Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovinský prezident Pahor žiada rýchle začlenenie západného Balkánu do Európskej únie

.tasr .svet

Čím dlhší bude proces rozširovania EÚ, tým viac sú podľa jeho slov krajiny západného Balkánu zraniteľné voči ruským ambíciám či voči rastúcemu vplyvu Ruska.

Slovinský prezident Pahor žiada rýchle začlenenie západného Balkánu do Európskej únie SITA/AP Photo/Darko Bandic Zľava slovinský prezident Borut Pahor, vedľa neho predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a zľava slovinský premiér Robert Golob.

slovinský prezident Borut Pahor v pondelok opakovanie žiadal o rýchle začlenenie krajín západného Balkánu do Európskej únie. TASR správu prevzala z agentúr STA a Reuters.

Pahor v pondelok vystúpil na strategickom fóre v meste Bled na severozápade Slovinska. Čím dlhší bude proces rozširovania EÚ, tým viac sú podľa jeho slov krajiny západného Balkánu zraniteľné voči ruským ambíciám či voči rastúcemu vplyvu Ruska.

V spojitosti s rozširovaním EÚ upozornil na kľúčovú pozíciu Bosny a Hercegoviny. „Prípadné vystupňovania konfliktu v Bosne a Hercegovine môže predstavovať vážne bezpečnostné riziko pre túto krajinu, pre oblasť západného Balkánu a pre celú Európu,“ povedal. „Teraz je čas si tento problém uvedomiť a vyriešiť,“ dodal. Pahor pripomenul návrh Slovinska o udelení štatútu kandidátskej krajiny pre Bosnu a Hercegovinu do konca tohto roka, píše STA.

V oblasti rozdelenia Európy na západnom Balkáne bude mať podľa slovinského prezidenta rozhodujúcu úlohu Srbsko v spojitosti s bezpečnostnými, politickými, hospodárskymi, kultúrnymi a ďalšími vzťahmi s Ruskom, píše STA.

Pahor uviedol, že EÚ musí podľa urobiť všetko, čo je v jej silách, aby presvedčila Srbsko k posilneniu politickej vôle tejto krajiny (Srbska) k EÚ. EÚ však podľa jeho slov musí trvať na tom, aby Srbsko oficiálne odmietlo separatistické tendencie v Bosne a Hercegovine a Belehrad úspešne zavŕšil dialóg s Prištinou.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite