Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iracká armáda vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania

.tasr .svet

Pondelkové nepokoje vypukli po tom, čo iracký šiitský duchovný Muktadá as-Sadr oznámil, že sa definitívne sťahuje z politiky.

Iracká armáda vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania SITA/AP Photo/Hadi Mizban

iracká armáda v pondelok vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania od 19.00 h miestneho času (18.00 h SELČ) po tom, čo stúpenci irackého šiitského duchovného Muktadá as-Sadra vtrhli do vládnej budovy v bagdadskej zelenej zóne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Iracká armáda vyhlásila v pondelok najskôr zákaz vychádzania v hlavnom meste Bagdad. Spravila tak v reakcii na nepokoje, ktoré vypukli v bagdadskej tzv. zelenej zóne, kde sídlia kľúčové štátne inštitúcie aj zahraničné veľvyslanectvá. Pri týchto nepokojoch zahynuli dvaja stúpenci as-Sadra a ďalších 22 ľudí utrpelo zranenia, uviedli pre AFP zdravotníci.                     

Pondelkové nepokoje vypukli po tom, čo as-Sadr oznámil, že sa definitívne sťahuje z politiky. Počas nepokojov malo podľa očitých svedkov prísť aj k streľbe. Tú mali spustiť stúpenci proiránskej koalície Koordinačný rámec, ktorá je politickým rivalom Sadrovho bloku.

Muktadá as-Sadr v pondelok na Twitteri oznámil, že sa definitívne sťahuje z politiky pre patovú situáciu, ktorá nastala na irackej politickej scéne. 

Táto situácia medzi as-Sadrom a jeho šiitskými rivalmi, ktorí majú blízko k Iránu, spôsobila, že Irak ostal zatiaľ najdlhšie obdobie bez vlády. Stúpenci as-Sadra od konca júla okupujú parlament a protestujú v blízkosti vládnych budov, čo zdržuje proces výberu nového prezidenta a premiéra krajiny.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite