr .svet

Podľa iránskeho hovorcu ministerstva zahraničných vecí Irán nemá iné informácie o útočníkovi na Rushdieho, než tie, ktoré sa už objavili v médiách.

Irán odmieta, že by bol zapletený do útoku na Rushdieho Hadi Matar, obvinený útočník

irán odmietol účasť na útoku na spisovateľa Salmana Rushdieho, ktorý sa odohral minulý piatok v kultúrnom centre v meste Chautauqua v americkom štáte New York, kde mal mať tento 75-ročný spisovateľ prednášku. Informovala o tom v pondelok agentúra AP, ktorá podotkla, že ide o prvé verejné vyhlásenie Iránu k útoku na tohto známeho spisovateľa. 

Rushdie utrpel pri útoku vážne zranenia: došlo k poškodeniu pečene a má prerušené nervy v ruke a oku, uviedol jeho literárny agent. O zranené oko pravdepodobne prišiel, dodala v pondelok AP.

Polícia identifikovala údajného útočníka ako 24-ročného Hadiho Matara z mesta Fairview v americkom štáte New Jersey. Predstavitelia USA v sobotu informovali, že Matara obvinili z pokusu o vraždu druhého stupňa. Podľa AP sa Matar prostredníctvom svojho advokáta priznal k obvineniam vyplývajúcim z útoku. 

Irán ústami hovorcu ministerstva zahraničných vecí vo svojej reakcii vyhlásil, že v súvislosti s útokom na Rushdieho „nemá nikto právo obviňovať Irán“, pretože si zaň „môže len on sám a jeho (Rushdieho) podporovatelia.“ 

Ako uviedla agentúra Reuters, hovorca iránskeho ministerstva Násir Kanaání na brífingu v Teheráne zdôraznil, že sloboda slova neospravedlňuje urážky náboženstva v Rushdieho dielach. Dodal, že Irán nemá iné informácie o útočníkovi na Rushdieho, než tie, ktoré sa už objavili v médiách.

Rushdie už viac ako 30 rokov čelí vyhrážkam smrťou za svoj román Satanské verše, vydaný v roku 1988. Zosnulý najvyšší iránsky vodca ajatolláh Rúholláh Chomejní totiž v roku 1989 vydal fatvu, ktorom vyzval moslimov, aby zabili spisovateľa a každého, kto sa podieľal na vydaní Satanských veršov.

Iránska vláda v roku 1998 vyhlásila, že fatvu už nebude podporovať, takže Rushdie, ktorý sa narodil v Indii, žil v posledných rokoch relatívne slobodne.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite