Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

K ISS odštartovala raketa SpaceX aj s Ruskou Kikinovou

.tasr .svet

Vesmírna raketa americkej súkromnej spoločnosti SpaceX odštartovala v stredu z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Na palube je aj ruská kozmonautka Anna Kikinová.

K ISS odštartovala raketa SpaceX aj s Ruskou Kikinovou SITA/AP Photo/Terry Renna

posádke velí Nicole Mannová, ktorá sa týmto letom stala prvou Američankou z radov pôvodného obyvateľstva letiacou do vesmíru, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a DPA.

Štart bol pôvodne plánovaný na pondelok, avšak odložili ho v dôsledku ničivého hurikánu Ian, ktorý zasiahol Floridu. Okrem Mannovej a Kikinovej je na palube rakety aj Američan Josh Cassada a Japonec Kóiči Wakata. Posádka má stráviť na ISS päť mesiacov, počas ktorých vykoná viacero vedeckých experimentov.

Pred dvoma týždňami v rámci americko-ruskej vesmírnej spolupráce – pokračujúcej aj napriek vojne na Ukrajine – odleteli na palube ruskej vesmírnej rakety Sojuz na ISS Rusi Sergej Prokopiev a Dmitrij Petelin spolu s Američanom Frankom Rubiom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite